Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Transparentnost veřejné správy: Materiální racionalita vs. Formální pojetí práva aneb Jde o opatření obecné povahy?

JUDr. Petr Kolman 

Shrnutí:
 
Autor ve svém příspěvku polemizuje s názorem vysloveným Nejvyšším správním soudem ohledně povahy sazebníku pro úhradu nákladů podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Autor tento sazebník považuje za opatření obecné povahy, když v něm tento institut na základě materiálního pojetí práva spatřuje. V obecné rovině autor upozorňuje na aspekty práva na informace i na důležitost principu transparentnosti ve veřejné správě.
 
Transparency of public administration: Material rationality v. formal con­cept of law (when the legal act is a measure of a general nature)?
 
In the Article, the author argues against the opinion of the Supreme Administrative Court concerning the character of tariff for reimbursement of costs under the Free Access to Information Act. The author considers the tariff to be a measure of a general nature from the point of view of material concept of law. The author stresses the aspects of the right to information as well as the importance of transparency of public administration principle.

vytisknout  e-mailem