Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vít Rakušan navštívil Ukrajinu. Podpořil její boj proti ruské agresi a jednal s ukrajinským ministrem vnitra o aktuální situaci

Ministři vnitra Česka a Ukrajiny podepsali ve Lvově společné prohlášení, které mimo jiné podporuje dokončení nové důležité smlouvy o policejní spolupráci. Kromě aktuální situace ministři diskutovali i o tématu dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky nebo o pokračování české humanitární pomoci. 

Ministr vnitra Vít Rakušan dnes, 1. března 2024, jednal ve Lvově s ukrajinským ministrem vnitra Ihorem Klymenkem. Hovořili například o podpoře Ukrajiny, policejní spolupráci sborů obou zemí v boji proti trestné činnosti, budoucnosti institutu dočasné ochrany i pokračování pomoci prostřednictvím programů Ministerstva vnitra MEDEVAC a Pomoc na místě. Kromě toho také Vít Rakušan navštívil nemocnici ve Vynnykách u Lvova, kde Česko pomáhá právě prostřednictvím programu MEDEVAC.

„Oceňuji odvahu Ukrajiny bránit se ruské agresi i postoje ministra vnitra Klymenka. Ukrajina má a stále bude mít naši podporu jak morální, tak materiální. Shodli jsme se také, že jsme připraveni dotáhnout do konce i zásadní smlouvu o policejní spolupráci, která je důležitá z hlediska zajištění bezpečnosti,“ zdůraznil ministr vnitra Vít Rakušan.

Oběma ministry dnes podepsané prohlášení nejen zdůrazňuje důležitost současné spolupráce, ale především slouží jako důkaz, že obě strany udělají maximum v přípravách nové smlouvy o policejní spolupráci v boji proti trestné činnosti, která má nahradit už zastaralou smlouvu z roku 1997. Moderní smlouva umožní mimo jiné účinný boj proti organizovanému zločinu a Česko má zájem na tom, aby se její podoba přiblížila podobě, kterou máme se sousedními státy.

Česká republika také ocení posílení výměny informací o ukrajinských uprchlících, a to na všech úrovních, tedy prostřednictvím ambasád i na evropské a mezinárodní úrovni.

Dočasná ochrana a humanitární pomoc
Zásadním tématem byla i dočasná ochrana pro ukrajinské uprchlíky. Na konci roku v Česku totiž pobývalo 574 tisíc Ukrajinců, z toho 374 tisíc na základě dočasné ochrany. Česká republika tak na obyvatele zůstává nadále nejzasaženějším státem EU. Vít Rakušan zdůraznil, že v poslední době roste počet  žádostí o dočasnou ochranu od lidí především z bezpečnějších západních regionů a Evropa musí do budoucna najít pro uprchlíky z Ukrajiny takové řešení, které nezatíží její azylový systém.

Vít Rakušan ukrajinského kolegu současně ujistil, že kromě podpory ukrajinských uprchlíků bude pokračovat i naše zdravotně-humanitární pomoc. Jen v rámci programů MEDEVAC a Pomoc na místě plánujeme stejně jako v loňském roce využít 120 mil. Kč. Na 11 zdravotnických balíčků, které jsme mimo jiné Ukrajině poskytli od roku 2022, letos navážeme např. rozšířením zdravotně-humanitárních misí a školení či podporou humanitárních prací na odstraňování min a výbušnin. 

Kromě těchto programů také resort vnitra např. dlouhodobě podporuje rozvoj bezpečnostních složek Ukrajiny, která je jednou z prioritních zemí našeho Programu bezpečnostní rozvojové spolupráce. Jde především o školení, výcvik nebo jiné formy předávání znalostí a zkušeností. Oproti třem projektům realizovaným v roce 2023 letos Ministerstvo vnitra realizuje šest programů za téměř 2,5 mil. Kč. Mezi projekty je i posílení spolupráce služeb kriminální policie obou zemí nebo školení ukrajinských hasičů.

Adam Rözler
odbor komunikace Ministerstva vnitra

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem