Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 3/2009

Aktuální číslo

Číslo 3 vyšlo 5. února 2009. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB). 

Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:   
  • Veřejná správa 03/2009 Veřejná správa 03/2009
    OSOBNOST
    Ing. Marie Kostruhová, ředitelka odboru dozoru a kontroly MV
    Pochybení obcí, s nimiž se při výkonu dozoru a kontroly setkáváme, lze rozdělit podle četnosti jejich výskytu v podstatě do dvou skupin. Z pochybení, která se stále opakují, lze zmínit zejména ne zcela správné postupy orgánů obcí při realizaci práv občana obce podle § 16 zákona o obcích. Častá jsou rovněž pochybení spojená se svoláváním a konáním zasedání zastupitelstva obce, zejména při zveřejňování informace o připravovaném zasedání.
  • Novela přináší vyšší právní jistotu
    Mgr. Milena Bačkovská, odbor bezpečnostní politiky
    V souvislosti s přípravou reformy Policie České republiky na základě provedené podrobné analýzy a konzultací s partnery, zejména ze strany obcí, orgánů veřejné správy a soukromého sektoru, jsme dospěli k závěru, že dosavadní zákon o obecní policii je nutno v některých částech novelizovat.
  • KONZULTACE
    Označování budov čísly popisnými, orientačními a evidenčními
    JUDr. Adam Furek, odbor dozoru a kontroly MV
    Podle zákona o obcích rozhoduje obecní úřad o tom, jakým popisným, orientačním nebo evidenčním číslem bude budova označena. Každé popisné nebo evidenční číslo budovy musí být v rámci části obce jedinečné. Na rozhodování o označování budov čísly se nepoužije správní řád.
  • Bezpečná lokalita: Preventivní program ochrany majetku a osob
    JUDr. Pavel Kocábek a JUDr. Tomáš Koníček
    Cílem programu je minimalizovat podmínky pro páchání majetkové trestné činnosti (70 % registrované kriminality) dostupnými technickými (zabezpečovacími), organizačními a stavebními prostředky a opatřeními a přispět tak k postupné pozitivní změně v chování obyvatel k vlastnímu i společnému majetku a jeho následné ochraně.
  • Krkonoše mají limity
    Jana Hlaváčová

    Krkonoše jsou unikátním územím, kde se intenzivně rozvíjí turistika a lyžařský sport. Krkonošský národní park stojí před obtížným úkolem skloubit nové podnikatelské projekty s ochranou přírody. V roce 2007 vypracoval Svazek měst a obcí Krkonoše Generel rozvojového potenciálu.
  • EVROPSKÁ UNIE
    Průzkum názorů veřejnosti
    Europeana přístupná online
    Ratingové agentury: Nová pravidla
  • DOBRÁ PRAXE
    Havlovice: Zapojit se do dění v obci
    Ivana Jungová
    Obec Havlovice získala v loňském roce Evropskou cenu obnovy vesnice. V roce 2007 tomu předcházelo ocenění Vesnice roku, které připomíná i uvítací cedule při vjezdu do obce.
  • PROJEKTY
    Zákon o sociálních službách: Připomínky k novele
    Do parlamentu míří novela zákona o sociálních službách, kterou již schválila Vláda ČR a pravděpodobně vstoupí v platnost 1. července letošního roku. Nová právní úprava má podle ministerstva práce a sociálních věcí zejména zajistit efektivní a správné využívání příspěvku na péči. V případě některých navrhovaných změn tomu tak sociální komise města Krnova není.
  • PŘÍLOHY

vytisknout  e-mailem