Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vít Rakušan se na Světový den uprchlíků setkal s neziskovými organizacemi. Poděkoval všem občanům, kteří pomáhají

Představitelé Ministerstva vnitra a nevládních organizací si připomněli Světový den uprchlíků. Zdůraznili nejen důležitost solidarity dobrovolníků a běžných občanů, ale také důležitost fungující státní integrační politiky. 

U příležitosti Světového dne uprchlíků se 20. června 2022 uskutečnilo na Ministerstvu vnitra setkání ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové se zástupci nevládních neziskových organizací. Cílem bylo poděkovat všem, kteří během současné migrační krize způsobené Putinovou agresí na Ukrajinu pomáhají uprchlíkům. „Děkuji všem dobrovolníkům, lidem z neziskových organizací i obyčejným občanům. Jste skvělí a bez vás by to nešlo. Je úžasné vidět, že obrovská vlna solidarity, která se v Česku zvedla, byla naprosto spontánní. Nikdo nikoho do ničeho nenutil, občané sami chtěli pomáhat,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Během schůzky rezonovalo téma války na Ukrajině. Ministr vnitra zmínil, že to je ruská agrese, která dělá z lidí uprchlíky, a je důležité připomínat, že Ukrajina bojuje i za naši svobodu. „Nebýt ukrajinského odporu, i z českých žen a dětí by se časem mohly také stát uprchlíci,“ dodal. Také proto je důležité, že se v Česku podařilo vybudovat efektivní systém pomoci a že už 77 tisíc uprchlíků s dočasnou ochranou si u nás našlo práci. V rámci podpory nevládního sektoru i samospráv přišel resort vnitra s dotacemi zaměřenými na osoby s dočasnou ochranou. Díky nim získalo podporu celkem 100 mil. Kč 69 neziskových organizaci a Jihomoravský kraj, dalších 41 mil. Kč získaly na 64 projektů obce.

„Mezi uprchlíky z Ukrajiny je řada těch, kdo naši pomoc potřebují ještě výrazněji – jedná se zejména o lidi s těžším zdravotním postižením či vážným onemocněním, seniory a také maminky velmi malých dětí, které ještě nemohou navštěvovat předškolní zařízení. Speciální pozornost musíme věnovat rovněž prevenci rozvoje posttraumatického stresového syndromu, kterým je ohrožena nemalá část populace příchozích prchajících před válkou. Ve školách je nyní vysoké množství dětí, které ztratily nejen domov, ale i své tatínky, bratry a další příbuzné bojující proti ruské agresi. A právě péče o duševní zdraví dětí a jejich rodičů teď musí být naší prioritou,“ doplnila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Setkání na Ministerstvu vnitra se za neziskový sektor zúčastnili zástupci Sdružení pro integraci a migraci, Českého červeného kříže, Skautského institutu, Člověka v tísni, Diakonie ČCE, Romodromu, Charity ČR, Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty, Slova 21, ale také představitelé center na podporu integrace cizinců nebo Správy uprchlických zařízení.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem