Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na léčení do Česka přiletěly včera díky programu MEDEVAC dvě syrské děti

V pondělí 9. prosince 2013 večer dosedl na pražské letiště Kbely vojenský speciál se dvěma syrskými pacienty. Ministerstvo vnitra přivezlo z Jordánska, kam uprchly před konfliktem v Sýrii, dvě děti, které se v Česku budou léčit v rámci humanitárního programu MEDEVAC. 

Program humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel známý pod zkratkou MEDEVAC organizuje Česká republika již dvacet let. Jeho cílem je pomoci pacientům, především dětem, z oblastí postižených válkou, kterým není možné zajistit náležitou léčbu v místních podmínkách. Pro léčbu v ČR vybrali tentokrát lékaři z Fakultní nemocnice Motol (FNM) dva dětské pacienty. Jedná se o syrské sourozence, kteří mají stejnou srdeční vadu (Fallotovu tetralogii).
 
V Jordánsku, odkud byli pacienti programu MEDEVAC přivezeni, navštívila nejprve delegace ministerstev vnitra, zdravotnictví a zahraničních věcí české kardiology v nemocnici Khalidi. Později předala na Ministerstvu zahraničních věcí šek na podporu jordánského zdravotnictví. Více k tomu sdělil první náměstek ministra vnitra Lubomír Metnar:
 
„Dnes jsme se zástupci ministerstev zahraničí a zdravotnictví navštívili Jordánské království, kterého se bezprostředně dotýká syrský konflikt, ať už ostřelováním syrsko-jordánské hranice, nebo silnou uprchlickou vlnou ze sousední Sýrie, kde od roku 2011 probíhá vnitřní ozbrojený konflikt mezi vládními silami prezidenta Bašára al-Asada a opozice. Proto považujeme za současnou prioritu humanitární pomoc syrským uprchlíkům. Dnes jsme předali šek v hodnotě 3 mil. Kč na podporu jordánského zdravotnictví do rukou generálního sekretáře jordánského ministra zahraničí.“
 
Na závěr cesty navštívila delegace uprchlický tábor Zátarí. Ten byl otevřen v roce 2012 a jeho celková obsazenost se dnes odhaduje na 80 tisíc syrských uprchlíků.
 
Česká republika si plně uvědomuje, že konflikt v Sýrii dopadá nejen na okolní státy, jako je Jordánsko. Ministr vnitra Martin Pecina proto předal tento týden šek ve výši 25 milionů korun (cca 920 tis. eur) jako humanitární pomoc České republiky Bulharsku a v listopadu půl milionu eur Turecku.
 
O programu MEDEVAC
Program MEDEVAC spravuje Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a obrany. Program funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Rozšíření programu do Sýrie schválila vláda v roce 2012. V Česku se v rámci programu MEDEVAC léčilo v letech 2012–2013 celkem dvanáct syrských pacientů, konkrétně dva dospělí zranění bojovníci v květnu 2012, čtyři děti s doprovodem a šest dospělých zraněných bojovníků koncem loňského roku. Dnes k nim přibyli dva sourozenci, které doprovází do Česka někteří členové rodiny.

 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
 

Video

 

vytisknout  e-mailem