Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zobrazování si hledá svoji optimální cestu

Video je výborné i pro menší obce, nejenom jako marketingový prostředek, ale i proto, že kamera zachytí určitý stav věcí, stav vesnice. Díky snímku se lze ohlédnout za vývojem v posledních letech. Pro umístění videí se vyplatí využít bezplatných služeb YouTube nebo Vimeo, říká Evžen Vaněk.
 
Evžen Vaněk, webdesignér. Foto: Radoslav Bernat. Evžen Vaněk, webdesignér. Foto: Radoslav Bernat.
Hitem se poslední dobou stává natáčení prostřednictvím dronů. Jak jste se k němu dostal?
Technologie jsem vždy obdivoval, také rád fotografuji a baví mě modelářství. Firmy prodávající nebo vyrábějící drony se většinou rekrutují z modelářského prostředí, neboť princip je stejný, dálkové ovládání pomocí rádiových vysílačů. Nadšenci si dron také sami sestavují. Když ho ale využíváte pro vážnější práce, je potřeba mít zařízení schválené od Úřadu pro civilní letectví. Pokud je to typ oficiálně dodávaný, pak je certifikace snadnější. Jinak musí projít procedurou testu.
 
Úřad pro civilní letectví zkoumá samotné zařízení?
Zjišťuje jeho hmotnost, ověřuje letové vlastnosti a systémy automatických návratů. U větších copterů sledujete na obrazovce telemetrická data, včetně stavu napětí, kameraman v případě náhlého poklesu hodnot může upozornit pilota, že se něco děje s baterií. Dobré je si při určení tras létání rozmyslet lokace vhodné pro nouzové přistání. Copter může být vybavený i záchranným padákem, který stroj dokáže snést dolů, což se vyplatí, když nese drahou kameru, například při létání pro filmové produkce.
 
Poskytovatel leteckých prací nemusí splnit přání zákazníka i z důvodu dodržování provozních podmínek. Čeho se to týkají?
Dodržování bezpečné vzdálenosti od překážek, od skupiny lidí, respektování ochranných pásem kolem komunikací, elektrických vedení, vodních zdrojů, určených pro zásobování pitnou vodou. Rozhodující jsou rovněž meteorologické podmínky. U středních a menších dronů je optimální rychlost větru pro letecké práce kolem pěti metrů za sekundu. Nesmí se létat za deště, silné mlhy, sněžení.
 
Je pro obce pořízení takového zařízení užitečné?
Proč ne, ale upozornil bych na fakt, že v hustě obydleném prostoru se létat nesmí, pouze na jednorázové povolení od Úřadu pro civilní letectví. Město také musí zvážit, k čemu bude dron využívat. Je třeba si nechat proškolit pilota, sjednat pojištění proti škodám. Dovedu si představit, že by si dron pořídilo například město, které je často ohrožováno povodněmi. Pokud potřebujete rychle zjistit, co se na určitém místě děje, aby zásahy byly adekvátní a mohly zabránit dalším škodám, je využití copteru ideální.
 
Co byste doporučil začínajícím copteristům?
Je třeba mít na paměti, že se začleňujete do leteckého provozu. Když létáte u městské aglomerace, zničehonic se může objevit záchranný vrtulník, je potřeba všechno sledovat. Při natáčení jsme minimálně dva. Jako pilot hlídám let, kameraman obrazovku a někdy máme dalšího člověka, který pomáhá zajišťovat prostor v místě startu nebo přistání. Počítejte také s velkými datovými toky, když natáčíte video na copteru s rozlišením 2,7 K, za dobu letu máte na kartě osm gigabytů.
 
Data obecně u videí narůstají…
Jestliže potřebujete udělat záznam městské akce, tak je zbytečné točit ho v rozlišení 2,7 K, nebo 4K, stačí klasické full HD a třeba rychlost 24 snímků. Něco jiného je při distribuci klipu do reklamy v televizi. Také při natáčení více kamerami, kdy se záběry při postprodukci musí sjednotit, je větší množství dat účelné. Video je výborné i pro menší obce, nejenom jako marketingový prostředek, ale i proto, že kamera zachytí určitý stav věcí, stav vesnice. Díky snímku se lze ohlédnout za vývojem v posledních letech. Pro umístění videí se vyplatí využít bezplatných služeb YouTube nebo Vimeo. Když opatříte video popisky, tak jsou to další dveře, které se otevírají pro vyhledávání obce. Google totiž uvádí ve výsledcích vyhledávání i výsledky z YouTube.
 
Na co by obce neměly při natáčení videí zapomínat?
Výhodou dnešní doby je, že každý fotoaparát umí natočit i video. Vždy je důležité zamýšlet se nad stabilizací obrazu. Rozvrhnout si, kdy budete točit, jaké zvolit záběry, pozadí. Hezká videa i fotografie jsou i z mobilních telefonů. To už je pomalu zvláštní disciplína, i reportážní fotograf Jan Šibík má kurzy na focení mobilním telefonem. Ještě donedávna profesionální fotografové snímky z mobilu moc neuznávali. Někde jsem četl, že amatér řeší fotoaparáty, poloprofesionál objektivy a profesionál světlo. Když se zadíváte na fotografie Jana Šibíka, pořízené telefonem, vyjadřují příběh, emoce. Stejně tak lze pořídit na mobilním telefonu za dobrých světelných podmínek i kvalitní videozáznam, čili technologie nemusí být drahé. Jde spíše o kreativitu.
 
Výrazně se proměňují i weby. Jaké barvy využívá nyní moderní flat design?
Je to vidět rovněž na módě, najednou se začínají objevovat úplně jiné barvy na kabelkách či oblečení. Jakoby si i designéři brali inspiraci z počítačů! Barvy ve flat designu mají zvláštní odstín a odvíjí se od barev na mobilních telefonech. Působí příjemně na oko a kombinace barev spolu hezky ladí, jsou také dobře viditelné na malých plochách. Design je jednoduchý, čistý, dovoluje si až přepych volných ploch. Zobrazování si nyní hledá svoji optimální cestu. Ne vždy je takový styl pro prezentaci vhodný, někdy uživatel, který s webem pracuje, potřebuje vidět najednou na obrazovce co nejvíce informací.
 
Jaké jiné trendy se na stránkách objevují?
Vznikají třeba jednodušší prezentace, jedna dlouhá stránka, v níž se klikáním posouváte na další informace. Výhodou je i to, že se web načte najednou. Obce většinou spíše ocení portál založený na redakčním systému, ale třeba na městskou akci či oslavy výročí by se dal takový způsob využít. V designu se také objevuje video umístěné v pozadí. Do bannerů, kde se proměňují velké fotografie, lze také dávat do vrstev i jiné věci, může to být název, ale i zanimovaný pohyb objektu, jako je vidět v některých powerpointových prezentacích. Nepotřebujete přitom složité programování ve flashi. Ze statistik návštěvnosti webů měst je také patrné, že oblíbené jsou fotogalerie. Snaha vizuálně zpřístupnit více informací o městě, ať už fotografií či videem, má vždy příznivou odezvu.
 
Jak weby ovlivňují mobily?
Design stránek mění zásadně, ale překvapilo mě, že se v Japonsku, které bylo vždy průkopníkem technologií, projevuje pokles prodeje telefonů s operačními systémy a nárůst prodeje běžných telefonů. Něco jiného jsou tablety, které jsou vzhledem ke klesajícím cenám na vzestupu. Také se zdá, že klasické počítače už nebudou součástí každé domácnosti. Pořídí si je spíše programátoři, nebo lidé, kteří je potřebují ke své profesi. I na úřadech se situace mění.
 
Sledují české weby měst a obcí moderní trendy?
Určitě ano, je to vidět i na soutěži Parádní web, jak se všechno profesionalizuje, zlepšuje se i technické pozadí webů. Nepřekvapuje mě to u stránek spravovaných firmou, ale pokrok zaznamenávají i prezentace vytvářené místními nadšenci. Portály bývají napojené na sociální sítě, a hlavně nabízejí řadu služeb, a to nejen pro uživatele, ale i směrem dovnitř pro vedení města, zaměstnance úřadu. Informace jsou v databázích, není problém vytvořit aplikaci, která s daty dokáže pracovat. Výzvou jsou otevřená data.
 
Jaká je budoucnost webu a videí?
Technologie postupují a funkcionality, které byly dříve vyhrazené profesionálním zařízením, se dostávají stále do menších kamer, fotoaparátů. Čeká nás miniaturizace, větší rozlišení, zlepšení postprodukce. Na druhou stranu každý z nás má textový editor, spisovatelem je ale málokdo. Máme stejné prostředky, ale důležité je umělecké zaměření, touha po reportáži, zachycení nějakého děje. Prostředky nám pomáhají, ale dílo musí vzniknout v hlavě člověka. To se naštěstí nezmění.
 
Ivana Jungová

Ing. Evžen Vaněk vystudoval obor sdělovací technika na ČVUT Praha včetně postgraduálního studia informačních technologií. Pracoval deset let ve Výzkumném ústavu sdělovací techniky v Praze. Poté působil deset let jako náměstek ředitele pro techniku Československého i Českého rozhlasu v Plzni. Následně přešel do soukromého sektoru, kde založil soukromou rozhlasovou stanici. Zúčastnil se zahraničních stáží v USA a v Německu na téma rozvoj informačních technologií a mediální komunikace. S rozvojem internetových technologií založil v Plzni designérské, grafické a softwarové studio Evanek, které se věnuje webovým aplikacím i rozsáhlým informačním systémům, které pracují s internetovými technologiemi. Činnost studia se v současné době rozšířila o profesionální fotografování a natáčení videosekvencí z malých výšek.

vytisknout  e-mailem