Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webparáda červenec

Má vaše obec atraktivní a informačně bohaté stránky? Dopřejte jim srovnání s ostatními weby!
 
1. Telnice
2. Čížkov
3. Černá v Pošumaví
4. Kašava
5. Bělov
 
Od začátku roku na stránkách časopisu soutěží weby měst a obcí o umístění ve Webparádě. Jak se v šestém kole vyvíjí jejich pořadí? První tři místa zůstávají stejná, ke změně došlo na čtvrté pozici, kde Kašava předstihla Bělov. V žebříčku se neudržely Hlína a Poděšín, které vypadávají. Hlasujte pro své favority do 31. července! Uvítáme také na e-mailech ivana.jungova@mvcr.cz nebo jiri.chum@mvcr.cz další tipy na weby obcí, jež by se ve Webparádě podle vašeho názoru určitě měly objevit.
 

Hlína

Karel Ferschmann: Obec Hlínu kladně hodnotím za úplné zápisy ze zasedání zastupitelstva obce a diskuzi s občany. Nedostatkem stránek je neúplný standard ISVS povinných informací (u výročních informací chybí roky 2010 a 2011) a horší přehlednost webu, řazení informací, vyhledávání informací především z obce a obecního úřadu na titulce vlevo na liště. Přišlo mi také komplikované hledání v archívu úřední desky. A jednu poznámku bych měl k obecně závazným vyhláškám – opravdu byly všechny schváleny v roce 2004 a od té doby nové nebo aktualizované nejsou?
 
Jakub Ferschmann: Grafické zpracování stránky, včetně samotné sazby textu, které má přímý vliv na čitelnost stránky, bych očekával kvalitnější. Jinak rozsah a kvalita informací je nadprůměrná. Zdrojový kód je v naprosto špatném stavu. Nevím, proč autor zvolil striktní typ dokumentu, který navíc porušuje snad ve všech ohledech. Naprosté nepochopení sémantického významu jednotlivých značek mě až zaráží. Označit značkou pro nadpis celý odstavec, a to pravděpodobně jen z důvodu zvětšení písma, považuji za velkou chybu. Autor buďto využívá nějaký hodně starý editor obsahu, nebo vůbec neví, jak HTML správně používat. Přístupnost hodně souvisí se sémantikou dokumentu, která jak jsem se zmínil výše, je v tomto případě velmi nekvalitní.
 
Michal Kuchta: Obec Hlína nepoužívá na svých stránkách jednotné styly, proto vidíme různé fonty a barvy textů, rozličné velikosti, nedodržují se pravidla pro velikost nadpisů a odkazů. Díky tomu není web graficky funkční, ani dobře rozložený, působí neučesaným dojmem. Jen částečně to zachraňuje horní lišta s obrázkem a přehledné levé menu. V aktualitách jsou texty různé velikosti, na první pohled není vidět, kde jedna aktualita končí a druhá začíná. Texty jednotlivých stránek jsou jednou zalomené zleva, podruhé nikoliv, potřetí na středu, počtvrté s plovoucími obrázky. Navíc celý web „běží“ v takzvaných rámech, což je také již překonané. Přitom je z obsahu vidět, že obec žije! Stačilo by málo. Přemístit „uvězněné“ aktuality z odkazu v menu a dát je na hlavní stránku, přidat k nim rubriku Nepřehlédněte a tím odstranit zastaralý běžící text ze záhlaví stránky.
 

Černá v Pošumaví

Karel Ferschmann: Černá v Pošumaví si zaslouží pochvalu za moderně postavený web, který navíc disponuje bohatým obsahem. K dispozici jsou tak obsáhlé údaje z historie obce, informačně nabitá sekce tiskopisy, formuláře. Naproti tomu by se dalo vytknout naprosto nedostatečně zveřejňované povinné informace podle standardu ISVS, „pel mel“ dokumentů v sekci Hasiči. Zlepšit by se dalo řazení informací v kalendáři novinek a událostí – po rozkliknutí by se měly objevit rovnou informace o akcích, které budou, nikoli o těch, které byly před rokem. Uživatelům by jistě přišel vhod i rozcestník, web sice obsahuje neobvykle mnoho informací, ale způsob jejich řazení zhoršuje jejich vyhledávání. Také jsem nikde nenašel odkaz na komunikaci obce s občany.
 
Jakub Ferschmann: Po grafické stránce je web obce Černá v Pošumaví celkem kvalitní, struktuře už bohužel designer takové úsilí nevěnoval. Skladba informací je dosti nepřehledná a obtížně se hledá nějaká konkrétní informace. Co se týká zdrojového kódu, většina stránek obsahuje velké množství chyb. Je nutné ale podotknout, že naprostá většina z nich je patrně způsobena WYSIWYG editorem TinyMCE, kterým autor pravděpodobně edituje obsah. Pro většinu chyb by přitom stačilo nastavit typ dokumentu HTML5, který podobné zápisy již umožňuje. K přístupnosti lze uvést, že tak jako většina webů, má i tento web relevantní obsah stránky až na svém konci. Pro uživatele používající předčítač textu tak není úplně příjemné, než se dostane k samotnému obsahu, neustále se opakující předčítání navigačního menu a kalendáře akcí. Dále se na některých stránkách objevuje přihlašovací dialog pro jakousi kameru, což pro zdravotně znevýhodněného uživatele může být matoucí.
 
Michal Kuchta: Černá v Pošumaví je sympatickým zpestřením Webparády. Hned na první pohled velmi příjemné internetové stránky s dobře zvolenými barvami a vhodným rozložením webu. Krásné animace obrázků jsou vkusně „zapuštěné“ do grafiky hlavní stránky. Celková funkční grafika zpříjemňuje prohlížení webu, text se velmi dobře čte. Menu je tak přehledné, že si čtenář velmi snadno zvykne i na to, že je na pravé straně. Vím, že je to mimo soutěž, ale musím zmínit, že web velmi dobře funguje a krásně vypadá i na tabletu nebo v telefonu, včetně funkčního menu, což vynahradí malý handicap, že se nezobrazuje úvodní flash animace. V počítači ale vše funguje jak má a web si zaslouží zařadit do první trojice ve Webparádě. Malá výtka by se dala vznést k aktualitám. Často zcela chybí perexy a k dispozici je pouze soubor ke stažení. Přitom stačí vypsat z přílohy jednu větu kdy, kde a co se děje s odkazem „více v příloze“.
 

Nové obce

Tentokrát vybíráme dvě nové obce z jihu České republiky – jihočeský Dolní Třebonín a jihomoravský Brod nad Dyjí. Z obce Brod nad Dyjí doslova čiší sluneční pohoda a díky grafice ve stylu komiksových postaviček se ocitáte tak trochu v jiném světě. Sympatické ovládání pomocí horního menu vás spolehlivě provede webem, k orientaci napomáhá i zelené podsvícení rubriky, v níž se právě nacházíte a její podrobnější rozvedení v pravém sloupci. Významnou roli hrají obrázky, přehled o dění v obci si lze učinit z proměňujících se obrázků. Také Dolní Třebonín zajímavým způsobem pracuje s fotografiemi z dění v obci, v rubrice Fotogalerie se totiž při procházení příslušných sérií fotografií objevuje v záhlaví vždy jedna z fotek jako ilustrační. Obec také sleduje nové trendy a tak zde naleznete RSS kanál i odkaz na její stránku na Facebooku.
 

 

Celkové hodnocení

Zdeněk Čížek: 1. Kašava, 2. Čížkov, 3. Bělov, 4. Hlína, 5. Černá v Pošumaví, 7. Poděšín.
Jakub Ferschmann: 1. Čížkov, 2. Bělov, 3. Černá v Pošumaví, 4. Telnice, 5. Poděšín, 6. Kašava, 7. Hlína.
Karel Ferschmann: 1. Čížkov, 2. Černá v Pošumaví, 3. Telnice, 4. Hlína, 5. Bělov, 6. Kašava, 7. Poděšín.
Michal Kuchta: 1. Čížkov, 2. Telnice, 3. Černá v Pošumaví, 4. Bělov, 5. Kašava, 6. Hlína, 7. Poděšín.

 

vytisknout  e-mailem