Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výstava „Ochrana osob a majetku“ v Orlové byla úspěšná

Výstava se uskutečnila ve výstavních prostorách Domu kultury města Orlová  v Orlové-Lutyni ve dnech 3. a 4. října 2013 v době od 09,00 do 17,00 hod. V uvedených dnech výstavu zhlédlo cca 600 návštěvníků.
 
Akci připravili manažer prevence kriminality města Orlová, ve spolupráci s Městskou policií Orlová a Policii ČR – Preventivně informační službou Karviná. Technické zabezpečení akce včetně prostor zajistil Dům kultury města Orlová.
 
V průběhu výstavy mohli návštěvníci vyplnit krátký bezpečnostní dotazník, který bude v nejbližších dnech vyhodnocen s cílem zjistit nedostatky při zabezpečování soukromého obydlí apod. Vylosování účastníci obdrží drobné ceny, které poskytlo město Orlová a někteří vystavovatelé.
 
V rámci této akce proběhlo také školení policistů Policie ČR Orlová a strážníků Městské policie Orlová k navazující části tohoto projektu, která proběhne v roce 2014 pod názvem „Evidence jízdních kol Městskou policií Orlová“. Jde o forenzní označování předmětů prostřednictvím výrobku s názvem DataDotDNA, vyráběné australskou společností DataDot Technology. Tento výrobek je výjimečný tím, že označení předmětu je vidět jen pod UV světlem (není tedy vidět pouhým okem) a obsahuje mikrotečky se specifickým kódem.
 
 Účastníci měli možnost nechat si na místě odborně poradit a konzultovat své otázky a potřeby zajištění bezpečnosti přímo se zástupci jednotlivých firem, které zde byly zastoupeny a kladně hodnotili i to, že vstup byl zdarma.
 
Zpestřením pro návštěvníky byla instalovaná laserová střelnice – moderní trenažér s interaktivní videoprojekcí se střelbou na projekční plátno, kde si mohli zdarma vyzkoušet si své střelecké umění. Na výběr bylo několik střeleckých témat, simulujících např. lov divoké zvěře či sportovní střelbu z pistole na přesnost.
 
Hodně příchozích si pořídilo prostředek osobní ochrany. Řada občanů věnovala pozornost zabezpečení vlastního obydlí, a to jak ve formě elektronických zabezpečovacích systémů, tak bezpečnostních vstupních dveří apod.
 
Realizaci projektu zásadně umožnila dotace z Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR na rok 2013.
 
 
David Pěntka a Martin Bardoň
 

vytisknout  e-mailem