Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senát – zasedání zástupců Parlamentní dimenze V4 ve slovenské Papierničke

Delegace českého Parlamentu se 1. října zúčastnila ve slovenské Papierničke zasedání zástupců Parlamentní dimenze V4. Za Poslaneckou sněmovnu byla jednání přítomna předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, za Senát předseda Přemysl Sobotka. Jako hlavní téma jednodenní konference zvolili slovenští organizátoři sociální integraci Romů v Evropě. „To téma je vážné, jsem rád, že kolegové z parlamentů zemí V4 se vzájemně informovali a pokoušeli se hledat řešení. Ale jde o velmi dlouhodobou záležitost, kde na začátku stojí vzdělání, zájem rodičů o budoucnost svých dětí a také nepokrytecký pohled na celou problematiku, protože jsem přesvědčen, že někdy takzvaná politická korektnost otázce Romů a jejich sociální integraci škodí,“ uvedl po jednání Přemysl Sobotka. Předseda českého Senátu rovněž otevřel na jednání V4 diskusi o subsidiaritě po vstupu Lisabonské smlouvy v život. „Pokud získáme signály, že Brusel porušuje závazná pravidla postupu schvalování určitých norem, je třeba na to reagovat. Otevřel jsem zde otázku, jak v takovém případě postupovat. Nejde o to mít institut žlutých a oranžových karet, ale jde i o to naučit se ho, v případě, že to bude potřeba, používat,“ řekl Přemysl Sobotka. „Platforma V4 a dalších regionálních parlamentních uskupení je pro to přímo ideální,“ dodal předseda českého Senátu.
 
Ve Valdštejnském paláci přijal předseda Senátu P. Sobotka 5. října guvernéra provincie Bursa v Turecké republice Şahabettina Harputa. Jednání se uskutečnilo na žádost tureckého guvernéra, který chtěl s předsedou Senátu hovořit zvláště o spolupráci obou zemí. „Provincie Bursa v západním Turecku je ekonomicky silná, a to především v textilním, automobilovém a potravinářském odvětví a Turci hodně stojí o spolupráci s Českou republikou,“ uvedl P. Sobotka. Podle jeho slov se hovořilo i o regionální spolupráci, jako příklad uvedl předseda Senátu  Liberecký kraj, který nabízí podobnou skladbu průmyslu a vybudovanou infrastrukturu jako v provincii Bursa. „Za velmi užitečnou považuji také možnou spolupráci regionálních vysokých škol,“ dodal Přemysl Sobotka. Oba politici hovořili také o vzájemné spolupráci obou zemí v rámci přibližování Turecka k Evropské unii. Guvernér Harput vyjádřil potěšení nad podporou naší republiky tureckým snahám přiblížit se co nejvíce Unii. „Každá hospodářská spolupráce, pokud je úspěšná, země vzájemně přibližuje,“ řekl po jednání předseda Senátu P. Sobotka.
 
Místopředseda Senátu Milan Štěch uspořádal 1. října v Jednacím sále Valdštejnského paláce konferenci na téma Tarifní platy – mýty a skutečnost. Podle M. Štěcha se naplňuje riziko nedohody mezi odbory a ministrem práce a sociálních věcí ohledně podoby úspor 10% mzdových prostředků pro veřejný sektor v roce 2011, a proto inicioval veřejnou diskusi k problematice redukce mezd. Vládu zastupoval ministr práce a sociálních věcí Jaroslav Drábek. Konference se zúčastnili senátoři, poslanci, zástupci odborů. Zúčastněné strany hledaly prostor k dohodě na změně odměňování zaměstnanců ve veřejných službách a správě.
 
Mezinárodní konference zaměřená na podporu rodin s dětmi se konala v Senátu 4. října. Ve spolupráci s Národním centrem pro rodinu ji uspořádal Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku. Témata reagovala na aktuální ekonomickou situaci, která zvláště doléhá na početnější rodiny.
 
text -kk-

vytisknout  e-mailem