Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda schválila navýšení měsíčních odměn pro zastupitele samospráv

Měsíční odměny za výkon funkcí zastupitelů územních samosprávných celků vzrostou od 1. dubna 2015 v průměru o 3,5 %. Dnes, v pondělí 16. března 2015, o tom rozhodla vláda. 

Návrh předložilo Ministerstvo vnitra na základě požadavků vzešlých od zástupců Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv.„Představitelé samospráv nás oslovili mj. s tím, že nároky na výkon funkcí členů zastupitelstev se např. v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek či čerpání dotací evropských fondů zvyšují. Jejich požadavek jsme uznali za oprávněný a po diskusi jsme přišli s kompromisním návrhem na zvýšení o 3,5 %,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že navýšení měsíčních odměn nebude mít dopad na státní rozpočet.Odměny za výkon funkcí členů zastupitelstev územních samosprávných celků totiž nejsou hrazeny přímo ze státního rozpočtu, ale z rozpočtů jednotlivých samospráv.
 
Vzhledem k tomu, že uvolnění členové zastupitelstev mají na odměnu nárok ze zákona, dojde v jejich případě k navýšení měsíčních odměn automaticky. U neuvolněných členů dojde pouze k navýšení maximální možné výše a bude na jednotlivých zastupitelstvech, zda k navýšení přistoupí, či nikoli. Ministerstvo vnitra poskytne v souvislosti s navýšením odměny samosprávám metodickou pomoc.
 
 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem