Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda schválila materiály Ministerstva vnitra týkající se bezpečnosti

Zpráva o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku, Zpráva o extremismu a předsudečné nenávisti, Akční plán boje proti terorismu 2021 a Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2025. Vláda dnes schválila čtyři materiály z dílny Ministerstva vnitra týkající se oblasti bezpečnosti. 

Dnes, 21. června 2021, projednala vláda na návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) řadu dokumentů týkající se oblasti vnitřní bezpečnosti státu.

Zpráva o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku
Pandemie nemoci covid-19 měla výrazný vliv na celkovou situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti. Policie ČR tak registrovala nejnižší úroveň trestné činnosti v novodobé historii, a to především z důvodu snížené mobility obyvatel - viz zde.

Akční plán boje proti terorismu 2021
Materiál obsahuje šest konkrétních úkolů týkajících se například komunikace nebo legislativy. Částečně obsahuje úkoly z předcházejícího akčního plánu, jejichž splnění zkomplikovala pandemie covid-19, například vylepšování systému spolupráce a předávání informací nebo rozesílání varování vybraným zástupcům měkkých cílů.

Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2025 s výhledem do roku 2030
Koncepce představuje nový pohled na ochranu obyvatelstva a vizi, jakým způsobem by měla ochrana obyvatelstva vypadat do budoucna. Zohledňuje vývoj za období let 2013–2020 a zkušenosti z proběhlých mimořádných událostí a krizových situací.

Zpráva o extremismu a předsudečné nenávisti
Extremistická scéna byla výrazně ovlivněna koronavirovou pandemií. Každoroční dokument například konstatuje, že příznivci subjektů z tohoto spektra často kritizovali vládní opatření a přejímali různé dezinformace a konspirační teorie - viz zde.




Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem