Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda schválila materiál Ministerstva vnitra k pravidlům pobytu cizinců

Vláda dnes, 28. listopadu 2016, schválila materiál Ministerstva vnitra k posílení bezpečnostních prvků migračního procesu a zefektivnění mechanismů zamezujících zneužívání některých ustanovení zákona o pobytu cizinců. Součástí nových úprav je také upřesnění pravidel o pobytu sezonních pracovníků, koncernových zaměstnanců a investujících podnikatelů. 

Nově upravovaný zákon umožní zefektivnění procesu vyhoštění cizinců, u kterých vznikl závažný důvod pro zrušení pobytu a vyhoštění. V případě doručování žadatelům o pobytová oprávnění do zahraničí se díky návrhu zákona bude moci zasílat písemnost elektronicky až na zastupitelský úřad ČR a ze zastupitelského úřadu ČR rovnou cizincům v listinné podobě prostřednictvím místní pošty.  Pro cizince vznikne také možnost vyzvednout si písemnost na zastupitelském úřadě ČR.

Návrh zákona nově zavádí možnost udělit oprávnění k pobytu pro sezonní pracovníky v souvislosti se sezonními pracemi v zemědělství, zahradnictví a cestovním ruchu, a to až na dobu šesti měsíců. Pobytové oprávnění v ČR až na tři roky mohou také nově získat zahraniční manažeři a specialisté převádění v rámci svého podniku a až na jeden rok také absolventi vysokých škol na krátkodobých stážích. Materiál počítá také se zavedením dlouhodobého pobytu za účelem investování pro zahraniční podnikatele, kteří splní vládou určená kritéria významné investice.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem