Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Z jednání schůze vlády České republiky dne 16. prosince 2008

Poslední jednání vlády České republiky v roce 2008 se uskutečnilo v úterý 16. prosince v budově Úřadu vlády na Malé Straně.
  
Vláda mimo jiné projednala Návrh novely zákona č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, který předložila ministryně obrany Vlasta Parkanová. Hlavním cílem návrhu zákona je vytvoření základního právního předpokladu pro realizaci Koncepce a Transformace armády, spojeného zejména se změnou struktury Armády České republiky, v jejímž důsledku dochází ke snížení počtu vojáků, a tím vzniká nutnost přenesení některých úkolů armády na právnické osoby zřízené nebo založené ministerstvem anebo na organizační složky zřízené ministerstvem. Změna zákona je vyvolána především potřebou rozšířit možnost využívání vojenského materiálu právnickými osobami zřízenými nebo založenými ministerstvem při plnění úkolů pro zakladatele nebo zřizovatele a jeho dalšího využívání pro naplnění cílů jejich založení nebo zřízení, tj. plnění úkolů při zajišťování obrany státu v rozsahu určeném zakladatelem nebo zřizovatelem a další hospodářské využívání majetku státu za účelem zisku.
 
Nejtypičtějším příkladem je výcvik vojenského leteckého personálu armády, který byl svěřen Centru leteckého výcviku LOM Praha, státní podnik. Navrhovaným rozšířením využívání vojenského materiálu dojde k využití volné kapacity zejména státních podniků v působnosti ministerstva pro uspokojení poptávky, např. Policie České republiky pro výcvik pilotů a cizích ozbrojených sil a bezpečnostních sborů. Neméně podstatným důvodem předložení navrhovaného zákona je nutnost právní úpravy procesních postupů ministerstva při schvalování technické způsobilosti vojenské letecké techniky. Cílem je uceleným způsobem stanovit závazné procesní postupy se současným odstraněním interpretačních nedostatků v aplikační praxi v oblasti schvalování technické způsobilosti vojenské letecké techniky a evidence vojenských letadel v návaznosti na právní úpravu provedenou zákonem o civilním letectví.
 
Zajištění svrchovanosti a územní celistvosti České republiky, ochrana jejích demokratických základů a ochrana životů, zdraví a majetkových hodnot je základní – ústavní – povinností státu. Vláda, jako vrcholný orgán výkonné moci, odpovídá za zajišťování obrany státu a přísluší jí rozhodovat o základních koncepčních otázkách majících vztah k zajišťování obrany státu. Ministerstvo jako ústřední správní úřad zpracovává obranné a strategické koncepce a koordinuje plánovací aktivity, které souvisejí s obranou státu. Zpracovává i další koncepční materiály, popřípadě koordinuje jejich zpracovávání, pokud to vyžadují aktuální potřeby obrany státu a plní další úkoly při zabezpečování obrany České republiky a řízení armády. Naplňování již vládou schválených koncepčních materiálů vyžaduje provedení právní úpravy v této oblasti, a to ve formě navrhovaného zákona.
  
Ministr financí Miroslav Kalousek předložil na jednání vlády Návrh novely zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, který řeší daňové zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv. Pokud by nebyla vysokoprocentní a čistá biopaliva daňově zvýhodněna, nebylo by je možno uvádět na trh, protože se jejich produkce vyznačuje vyššími náklady než produkce klasických pohonných hmot a také pro spotřebitele se jeví jejich spotřeba neekonomická v důsledku nižší výhřevnosti, menší dostupnosti na trhu, dražšího provozu a omezené nabídce motorů schopných jezdit na tato biopaliva. Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, stanovil subjektům, které uvádějí pohonné hmoty na trh, povinnost přimíchávat podíl biosložky, které mají na trhu nahradit tradiční fosilní pohonné hmoty. Tento povinný podíl prozatím od roku 2009 dosáhne hranice 3,5 % objemových v případě náhrady motorových benzinů a 4,5 % objemových v případě náhrady motorové nafty. Pro směs s obsahem do 5 % objemových biosložky v pohonné hmotě není třeba upravovat palivový systém motorů vozidel, a proto subjektům v tomto ohledu nevznikají dodatečné náklady.
 
Vzhledem k tomu, že v konečném důsledku je podle cíle EK zapotřebí nahradit až 10 % pohonných hmot biopalivy do roku 2020, není možné tohoto podílu dosáhnout pouze povinným uváděním nízkoprocentních směsí biopaliv na trh, ale je nutné vytvořit takové prostředí, aby mohla být na trh uváděna i biopaliva vysokoprocentní nebo čistá a byla přitom nákladově a cenově konkurenceschopná tradičním fosilním palivům. Podle technických výpočtů, které byly provedeny v rámci Programu, je zapotřebí čistá biopaliva a biopaliva, která jsou součástí vysokoprocentních směsí biopaliv s fosilními palivy, plně daňově zvýhodnit. Nízkoprocentní směsi biopaliv s tradičními fosilními palivy zůstanou nadále zdaněny plnou sazbou spotřební daně. Subjekt, který uvádí pohonné hmoty na trh, má volbu vybrat, v jakém poměru zabezpečí povinnou náhradu fosilních paliv biopalivy, tj. zda biopalivy v nízkoprocentních směsích nebo vysokoprocentními a čistými biopalivy. Nízkoprocentní přimíchávání již v současné době probíhá a navíc neodporuje příslušným technickým normám tradičních pohonných hmot. Daňové zvýhodnění čistých a vysokoprocentních biopaliv má mimo jiné za cíl zvýšit uplatnění těchto paliv na trhu.
  
Ministr vnitra Ivan Langer byl předkladatelem Návrhu novely zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě, kterým se v návaznosti na přijetí zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, a vydání modelových požadavků pro správu elektronických dokumentů Evropskou komisí, podstatně rozšiřuje úprava spisové služby vykonávané v elektronické podobě v elektronických systémech spisové služby. Tento typ spisové služby se zavádí jako typ preferovaný, obligatorní pro všechny subjekty, které jsou povinny vést spisovou službu. Výjimka se připouští pouze pro ty subjekty, u nichž to vyžaduje specifická povaha jejich působnosti (ozbrojené síly, zpravodajské služby) - tyto budou moci vést spisovou službu v listinné podobě. Navrhovaný zákon dále reaguje na poznatky, které přinesla čtyřletá praktická aplikace zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě, a napravuje též jeho legislativně-technické vady.
  
Vláda dále projednala Program obměny vozového parku veřejné správy za „ekologicky přátelská“ vozidla, předložený místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem. Program je koncipován tak, aby podíl „ekologicky přátelských“ vozidel na celkovém vozovém parku využívaném orgány státní správy byl v roce 2014 ve výši alespoň 25 %. Pro orgány samosprávy může být obměna vozového parku za „ekologicky přátelská“ vozidla pouze doporučena. Nákup nových vozidel by měl probíhat v rámci běžné obměny vozidel. Předmětem obměny vozového parku veřejné správy za „ekologicky přátelská“ vozidla budou pouze osobní a lehká užitková vozidla. Do Programu nejsou zahrnuta vozidla nad 3,5 tuny. Po energetice je v EU dopravní sektor druhým nejvyšším producentem emisí znečišťujících látek a skleníkových plynů. V České republice je doprava na třetím místě za energetikou a průmyslem. V roce 1990 činil podíl emisí CO2 z dopravy na celkových emisích v EU 18,3 % a v České republice 4,4 %. V roce 2005 vzrostl v EU na 24 % a v České republice na 12,6 %. Emise z energetiky a průmyslu stagnují nebo dokonce klesají, doprava představuje nejrychleji rostoucí zdroj emisí. Ze srovnávací analýzy vývoje České republiky a ostatních zemí Evropské unie vyplývá, že v následujících letech lze očekávat další rozvoj osobní a nákladní automobilové dopravy. Proto je nezbytné přijímat opatření ke snížení emisí znečišťujících látek a emisí skleníkových plynů. Jedním z nich by měla být realizace předkládaného Programu.
 
text -rr-

vytisknout  e-mailem