Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 25. března 2010 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. Radek Jiránek, vedoucí oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK). 

Z programu jednání:

  • Trendy kriminality v ČR v letech 2008 a 2009
  • České předsednictví v Dekádě romské inkluze 2005–2015.
  • Výsledky dotačních řízení Městského programu prevence kriminality na rok 2010; dotací nestátním neziskovým organizacím pro rok 2010

Stručný přehled o trendech kriminality v České republice, které soustavně sleduje Institut pro kriminologii a sociální prevenci, podala PhDr. Alena Marešová, tentokrát za léta 2008 a 2009 Stav, strukturu a trendy kriminality tohoto období značně ovlivnily změny v trestní legislativě, různé krizové jevy ve společnosti – např. regionální terorismus a současně vývoj informačních technologií a s ním spojené internetové obchodování či zneužívání sociálních sítí. Celé znění studie je k dispozici na webu IKSP.

Informaci o průběhu Dekády romské inkluze přednesl zástupce Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity Martin Martínek. Jde o mezinárodní iniciativu dvanácti evropských států, která poskytuje možnost řešit chudobu, sociální vyloučení a diskriminaci romských komunit v regionálním měřítku za podstatného zapojení Romů samotných. Kromě základních cílů v oblasti vzdělání, zaměstnání, bydlení a zdravotní péče řeší iniciativa průřezová témata diskriminace, děti, rodovou rovnost a chudobu. Každý ze zúčastěných států Dekády předsedá po dobu jednoho roku Mezinárodnímu řídícímu výboru, předsednictví České republiky potrvá od června 2010 do července 2011. Více informací na vládních stránkách - záležitosti romské komunity.

RVPPK schválil návrh Komise pro výběr projektů Městského programu prevence kriminality na rozdělení dotací pro rok 2010, a to 113 projektům ve 40 městech v celkové výši 22 489 000 Kč.

Akceptoval také výsledky výběrového řízení pro poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím v rámci programů „Prevence v oblasti obchodování s lidmi a pomoc obětem obchodování s lidmi“ a „Prevence domácího násilí s důrazem na práci s násilnými osobami“ pro rok 2010. V každém programu bude podpořeno 5 projektů – v oblasti obchodování s lidmi ve výši 3 832 480 Kč a v oblasti domácího násilí částkou 1 167 520 Kč

Přítomní schválili konečnou verzi Zprávy o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 za rok 2009 a úkoly na rok 2010“ k předložení na jednání vlády.

Příští zasedání RVPPK se uskuteční 29. dubna 2010.

Odbor prevence kriminality MV, Mgr. Květa Dočkalová, 7. 4. 2010
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem