Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vodňany: Kreativní marketing

I když Vodňany mají ve znaku horníka, připomínajícího dřívější dolování drahých kovů ve zdejších Svobodných horách, jsou spojené spíše s rybářstvím, které tady má dlouhou tradici.
 
Plastika na naučné stezce Voda je věda. Foto: Radoslav Bernat. Prostranství ve Vodňanech. Foto: Radoslav Bernat.
Město se dokonce před několika staletími zadlužilo, aby mohly vzniknout rybníky, jejichž provozování ve středověku znamenalo finanční přínos. Z rybníků je dodnes užitek, byť nejsou tolik ziskové, jako tomu bylo v minulosti. Zato tady objevíte opravdovou lahůdku, vyrábí se zde vodňanský kaviár! Navíc tu působí Střední rybářská škola a Fakulta rybářství a ochrany vod, takže je logické, že se samospráva rozhodla s tímto tématem více pracovat i při své propagaci. Prvním viditelným krokem byl nový vizuál, který ryby zapojil s určitou vtipnou nadsázkou. Pokud dostanete vizitku od tamního vedoucího úředníka, či zastupitele, na rubové straně objevíte barevnou kresbu ryby, jako je například ostroretka stěhovavá, velryba jižní či sumec velký. Možná časem zástupce tohoto města rozpoznáte na první pohled i v běžném silničním provozu, neboť ve Vodňanech uvažují o polepu služebního automobilu uvedeným motivem.

Jak tento jednotný vizuální styl vznikal? Příprava na soutěž probíhala osm měsíců a bylo osloveno pět grafických týmů. Předsedou poroty se stal Petr Babák z Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze. Náklady na manuál vizuálního stylu vycházely na 140 tisíc korun. Ve výsledku dva grafické týmy vyhrály a daly svoje návrhy dohromady. Štěpán Malovec přišel s nápadem na dětskou kresbu a font písma, který má speciální háček, tím je zaručeno, že žádné jiné město na světě takové písmo nemá. Dva další grafici Jaromír Hárovník a Ondřej Šorm přidali textualitu, z klasického spojení Kdyby nebyly ryby, nebyly by rybníky vznikl slogan – Kdyby nebyly ryby, nebyly by Vodňany. Tento koncept lze i dále rozvíjet, například když někdo získá čestné občanství, tak se do sloganu může místo slova ryby vložit i jeho jméno. Na obrázky byla vyhlášena veřejná soutěž, které se mohl zúčastnit kdokoliv, ale většinou se toho chopily děti. Tvořit přitom mohly podle vlastní fantazie, byly stanoveny jen základní náměty (například život ryby, rybí rodina, ryba budoucnosti). Porota složená z vítězných grafických designérů a zástupců města měla pak před sebou nelehký úkol – vybrat ze stovek obrázků ty nejvhodnější pro další použití. Radnice má tak k dispozici po dvou kolech soutěže v letech 2012 a 2013 dvě stě čtyřicet čtyři licencovaných obrázků, které se objevují třeba i na výše zmiňovaných vizitkách. Konkrétní ryby se přidělovaly až následně, grafici tak určili, že třeba starosta bude mít velrybu jižní.
 
Vznikla sada pohlednic, ale i pexeso či karty Prší z Vodňan, kde kule nahradila rybí oka a žaludy jsou splávky. Pro všechny autory pak radnice připravila hezké gesto, když při rozsvícení vánočního stromku byly jejich obrázky spolu se jménem a věkem promítány na fasádu radnice. Velký motiv kreslených ryb naleznete i na budově tělocvičny Gymnázia a Základní školy Bavorská. Když se v loňském roce zateplovala škola, napadlo zastupitele aplikovat vizualitu i v tomto případě, tentokrát na téma ryba se učí. V nastoupeném trendu chce samospráva pokračovat. Svědčí o tom dokument Program rozvoje města Vodňany, v němž jsou mimo jiné stanoveny cíle: zlepšit propagaci města a vodňanských podnikatelů a oživit titul Město rybářské tradice. Do budoucna se tak mohou těšit místní a turisté na zavedení prodeje živých ryb v rámci sobotních trhů na náměstí, zřízení obchodu s rybími specialitami či na inovovanou expozici rybářství a ochrany vod.
 
Ivana Jungová

 

vytisknout  e-mailem