Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úvodní slovo

Redakce 

 
Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
 
redakci časopisu zaujala před časem příručka k tematice práva na přístup k informacím. Příručka je jedním z výstupů Integrovaného projektu Rady Evropy „Making democratic institutions work“, komentuje Doporučení Výboru ministrů Rady Evropy o přístupu k úředním dokumentům Rec(2002)2 přijaté dne 21. února 2002 a zodpovídá otázky, které z doporučení plynou. Překlad této příručky do českého jazyka dosud nebyl publikován, stejně tak samotné doporu­čení.
 
Ačkoliv jde o doporučení, které existuje již přes deset let, je problematika práva na přístup k informacím stále živá. Svědčí o tom velký prostor, který je materii věnovaný v informačních prostředcích. Rozhodli jsme se proto pojmout aktuální číslo Správního práva monotematicky a přinést našim čtenářům ucelený pohled na existující právní rámec této problematiky, včetně evropské judikatury k věci (jak ESD, tak štrasburské).
 
Čtenáře však neochudíme ani o článek k dané problematice, recenze a informa­ce k danému tématu.
 
Věříme, že se nám obsah čísla povedlo sestavit tak, aby těm, kteří hledají odpo­vědi na sporné otázky v oblasti svobodného přístupu k informacím, přineslo když ne odpovědi, tak alespoň inspiraci k řešení sporných situací.
Red.

vytisknout  e-mailem