Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zpráva OECD podporuje cíle strategie Evropa 2020 v oblasti vzdělávání a odborné přípravy

Zpráva Education at a Glance, zabývající se 35 zeměmi (21 z nich jsou členské země EU), vyhodnocuje, jaký objem finančních prostředků se vynakládá na vzdělávání, jak vzdělávací systém té které země funguje a s jakými výsledky.

Zpráva se shoduje s výsledky analýzy, kterou provedla Komise, a potvrzuje směry vzdělávací politiky stanovené v rámci strategie Evropa 2020,“ zhodnotila Andrulla Vassiliu, komisařka EU pro oblast vzdělávání. „Potvrzuje hodnotu – já bych dokonce řekla nutnost – investic do vzdělávání, a to právě během ekonomické krize. Nejhůře krize postihla mladé lidi s nižší úrovní vzdělání – u těch, kteří nedokončili střední školu, vzrostla v letech 2008 a 2009 míra nezaměstnanosti v zemích EU o téměř pět procent.“

V rámci strategie 2020 chce EU dosáhnout toho, aby vysokoškolské vzdělání mělo alespoň 40 procent mladých lidí. Ve věkové kategorii lidí 25–34 let je tento podíl v současné době 34 procent, přičemž nejvíce příslušníků této věkové kategorie, kteří vystudovali vysokou školu, má z EU Irsko (45 procent).
Zpráva OECD ukazuje něco podobného: celosvětová finanční krize měla nejtvrdší dopad na pracovníky s nižší kvalifikací. Ve srovnání s vysokoškolsky vzdělanými lidmi hrozí těm, kteří nedokončili střední školu, daleko více ztráta zaměstnání.

S tím, jak poptávka po vysokoškolském vzdělání roste, se zvyšuje návratnost prostředků z veřejných zdrojů, které byly do vysokoškolského vzdělávání investovány, protože se díky nim zvyšují příjmy z daní. Investice se však vrátí nejen celé společnosti, ale i jednotlivcům – kvalifikovanějším pracovníkům během kariéry daleko více rostou výdělky.

Vysokou školu dnes absolvuje nejvíce lidí v historii. Ve všech zemích, jimiž se zpráva zabývala, se do vzdělávacích systémů investují značné prostředky. Velkou pozornost nyní vzdělání věnují občané i politici po celém světě.

Komise 15. září zahájí iniciativu Mládež v pohybu, jejímž účelem je zlepšit perspektivy mladých lidí při hledání práce a zajistit, aby získávali takové vzdělání, které opravdu mohou využít. Iniciativa tvoří klíčovou součást strategie pro růst a zaměstnanost Evropa 2020.

zdroj: Evropská komise
 

vytisknout  e-mailem