Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víte, co se děje ve vašem bytě, když právě nejste doma?

Zloděje láká elektronika, šperky či finanční hotovost a to především v nevhodně nebo zcela nezabezpečených bytech. Statistiky mluví jasně – nejčastěji vnikají pachatelé přes běžné vchodové dveře. Ani přídavné zámky, plechové štíty nebo závory pachatele nezastaví. 

Nejúčinnějším řešením zabezpečení vchodových dveří bytu je odborná instalace certifikovaných bezpečnostních protipožárních dveří.

Nenechte se však zlákat podezřele levnými napodobeninami! Bezpečnostní protipožární dveře musí splňovat:

  • Certifikát shody o odolnosti proti násilnému vniknutí dle platné evropské normy ENV 1627; 
  • Certifikát o požární odolnosti a technických vlastnostech stavebního výrobku.

Při výběru montážní firmy požadujte předložit osvědčení o odborné způsobilosti montovat bezpečnostní a protipožární dveře, vystavené pro tuto firmu nejlépe přímo výrobcem.

Dveře si dobře prohlédněte a zkontrolujme jejich označení nesnímatelným štítkem s potřebnými údaji, zejména o bezpečnostní třídě a požární odolnosti výrobku.

Bumping znovu na scéně

V minulých dnech se stalo opětovně jedním z mediálních témat snadné otevírání zámků pomocí speciálního klíče, tzv. bumpingem. Hovoří se o metodě otevírání zámků, která je známá zhruba od roku 2000 a spočívá v nedestruktivní metodě otevírání zámků (tzv. SG metoda). Aplikovatelná je zejména na zámkové systémy s odpruženým stavítkovým systémem.

Již od roku 2000 byla přijata řada opatření při výrobě a zejména při zkoušení nových produktů v autorizovaných zkušebnách. Dnes je již mnoho výrobců, kteří reagovali na popisovanou SG metodu a vyrábí zámky (lépe řečeno cylindrické bezpečnostní vložky), které jsou dostatečně odolné, a proto bezpečné.

Proto jedinou obranou proti bumpingu je pořízení bezpečného, tedy certifikovaného zámku a vložky v patřičné bezpečnostní třídě. Doporučujeme minimálně třetí či čtvrtou bezpečnostní třídu cylindrické bezpečnostní vložky, která je odolná i vůči vzpomínané nedestruktivní metodě. Také na samotném výrobku to lze poznat. Buď je údaj napsán na krabičce, anebo je vyražen přímo na vložce. Dále doporučujeme při nákupu bezpečnostní vložky požadovat patřičný certifikát o zařazení výrobku do bezpečnostní třídy, v němž je ochrana proti bumpingu přímo zmíněna.

Při jednání s pojišťovnou je třeba si důkladně prostudovat pojistnou smlouvu, kde najdeme, co nám pojišťovna předepisuje při zabezpečení např. vstupních dveří do bytu.

Nákup bezpečnostních prvků doporučujeme uskutečnit v kamenném obchodu.

Závěrečná doporučení:

  • Využívat vždy certifikovanou, patřičně zkoušenou bezpečnostní techniku.
  • Při výběru a nákupu cylindrické vložky vždy požadovat výrobkový certifikát.
  • Instalovat pouze zámky a vložky, které vyváženě reagují na rizika vloupání, tedy minimálně BT 3 (třetí bezpečnostní třída; 1 je nejnižší).
  • Využívat pouze ty cylindrické bezpečnostní vložky, které jsou zkoušeny proti SG metodě.
  • Pro komplexní zajištění bezpečnosti ale i požární odolnosti vstupního prostoru do bytu či objektu je vhodné ho osadit certifikovanými bezpečnostními dveřmi.
  • Nakupovat vždy v kamenném obchodě, kde vám též ochotně poradí.
  • Reagovat na pojistné podmínky pojišťoven.
  • Při potížích se obrátit na odborníky, kteří mají oprávnění a osvědčení o odborné způsobilosti montovat bezpečnostní prvky.

Informuje: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV ČR, tel.: 974 833 217, e-mail: sekropk@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem