Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výzva k předkládání GP č. 53 z OP LZZ - Zvýšení kvality řízení v úřadech územní veřejné správy

Odbor strukturálních fondů MV ČR zveřejňuje text výzvy č. 53 na předkládání grantových projektů z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost v oblasti podpory 4.1 - Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy - Zvýšení kvality řízení v úřadech územní veřejné správy. UPOZORNĚNÍ: Žádosti o finanční podporu je možno v aplikaci Benefit7 předkládat od 3. 11. 2009 do vyčerpání celkové částky určené pro tuto výzvu, nejdéle však do 2. 2. 2010 do 14 hod. 

Název subjektu (vyhlašovatele): Ministerstvo vnitra České republiky
Název odboru/úseku (vyhlašovatele): Odbor strukturálních fondů
Role v implementační struktuře OP LZZ: Zprostředkující subjekt
 
vyhlašuje:
 
VÝZVU k předkládání GRANTOVÝCH PROJEKTŮ v rámci OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOSTpro: Obce s rozšířenou působností

1. Identifikace výzvy

Číslo výzvy: 53
Název výzvy: Výzva pro předkládání GP 4.1 – Zvýšení kvality řízení v úřadech územní veřejné správy
Číslo globálního grantu: CZ.1.04/4.1.01
Název globálního grantu: GG 4.1. Smart Administration
Celková částka pro tuto výzvu: Kč 800.000.000,- 

2. Identifikace programu a oblasti podpory

Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost
Prioritní osa: 4 Veřejná správa a veřejné služby
Oblast podpory: 4.1 Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy
 
Cíl podpory:
Globálním cílem této oblasti podpory je posilování institucionální kapacity a efektivnosti výkonu územní veřejné správy a veřejných služeb.
 
Specifické cíle:
  • Zefektivnit vzdělávání, odbornou přípravu a rozvoj zaměstnanců a úřadů územních samosprávných celků a politiků včetně volených zastupitelů územních samosprávných celků.
  • Zlepšit kvalitu řízení a managementu v úřadech územních samosprávných celků.
  • Zmírnit regionální rozdíly v poskytování veřejných služeb a zajistit jejich adekvátní dostupnost.
  • Zvýšit transparentnost a otevřenost úřadů územních samosprávných celků.

3. Popis výzvy

3.1 Podporované aktivity, typy činností:
  • aplikace moderních metod zvyšování výkonnosti, kvality, efektivity a transparentnosti územní veřejné správy a veřejných služeb včetně zavádění sledování výkonnosti úřadů územní veřejné správy a analytické činnosti k identifikaci prostorů pro zlepšení a k návrhům řešení v oblasti zvýšení transparentnosti a efektivity řízení rozpočtu a nástrojů na podporu řízení rozpočtového procesu s cílem zvýšit schopnost reakce na dopady ekonomické krize;
  • zefektivnění řízení lidských zdrojů v územní veřejné správě, včetně vzdělávání zaměstnanců úřadů obcí s rozšířenou působností, metodiků a školitelů pro územní veřejnou správu;
  • rozvoj vzdělávacích programů a vzdělávání cílové skupiny;
  • vybudování kapacit a nástrojů pro tvorbu, monitorování a evaluaci politik a strategií v územní veřejné správě;
  • důsledné využívání systému zpětné vazby s uživateli veřejných služeb a služeb veřejné správy, např. analýzy, průzkumy, trendy, jejich dostupnost a kvalita.
Z hlediska podporovaných aktivit se jedná o projekty, jejichž uskutečnění představuje klíčovou podmínku pro naplňování strategie „Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby“, schválené usnesením vlády č. 757/2007.
 
3.2 Cílové skupiny:
  • obce s rozšířenou působností, jejich orgány a jimi zřízené nebo založené organizace a jejich zaměstnanci;
  • politici obcí z rozšířenou působností, včetně volených zástupců;
  • obce ve správním obvodu dané obce s rozšířenou působností, jejich zaměstnanci; politici a volení zastupitelé.
3.3 Typy projektů:
Podporovány budou regionální i nadregionální grantové projekty
 
Regionální grantové projekty jsou určeny pro cílové skupiny na území jednoho kraje a musí být uskutečněny v kraji, pro který byly schváleny. Sídlo žadatele (předkladatele regionálního projektu) může být kdekoliv na území České republiky (vč. Prahy), ale činnosti projektu musí být v rozhodující míře uskutečněny v regionu, pro který byla žádost podávána a který bude mít z realizace projektu prospěch. Případné uskutečnění činnosti v sousedícím regionu musí být řádně zdůvodněno v žádosti a je přípustné pouze, pokud je nezbytné pro dosažení cílů projektu. Za cílovou skupinu příslušného regionu se považují osoby, které mají bydliště či převažující místo výkonu práce na území daného kraje.
 
Nadregionální grantové projekty jsou určeny pro cílové skupiny ze dvou a více krajů, popř. z celé republiky. Sídlo žadatele může být kdekoli na území České republiky (vč. Prahy). Jednotlivé činnosti mohou být organizovány na libovolném odůvodnitelném místě v ČR.
 
V rámci výzvy budou podpořeny projekty zaměřené na zvýšení kvality veřejných služeb prostřednictvím:
  • aplikace modelu Společný hodnotící rámec (model CAF)
  • implementace principů projektového a/nebo procesního řízení
  • strategického plánování a tvorby zásadních koncepcí rozvoje daného samosprávného celku
  • řízení ekonomiky s akcentem na rozpočtový proces a strategické plánování
  • vzdělávání ve výše uvedených oblastech.
Další podmínky a omezení výzvy:
  • V rámci výzvy nebudou podpořeny projekty, jejichž součástí je realizace zahraniční pracovní cesty, vzdělávání v oblasti IT, jazykové vzdělávání.
Věcné zaměření projektů – téma projektů:
 
A) Projekty zaměřené na aplikaci modelu Společný hodnotící rámec (model CAF)
  • musí adekvátně naplňovat postupy aplikace a strukturu modelu CAF
  • výstupem projektu musí minimálně být sebehodnotící zpráva s minimálním rozsahem hodnocení podle subkritérií a akční plán zlepšování
  • v rámci výzvy nebudou podpořeny projekty, jejichž cílem je realizace akčního plánu zlepšování
B) Projekty zaměřené na projektové řízení
  • musí minimálně obsahovat nastavení systému projektového řízení s důrazem na zefektivnění procesů, zkvalitnění výstupů z realizovaných rozvojových aktivit a optimalizace nákladů. Tento proces je nutné implementovat především v návaznosti na potřebu unifikace systému přípravy, realizace a udržitelnosti projektů obcí s rozšířenou působností a jimi zřizovaných a zakládaných organizací.
  • Systémy projektového řízení, které budou výstupem podpořených projektů, musí být v souladu s mezinárodními standardy.
C) Projekty zaměřené na procesní řízení
  • musí minimálně obsahovat ucelené zmapování a popis procesů, identifikování klíčových procesů, stanovení výkonnostních ukazatelů procesů a přezkum efektivnosti procesů, analýzu rizik a kritických faktorů úspěchu, návrhy na zlepšení procesů.
D) Projekty zaměřené na strategické plánování a tvorbu zásadních koncepcí rozvoje daného samosprávného celku
  • výstupem projektu bude minimálně strategický plán nebo koncepce rozvoje nebo aktualizace a vyhodnocení plnění strategického plánu nebo koncepce nebo zavedený systém strategického plánování
  • další součástí projektu může být zpracování a realizace průzkumu spokojenosti a potřeb obyvatel dané obce pro účely zpracování strategického plánu nebo koncepce
E) Projekty se zaměřením na optimalizaci a zefektivnění ekonomických procesů v oblasti finančního plánování, řízení ekonomiky v období finanční krize, stejně jako v oblasti předcházení či eliminace dopadů finanční krize
  • do této oblasti spadají především systémové aktivity zaměřené na nastavení strategického řízení rozpočtového procesu a finanční řízení organizace.
  • aktivity musí zlepšit řízení ekonomických procesů s akcentem na rozpočtový proces v návaznosti na stávající ekonomickou situaci obcí.
F) Projekty ke vzdělávání ve výše uvedených pěti oblastech
  • musí účastníky připravit na realizaci výše definovaných oblastí projektů nebo musí tematicky obsahovat minimálně principy či standardy výše uvedené (dle věcného zaměření A až E)
  • projekty, které budou obsahovat aktivitu F, musí vždy také obsahovat alespoň jedno z témat A – E. Tzn., že v rámci této výzvy nelze předložit projekt, který by byl zaměřen pouze na aktivitu F.
3.4 Vymezení žadatelů o finanční podporu:
  • Obce s rozšířenou působností (zákon o obcích č. 128/2000 Sb., zákon č. 314/2002 Sb., o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností)
3.5 Omezení výše finanční podpory na jeden projekt:
 
Na tuto výzvu je určeno celkem 800 000 000 Kč, z toho 680 000 000 Kčz ESF (85 %) a 120 000 000 Kč kofinancování z vlastních prostředků žadatelů (15 %).
 
Minimální výše podpory na projekt je 300 000 Kč.
Maximální výše podpory na projekt je  10 000 000 Kč.
 
Uvedené limity pro výši podpory se týkají pouze způsobilých výdajů.
 
3.6 Intenzita podpory:
 
Výše podpory projektu realizovaného v rámci OP LZZ může dosáhnout maximálně 85 % způsobilých výdajů projektu. Způsobilé výdaje projektu budou hrazeny z 85 % z prostředků OP LZZ a zbývajících 15 % tvoří spolufinancování z vlastních prostředků žadatele.
 
Podporované aktivity obecně nemají charakter veřejné podpory.
 
3.7 Výdaje na nákup služeb:
 
Výdaje na nákup služeb podléhají pravidlům OP LZZ, které upravuje Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek v OP LZZ a Metodika způsobilých výdajů OP LZZ, které jsou dostupné ke stažení na webových stránkách www.esfcr.cz. Výdaje plynoucí z uzavřených smluv s dodavateli a z plnění vystavených objednávek nesmí u projektů vybíraných v rámci výzev na grantové projekty převýšit 60% přímých způsobilých výdajů projektu. Postup pro výběr dodavatelů a uzavírání smluv s nimi se řídí zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů - pokud se na ně tento zákon vztahuje a postupem pro výběr dodavatelů. Bližší informace jsou uvedeny v Metodickém pokynu pro zadávání veřejných zakázek v OP LZZ, který je zveřejněn na www.esfcr.cz.
 
3.8 Kritéria věcného hodnocení:
 
Předložené žádosti budou v souladu s Operačním manuálem OP LZZ hodnoceny na základě následujících kritérií věcného hodnocení OP LZZ.
 
Kritérium
Subkritérium
A
Smysl a cíle projektu
A1
Zdůvodnění potřebnosti projektu
A2
Vazba na cíle výzvy
(oblasti podpory OP LZZ)
A3
Zhodnocení cílů projektu
B
Cílová skupina
B1
Jasné vymezení cílové skupiny
B2
Přiměřenost cílové skupiny
B3
Přínos projektu pro cílovou skupinu
B4
Způsob zapojení cílové skupiny
C
Žadatel
C1
Kompetence žadatele
C2
Zkušenosti žadatele a členů týmu
C3
Partneři
D
Projektové řízení, udržitelnost a rizikovost projektu
D1
Volba a popis klíčových aktivit a harmonogram projektu
D2
Předpoklady pro udržitelnost projektu po skončení financování OP LZZ
D3
Kvalita řízení rizik
D4
Rizikovost projektu
E
Rozpočet projektu
E1
Přiměřenost rozpočtu projektu jeho obsahové náplni a rozsahu
E2
Přehlednost, srozumitelnost a věcná správnost rozpočtu
F
Výsledky a výstupy
F1
Šíře a adekvátnost výběru monitorovacích indikátorů
F2
Reálnost kvantitativních hodnot monitorovacích indikátorů
F3
Přiměřenost výsledků vzhledem k požadovaným prostředkům
G
Rozpor s horizontálními tématy
H
Závěrečné zhodnocení
3.9 Specifická kritéria:
 
Nejsou stanovena žádná specifická kritéria.
 
3.10 Kritérium Synergie:
 
Kritérium „Synergie“ (IPRM)[1] 

4. Místo realizace projektu

Projekt může být žadatelem realizován na celém území České republiky. 

5. Forma podpory

Podpora bude poskytována v rámci OP LZZ formou nevratné finanční pomoci - dotace. Na poskytnutí finanční pomoci není právní nárok. 

6. Doba trvání projektu

Max. délka trvání projektu, předkládaného v rámci této výzvy, je 3 roky (36 měsíců), přičemž realizace projektu musí být ukončena nejpozději do 31. 12. 2014. 

7. Monitorování projektu

Na základě stanovených cílů projektu si žadatel určí hodnoty monitorovacích indikátorů, které chce svým projektem dosáhnout, a tuto hodnotu uvede v Žádosti o finanční podporu    z OP LZZ. Při monitorování realizace projektu musí příjemce naplňování těchto ukazatelů průběžně sledovat a vykazovat v monitorovacích zprávách projektu (zpráva o zahájení realizace projektu, průběžné monitorovací zprávy, závěrečná monitorovací zpráva), v případě některých indikátorů i v detailnějším členění (např. podle pohlaví, podle znevýhodnění apod.). Bližší informace jsou uvedeny v Metodice monitorovacích indikátorů OP LZZ zveřejněné na www.esfcr.cz.  

8. Způsobilé výdaje projektu

Způsobilé výdaje se dále řídí následujícími základními principy:
Projekty nesmějí být realizovány před vydáním Rozhodnutí. (tzn. za způsobilé výdaje se považují výdaje projektu vzniklé po uzavření právního aktu),
  • výdaje musejí být vynaloženy v souvislosti s projektem, hospodárně a účelně.
  • zakázky musejí být realizovány v souladu s platnou legislativou pro veřejné zakázky (zákon 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění), usnesením vlády č. 48 ze dne 12. 1. 2009, prováděcí dokumentací OP LZZ a interními předpisy žadatele/příjemce.
Podpora poskytnutá projektům realizovaných v rámci OP LZZ se vztahuje jen na způsobilé výdaje. Bližší informace k pravidlům a k jednotlivým oblastem způsobilých výdajů jsou uvedeny v Metodice způsobilých výdajů OP LZZ. 

9. Nepřímé náklady

Nepřímé náklady projektu jsou náklady, které nejsou nebo nemohou být jednoznačně spojené s konkrétní aktivitou daného projektu. Tyto náklady zahrnují zejména náklady spojené s administrací projektu. Dále mezi ně patří také náklady, které souvisí s prací s cílovou skupinou, nicméně jsou vykonávány v rámci běžných činností organizace příjemce pomoci nebo partnera a nelze je proto jednoznačně přiřadit k aktivitám projektu.
 
U nepřímých nákladů se vždy má za to, že tyto náklady vznikly a jsou způsobilé ve výši odvozené z podílu nepřímých nákladů na přímých nákladech stanoveného v Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Proplaceny budou ve výši tohoto podílu na skutečně vynaložených a prokázaných způsobilých přímých nákladech projektu.
 
V rámci rozpočtu projektu se způsobilé nepřímé náklady vyjadřují v jednotkách procent vzhledem k celkovým způsobilým přímým nákladům po odečtení výdajů na křížové financování. Neexistuje žádný jiný způsob vymezení nepřímých nákladů. Limity pro podíl nepřímých nákladů na celkových přímých způsobilých nákladech bez křížového financování jsou pro tuto výzvu následující: 
 
 Objem přímých výdajů (bez výdajů, jež spadají do křížového financování)
% nepřímých nákladů
 
Do 4 mil. Kč včetně
18 %
Nad 4 mil. Kč až do 6 mil. Kč včetně
16 %
Nad 6 mil. Kč až do 10 mil. Kč včetně
14 %
Podrobnosti k vymezení nepřímých nákladů projektu jsou uvedeny v Metodice způsobilých výdajů OP LZZ zveřejněné na www.esfcr.cz.  
DŮLEŽITÉ! Procento nepřímých nákladů je závazné a pevně stanovené, není ho tedy možné měnit. Žadatel není oprávněn stanovit si vlastní procentní sazbu. 

10. Křížové financování

Limity křížového financování v rámci výzvy:
  • Maximální objem prostředků, které mohou být v rámci výzvy přiděleny na realizaci projektů je 800 000 000 Kč
  • Maximální objem prostředků, které mohou být v rámci výzvy přiděleny pro křížové financování je 72 000 000 Kč (tj. 9 % z prostředků alokovaných na výzvu)
  • Maximální podíl způsobilých výdajů projektu, které mohou být hrazeny z křížového financování včetně garantovaného maximálního podílu, nesmí přesáhnout výši 10 % způsobilých výdajů projektu
  • Garantovaný maximální podíl způsobilých výdajů projektu, které mohou být hrazeny z křížového financování, nepřesáhne 3 % ze způsobilých výdajů projektu
Křížové financování bude uplatněno v souladu s Metodikou způsobilých výdajů OP LZZ. 

11. Termíny výzvy

Žádosti je možné podávat od 3. 11. 2009.
 
Datum ukončení výzvy: do vyčerpání finančních prostředků alokovaných pro tuto výzvu, nejdéle však do 2. 2. 2010 do 14 hod. 

12. Způsob výběru projektů

Předložené žádosti budou hodnoceny průběžně dle jejich zaregistrování do systému IS Monit7+.
 
Žádosti jsou po splnění formálních náležitostí a kritérií přijatelnosti předány k věcnému hodnocení. Po ukončení věcného hodnocení grantových projektů následuje zasedání výběrové komise, která provede výběr projektů pro poskytnutí finanční podpory z OP LZZ. Počet podpořených projektů bude limitován alokací prostředků na tuto výzvu. Podrobnější informace o hodnocení a výběru projektů naleznete v Příručce pro žadatele na www.esfcr.cz

13. Účast v dalších projektech a žádostech o podporu z veřejných zdrojů

Na projekt, kterému byla přidělena finanční podpora z OP LZZ, nelze čerpat podporu z jiného
programu Evropské unie nebo České republiky. Pokud bude projekt žadatele vybrán k financování z OP LZZ, musí doložit formou prohlášení, že na stejný projekt nečerpá podporu z jiného programu Evropské unie nebo České republiky. To bude předloženo jako jeden z podkladů pro vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace na daný projekt.

14. Předložení žádostí o finanční podporu

Žádost v listinné podobě (včetně příloh) musí být předložena alespoň v jednom vyhotovení (originál) a ve dvou prostých kopiích.
 
Žádost se vyplňuje do standardního formuláře, který je dostupný na webových stránkách www.eu-zadost.cz nebo www.eu-zadost.eu. Na internetových stránkách www.eu-zadost.czwww.esfcr.cz jsou k dispozici „Průvodce vyplněním projektové žádosti OP LZZ (verze 1.4, říjen 2009)“, který slouží žadateli jako návod pro registraci do aplikace Benefit7 a rovněž jako pomůcka pro vyplnění žádosti o finanční podporu v rámci konkrétní výzvy. Pro žadatele je zřízena hotline adresa benefit7@mpsv.cz, na kterou mohou posílat případné dotazy technického rázu.
 
Tištěná verze předkládané žádosti a žádost finálně uložená v aplikaci Benefit7 musí mít stejný Unikátní kód tzv. Hash (naleznete v zápatí každé strany žádosti). Listy výtisku žádosti je třeba pevně spojit, tj. podepsaná žádost musí být sešita a přelepena páskou v levém horním rohu nebo jiným obdobným způsobem zamezujícím neoprávněnému nakládání s žádostí. Páska musí být označena podpisem (případně podpisem a razítkem) představitele žadatele oprávněného jednat jeho jménem na první a poslední straně žádosti.
 
Listinná podoba žádosti (včetně příloh) musí být doručena na oficiální či kontaktní adresu vyhlašovatele v zalepené obálce doporučenou poštou, expresní zásilkovou službou (Messenger), nebo předána osobně – viz níže.
 
Povinné přílohy žádosti:
1. Doklad o právní subjektivitě dle Příručky pro žadatele o finanční podporu z OP LZZ.
Žadatel předloží přílohu ke každému výtisku žádosti, tzn. v 3 vyhotoveních.
 
2. Prohlášení o partnerství dle přiloženého vzoru (pouze pro nadregionální grantové projekty).
 
V případě, že bude žádost doporučena k financování, bude žadatel vyzván k dodání dokladu o zajištění spolufinancování projektu z vlastních zdrojů.
 
Na obálce musí být uvedeny následující údaje:
  • adresa vyhlašovatele (oficiální či kontaktní);
  • název programu;
  • číslo prioritní osy a oblasti podpory;
  • číslo výzvy
  • název projektu;
  • plný název a adresa žadatele;
  • upozornění „NEOTVÍRAT“ v levém horním rohu.
Žádosti je možné předkládat po dobu platnosti výzvy, v pracovní dny od 9:00 do 15:00. Žádosti doručené po termínu uzavření výzvy budou automaticky vyřazeny (opět pro žádosti doručované poštou není rozhodující datum razítka na obálce).
 
Oficiální adresa:
Ministerstvo vnitra ČR
Odbor strukturálních fondů
Nad Štolou 3
170 34 Praha 7 - Letná
 
Kontaktní adresa pro osobní doručení:
Ministerstvo vnitra ČR
Odbor strukturálních fondů
Sekretariát odboru
Jindřišská 34
110 00 Praha 1
 
Kontaktní osoby pro výzvu:
Mgr. Kateřina Pavelková
Mgr. Šárka Kysilková
Tel.: 974 818 517
Tel.: 974 818 503

[1] Specifická bonifikace pro projekty zařazené do IPRM (Integrované plány města): V případě, že předložený projekt je zároveň zahrnut do IPRM, bude mu přidělena bodová bonifikace ve výši 10% ze získaného bodového ohodnocení. Tato bonifikace bude přičtena formou specifického kritéria „Synergie“, které bude uplatňováno pouze pro projekty IPRM. 10% bonifikaci je možné připsat pouze projektům, které v rámci hodnocení obecných kritérií získaly 65 a více bodů.

vytisknout  e-mailem