Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nová expozice požární techniky

23. 6. 2010, Zbiroh 

Komentář k videu v textové podobě:

Zbiroh na Rokycansku má novou atrakci. Byla tam totiž otevřena nová expozice požární ochrany. Její otevření patří k těm akcím, kterými Hasičský záchranný sbor České republiky slaví deset let své existence. Za účasti náměstka ministra vnitra Jaroslava Salivara, generální ředitele sboru generálmajora Miroslava Štěpána a dalších významných hostů, kteří působí v oblasti požární ochrany, byla přesně ve 13 hodin slavnostně přestřižena páska a tím otevřena nová expozice požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky v areálu základny logistiky Olomouc ve Zbirohu.
Miroslav Štěpán: „Do budoucna bychom tady chtěli prezentovat celý segment ochrany obyvatelstva, ať už ten historický nebo trošku i ten výhled do budoucna.“
 
Cílem nově vybudované expozice požární ochrany je přiblížení technických prostředků sloužících hasičům při výkonu jejich fyzicky i psychicky náročné práce, i některé milníky, které ovlivnily vývoj požární techniky i organizaci a činnost hasičů. Vystavené předměty provedou návštěvníky dobou od 2. poloviny 18. století až po 80. léta 20. století. Ovšem zaměřit by se nové hasičské muzeum mělo i na techniku, která je z našeho pohledu moderní a nová.
Miroslav Štěpán: „Taková ta stará hasičská technika, ta je ledaskde, ale ona i ta současná nová technika bude za dvacet třicet let historickou technikou. A ta se nikde neuchovává, tak my bychom chtěli fungovat jako depositum právě té techniky, která možná za dvacet třicet let už bude historická a bude jedinečná, a to bychom rádi uchovali právě těm novým generacím, protože určitě vývoj půjde zase dál.“
 
Expozice požární ochrany ve Zbirohu nevznikala tak, jako většina podobných projektů, lehko. Hasičský záchranný sbor při jejím vytváření oslovil řadu organizací, obcí a měst a samozřejmě sborů dobrovolných hasičů, které ve svých zbrojnicích ukrývají často nevídané skvosty. Právě proto také ještě před slavnostním přestřižením pásky a otevřením expozice, její tvůrci děkovali těm, kteří svými příspěvky dali této unikátní sbírce hasičské techniky vzniknout. Dodejme ještě, že pro veřejnost bude expozice otevřena od 1. července 2010 a vstup do ní bude bezplatný.

vytisknout  e-mailem