Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vnitro pomáhá se stabilizací Iráku, řešíme tak i migrační krizi

Dne 16. srpna 2018 se setkal náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek a první náměstek policejního prezidenta brigádní generál Martin Vondrášek s guvernérem irácké provincie Anbar Mohamedem al Halboosi. 

Jednali o možném rozvoji vzájemné spolupráce České republiky a Iráku. Obě strany se shodly na tom, že stabilizaci provincie, potažmo Iráku, pomůže nejen pokračování české pomoci při výcviku irácké policie, ale i humanitární a rozvojová pomoc zaměřená především na oblast zdravotnictví prostřednictvím českého programu MEDEVAC. „Záměr ministra vnitra Jana Hamáčka je poskytovat cílenou pomoc, která v konečném důsledku přispěje k posílení bezpečnosti České republiky a jejích občanů. Je v našem zájmu, aby na území Iráku nemohl volně operovat Islámský stát a klíčem je podpora iráckých bezpečnostních složek,“ upřesnil náměstek Kulhánek.

V letech 2015–2018 v rámci programu MEDEVAC realizovalo Ministerstvo vnitra 12 projektů za více než 24 mil. Kč, od října 2018 počítá s realizací dalšího projektu ve výši 10 mil. Kč zaměřeného na obnovu zdravotní infrastruktury v provincii Anbar. Ta je největší provincií Iráku o rozloze 137 808 km2 a žije v ní přibližně 1,7 milionu obyvatel.

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem