Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 29. dubna 2010 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. Radek Jiránek, vedoucí oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK). 

Z programu jednání:

  1. Informace o zajištění zdravotní péče pro osoby bez přístřeší
  2. Národní strategie protidrogové politiky na období 2010-2018
  3. Návrh legislativní úpravy zákona o prevenci kriminality
  4. Informace o projektu „ Sanace dluhů“

Mgr. Tereza Čakrtová informovala o průzkumu situace v oblasti zajištění zdravotní péče pro osoby bez přístřeší, který provedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). V rámci průzkumu byla zmapována dostupnost nízkoprahových sociálních služeb včetně dostupné zdravotní péče při těchto zařízeních, MPSV ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví zajistil školení metodiků sociální prevence v této problematice. Rozbor nároku osob na ošetření, vychází ze zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, kde jsou stanoveny povinnosti pracovníků ve zdravotnictví, a to zejména poskytovat neprodleně první pomoc každému, jestliže by bez této pomoci byl ohrožen jeho život nebo vážně ohroženo zdraví a není-li pomoc včas dosažitelná obvyklým způsobem, a zajistit mu podle potřeby další odbornou péči.

S Národní strategií protidrogové politiky na období 2010-2018 seznámil přítomné Mgr. Vladimír Sklenář z Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Zdůraznil, že strategie na rozdíl od let minulých zahrnuje dlouhodobější období 9 let, a její implementaci budou napomáhat tři akční plány, každý na období 3 let. Celý dokument je k dispozici na informačním portálu drogy-info.

O průběhu tvorby návrhu legislativní úpravy zákona o prevenci kriminality podal zprávu Mgr. Radek Jiránek. Seznámil se zásadními připomínkami vnitroresortního řízení, uvedl, že mezirezortní připomínkové řízení proběhne v květnu a na jednání vlády ČR by měl být návrh předložen koncem června. Předpokládaný termín vypracování věcného záměru zákona by měl být konec roku 2011.

Ing Květa Krčmářová ze Sdružení pro probaci a mediaci v justici (SPJ) představila projekt Sanace dluhů. Projekt je realizován v úzké spolupráci SPJ, Probační a mediační služby České republiky (PMS) a Sdružení pro rozvoj probační služby ve východní Evropě VEBO ze Švýcarska. Vychází ze švýcarského modelu, který zahrnuje již dlouholeté zkušenosti. Projekt je zaměřen na mimosoudní řešení předluženosti osob po výkonu trestu odnětí svobody. Sanování dluhů bylo v pilotní fázi umožněno vznikem sanačního fondu, který je kryt ze švýcarských zdrojů. Mezi základní cíle projektu patří: resocializace pachatelů trestných činů, prevence kriminality a ochrana společnosti, nepřetěžování justice a nenavyšování nákladů státního rozpočtu. Vstup do projektu je pro dlužníky i pro věřitele dobrovolný a projekt přináší i vyšší návratnost dluhů pro věřitele.

Příští zasedání RVPPK se uskuteční 27. května 2010.

Odbor prevence kriminality MV
Mgr. Květa Dočkalová
18.5.2010

vytisknout  e-mailem