Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česko pomůže Bulharsku 25 miliony korun s přílivem syrských uprchlíků

Předání šeku ve výši 25 milionů korun (cca 920 tis. eur) jako humanitární pomoc České republiky Bulharsku se zvládáním přílivu syrských uprchlíků, materiální pomoc bulharskému hasičskému sboru či jednání s předsedou vlády Plamenem Orešarským, to je pouze několik bodů z dvoudenní pracovní cesty ministra vnitra Martina Peciny do Bulharska.  

„Jsme si velmi dobře vědomi, že se Bulharsko dostalo kvůli konfliktu v Sýrii do situace, kterou nezavinilo. Velmi si vážíme toho, jak ji zvládá, a dnešní návštěva je vyjádřením naší solidarity,“ řekl dnes, 9. prosince, Martin Pecina při předání symbolického šeku svému bulharskému protějšku Cvetlinu Jovčevovi. Deklaroval také jasné odhodlání vlády ČR a české diplomacie podporovat snahy Bulharska o vstup do schengenského prostoru.
 
Ministři dále podepsali společnou deklaraci. Ta mimo jiné stanovuje, jak bude peněžní dar využit, Jednat se bude především o materiální a logistické vybavení stávajících ubytovacích středisek, podporu výstavby nových ubytovacích kapacit či sociální péči o nově příchozí syrské žadatele o mezinárodní ochranu.  
 
Ministr Pecina také rozhodl o poskytnutí materiální pomoci bulharskému hasičskému záchrannému sboru ze zásob českých hasičů v hodnotě přes 1,5 milionu korun. Dar v podobě lehátek, židlí či přikrývek je určen na pomoc samotným uprchlíkům.
 
Ministři vnitra na dnešním společném zasedání jednali právě o problematice uprchlíků. Shodli se, že musíme více spolupracovat v oblasti jednotné evropské.imigrační politiky. „Naše zkušenosti s azylovou a migrační politikou jsou velmi dobré a jsme schopni přenést je i do Bulharska,“ konstatoval ministr Pecina a nabídl Jovčevovi spolupráci obou zemí na expertní úrovni. Bulharský ministr poděkoval za pomoc, kterou Česká republika nabízí, a zdůraznil, že problémy týkající se uprchlictví a migrační politiky obecně je možné řešit především na základě solidarity.
 
V úterý 10. prosince čeká ministra vnitra ještě setkání s předsedou vlády Bulharska Plamenem Orešarským. Jednat budou zejména o prohloubení vzájemné spolupráce.
 
Bulharsko čelí v letošním roce největšímu přílivu uprchlíků ve své novodobé historii. Do konce listopadu dorazilo do země téměř deset tisíc uprchlíků, což je osmkrát více než v loňském roce. Většinu uprchlíků tvoří právě Syřané. V souvislosti s mezinárodní situací rozhodla vláda ČR 6. listopadu 2013 o okamžitém uvolnění finančních prostředků na pomoc zemím zasaženým masivním přílivem syrských uprchlíků. Již během listopadové pracovní návštěvy tak ministr vnitra předal tureckému ministru vnitra symbolický šek v hodnotě 500 tis. eur (více o pomoci Turecku zde).
 
Česká republika je rovněž významným zahraničním investorem v Bulharsku. Součástí delegace jsou i podnikatelé včetně zástupců České hospodářské komory. Při této příležitosti dnes v odpoledních hodinách ministr Pecina zahájí v prostorách Bulharské obchodní a průmyslové komory Česko-bulharské podnikatelské fórum.
Odkazy do noveho okna

IMG_3274

IMG_3274 

Detailní náhled

IMG_3279

IMG_3279 

Detailní náhled

IMG_3286

IMG_3286 

Detailní náhled

IMG_3300

IMG_3300 

Detailní náhled

IMG_3349

IMG_3349 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem