Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webparáda srpen

Má vaše obec atraktivní a informačně bohaté stránky? Dopřejte jim srovnání s ostatními weby!
 
1. Čížkov
2. Černá v Pošumaví
3. Telnice
4. Dolní Třebonín
5. Bělov
 
Jak si zatím v letních měsících vedou obce ve Webparádě? Prvenství po čase získala obec Čížkov, polepšila si také Černá v Pošumaví, která odsunula Telnici až na třetí místo. V ohrožení tak jsou na posledních dvou místech Brod nad Dyjí a Kašava. V žebříčku je můžete udržet i vy, stačí zaslat e-mail se jménem obce na ivana.jungova@mvcr.cz nebo jiri.chum@mvcr.cz. Stále také můžete přihlašovat zajímavé webové stránky do soutěže Parádní web.
 

Brod nad Dyjí

Karel Ferschmann: První dojem návštěvníka stránek obce Brod nad Dyjí zkazí graficky přeplácaná titulní stránka. Dále jsem nepochopil, proč stejné menu nabízí horní i boční lišta. Dobře je vedená úřední deska, její hlavní chybou je hůře čitelné světle zelené písmo na bílém podkladu, barvoslepí pravděpodobně neuvidí nic. Pozitivně hodnotím úplné zápisy z jednání zastupitelstva obce či dobře a rychle se zobrazující fotografie v galeriích. Bohužel, nikde jsem nenašel povinně zveřejňované informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím – standard ISVS, což považuji za zásadní chybu. Chybí mi zde také komunikace s občany. A jen tak na okraj – zajímalo by mě, proč dne 29. 11. 2011 vyvěšuje obec rozpočet na rok 2011, když rozpočet na rok 2012 chybí dodnes? Závěr: Ubrat na grafice, odebrat jednu lištu, přidat standard ISVS. Zatím však hodnotím tento web nedostatečně.
 
Michal Kuchta: Brod na Dyjí na první pohled zaujme originální grafikou a rozdělením hlavní stránky do různých bloků, díky kterým je stránka optimalizována pro mobilní přístroje. Dobrý tah, většina čtenářů si web zapamatuje. Ale aby byla hezká grafika funkční i pro počítače, neměly by grafické prvky zabírat většinu hlavní plochy. Domeček s duhou a s velkým nápisem obce by mohl být nižší, aby více vynikla animace obrázku z obce, která je umístěna hned pod horizontálním menu a byl by tak vidět aspoň jeden článek. Překvapilo mě identické menu v pravé části webu. Mít na hlavní stránce dvě menu nevěští nic dobrého pro orientaci čtenářů.
 

Dolní Třebonín

Karel Ferschmann: Na stránkách Dolního Třebonína s poněkud jednodušší grafikou, která určitě není na škodu, jsou velmi dobře strukturované informace, což umožňuje návštěvníkovi poměrně rychlou a snadnou orientaci. Také zobrazování jednotlivých dokumentů nepotřebuje mnoho kliků a dobrá je také jejich kvalita pro hůře vidící čtenáře. Na druhou stranu ve standardu ISVS jsem například vůbec nenalezl mezi povinnými informacemi rozpočet (bod 8.2) a výroční zprávy (bod 17). Také zveřejňované zápisy z jednání zastupitelstva obce jsou velmi strohé, povětšinou se jedná pouze o usnesení. To sice splňuje požadavky dané zákonem, avšak občanovi v řadě případů nic neřeknou. Chybí také zcela jakákoliv snaha o webovou komunikaci s občany. Škoda, že není naplněna sekce Okolí obce, chabé jsou také informace z Historie obce. Závěr: Po doplnění vytknutých drobností se může tento web zařadit na přední místa soutěže.
 
Michal Kuchta: Hlavní stránka Dolního Třebonína je z grafického pohledu hodně pěkná, úřední deska je plná odkazů na soubory. Škoda, že web nemá klasické stránky s aktualitami. Neslouží pak ve smyslu kroniky obce, kde si lze najít i půl roku starou událost. Aktuality jsou uvězněny v přílohách PDF, na které si čtenář musí kliknout a počkat si, až se z nich stane položka ve fotogalerii. Významným grafickým prvkem je text s nadpisy či obrázky, proto velmi kladně hodnotím právě fotogalerii, kde se podle výběru zobrazují také ilustrační fotografie v hlavním horním panelu, vidíme nadpis i text. Pokud by se podařilo dostat okénko například se třemi nejaktuálnějšími fotoreportážemi na hlavní stránku, dosáhlo by se funkčního propojení grafiky s informací.

vytisknout  e-mailem