Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičské slavnosti

Litoměrice, 12. červen 2010 

Text videa:

Hasiči z celé republiky si dali dostaveníčko v Litoměřicích. Už pátý ročník hasičských slavností vzbudil obrovský zájem nejen mezi hasiči samotnými, ale také v řadách veřejnosti. Litoměřice prostě hasičskou prací doslova žily. Víkendovou akci navštívilo více než deset tisíc lidí. Slavnosti představily unikátní techniku, která není běžně k vidění. A to jak ta nejmodernější tak i ta nejstarší, kterou k novému životu doslova vlastní pílí a potem probírají sbory dobrovolných hasičů po celé republice.
 
Martin Pecina:“Tak já myslím, že na tradice se má dbát. Když jsem tady viděl techniku z roku 1920 a sbory dobrovolných hasičů založené v předminulém století, tuším, že nejstarší byl někde kolem roku 1830 tak je to samozřejmě věc, kterou dodržovali nejenom naši otcové a dědové, ale i jejich pradědové a je určitě dobře, že se v tom pokračuje a já budu tyto takovéto slavnosti a takovéto akce takovoutu podporu tradicí podporovat, jak budu moci.“
 
V Litoměřicích se představili i zahraniční hosté, kteří sami přivezli zajímavé kousky. Jak ale sami prozradili tradici, kterou čeští hasiči udržují nám závidí a například slovenští kolegové se hodlají inspirovat a podobné slavnosti uspořádat i na Slovensku. Letošní slavnosti si s sebou nesly mnoho nej. V první řadě byly jubilejní páté a také největší v historii. Konaly se navíc v roce kdy slavíme 160 výročí založení prvního sboru dobrovolných hasičů v Čechách, tehdejším Rakousko-Uhersku a v Evropě vůbec a třetím neméně důležitým výročím byly desáté narozeniny Hasičského záchranného sboru České Republiky.
 
Martin Pecina:“Já bych popřál to, aby se tradice dodržovaly. My máme, nebo aby se udržovaly. My máme, nebo pozorujeme v poslední době pokles množství dobrovolných hasičů. Obáváme se, že to budeme muset pokrýt zvyšováním počtu profesionálů, a já bych byl hrozně rád, a popřál bych Dobrovolnému hasičskému sboru České Republiky, aby se tradice udržovaly a aby jich bylo víc a víc a ne míň a míň.“
 
Největším lákadlem pro veřejnost byl sobotní slavnostní nástup na kterém proběhlo i nevídané defilé techniky od nejstarších koněspřežných stříkaček až po nejmodernější techniku včetně speciálních hasičských tanků. Hasičské slavnosti byly spojeny také s řadou doprovodných akcí jako bylo udělování a předávání medailí členům sboru ale také třeba ministru vnitra Martinu Pecinovi. Zajímavé bylo také vyhlášení výsledků celostátní soutěže o nejlepší webové stránky sboru dobrovolných hasičů. Trofej a cenu za třetí místo si odnesli dobráci z Třebotova na Praze západ, druzí byli dobrovolní hasiči z nového města na Moravě a ocenění nejvyšší přiřkla porota sboru dobrovolných hasičů z Topolan.

vytisknout  e-mailem