Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výměna dobré praxe

Dílčí částí klíčové aktivity č. 06 – Průběžného vzdělávání asistentů prevence kriminality – je specifické vzdělávání. Cílem této aktivity je rozšířit dovednosti a znalosti získané při vstupním školení, získat účastníky pro naplňování základních metod a forem zvládání specifických projevů sociálně slabých a obtížně zvladatelných jedinců. Předat jim profesní zkušenosti s touto cílovou skupinou z jiných regionů, připravit asistenty prevence kriminality k úspěšnému zvládnutí plnění úkolů v součinnosti s mentory a dalšími subjekty působícími v této oblasti, upevnit nové návyky, odpovídající způsoby vyjednávání a základní dovednosti v práci s agresivními a nepřizpůsobivými jedinci a dosáhnout ztotožnění s cíli přípravy v jejich praktickém naplňování.
 
Konkrétním vzděláváním je v tomto případě Výměna dobré praxe. Jedná se o setkání APK a mentorů, jejichž cílem je nejen výměna teoretických zkušeností, ale i praktická stránka věci – tzn. osobní prohlídky daných lokalit, které mají konkrétní asistenti ve městech na starosti, aby měli možnost srovnání. V neposlední řadě jde i o výměnu informací o zapojení konkrétních APK do činnosti obecní či městské policie.
 
Výměny dobré praxe probíhají od května tohoto roku. Asistenti s mentory se zúčastnili této aktivity již ve městech Šternberk, Pardubice, Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Vimperk. Další města, která se ještě zapojí do výměny dobré praxe do poloviny září, budou Aš a Břeclav.
 
Mentor Milan Hajný z Nového Boru shrnul výměnu dobré praxe ve Šternberku slovy: „Vše proběhlo dle plánu, moc se nám tam líbilo. Velmi vřele nás přijali jak pan mentor ze Šternberka, tak i velitel městské policie a pan starosta města Šternberk. Myslím, že to vzbudilo nejen v mých APK chuť do další práce v projektu a pocit určité zodpovědnosti, ale setkání přineslo i nějaké nápady a zkušenosti, které určitě společně zhodnotíme.“
 
Bc. Petra Kolářová, koordinátorka projektu, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV, tel. 974 833 793

vytisknout  e-mailem