Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 4. prosince 2009 v budově Ministerstva vnitra na Letné. V zastoupení 1. náměstka ministra vnitra jednání řídila Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK). 

Na programu zasedání byly následující body:

  • Výroční zpráva ve věcech drog v České republice v roce 2008 
  • Návrh legislativní úpravy prevence kriminality v ČR 
  • Ministerstvo obrany - Koncepce prevence sociálně nežádoucích jevů na období 2010 až 2014 
  • Informace o přípravě Národního plánu rozvoje sociálních služeb

Členům výboru byla předložena vládou schválená Výroční zpráva ve věcech drog v České republice v roce 2008. Zástupce Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP) uvedl, že každoročně se vydávají také Souhrnné zprávy o realizaci protidrogové problematiky krajů. Od roku 2002 tedy RVKPP disponuje značným množstvím dat srovnatelných s údaji zpráv vydávaných Evropským monitorovacím střediskem. Text zpráv a další informace jsou k dispozici na www.drogy.info.cz, www.vláda.cz a www.bookshop.europa.eu.

Ředitelka OPK informovala přítomné o listopadovém jednání pracovní skupiny k návrhu zákona o prevenci kriminality. Zdůraznila, že smyslem zákona je vytvořit systém prevence, který sjednotí praxi v rámci České republiky a na úrovni krajů a rovněž zakotví funkci koordinátorů prevence kriminality. Výsledky předběžného průzkumu u orgánů státní správy a místní samosprávy ukazují, že existuje široká podpora pro legislativní zakotvení prevence kriminality. které upraví jak základní otázky, subjekty a kompetence v oblasti prevence kriminality, tak i sociálně patologické jevy v obecné rovině.

Koncepce prevence sociálně nežádoucích jevů na období 2010 až 2014 Ministerstva obrany vychází z analýzy současného stavu, zohledňuje specifika resortu, stanovuje cíle a priority v řešení dané problematiky. Zdůrazňuje uplatňování cílevědomého, komplexního a systematického přístupu v oblasti prevence sociálně nežádoucích jevů.

Proces plánování sociálních služeb je stěžejní metodou zajištění dostupnosti těchto služeb všem, kteří je potřebují. Vzhledem k tomu, že se jedná o samosprávnou oblast působnosti krajů, plánování bývá odlišné. Při přípravě Národního plánu rozvoje sociálních služeb je potřeba zajistit jednotný postup. Za tím účelem MPSV realizuje v následujícím roce analytický projekt financovaný z Evropského sociálního fondu, do kterého budou přizváni zástupci územní veřejné správy, poskytovatelé služeb a sociální partneři. Projekt přispěje k získání jasně podložených informací, a tak bude možné postavit Národní plán rozvoje sociálních služeb na konkrétních výstupech. Text Národního plánu pro předpokládané období let 2012–2016 by měl být vládě ČR předložen k projednání v roce 2011.

Republikový výbor prevence kriminality se sejde na svém dalším zasedání 25. února 2010.

Odbor prevence kriminality MV, Mgr. Květa Dočkalová, 4.2.2010

vytisknout  e-mailem