Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 23/2009

Veřejná správa 23/2009Veřejná správa 23/2009
Číslo 23 vyšlo 12. listopadu 2009. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB).  

Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:

  • Města, obce
    Samosprávy se musí domluvit mezi sebou
    Ing. Alena Nohejlová, Senát PČR
    Pod záštitou Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu České republiky uspořádala jeho Stálá komise pro rozvoj venkova seminář k výkonu přenesené působnosti státní správy a rozpočtovému určení daní.

  • O lidech s lidmi
    Vladimír Heger
    Již pošesté rozhodovala porota o vítězích v soutěži „O lidech s lidmi – cena za podporu místní demokracie a spolupráci s NNO.“ Soutěž pořádá Centrum pro komunitní práci za finanční podpory Evropské unie a Visegradského fondu a pod záštitou Ministerstva vnitra a Ministerstva životního prostředí.

  • Dostupnost kontaktních míst veřejné správy na obecních úřadech
    odbor územní veřejné správy, Ministerstvo vnitra
    Jedním z cílů reformy veřejné správy, která byla odstartována v devadesátých letech dvacátého století, bylo přiblížit veřejnou správu občanům. Za účelem dosažení tohoto cíle byl v minulých letech spuštěn projekt Czech POINT. Úspěšnost projektu závisí na jeho dobré dostupnosti v území.

  • Anketa
    Podpora vzdělávání

  • Konzultace
    Sdělení odboru dozoru a kontroly MV ČR

  • Vyhledávání informací v prostředí Internetu
    Ing. Vilém Sklenák, CSc., VŠE Praha
    J. L. Borges v povídce Babylónská knihovna hovoří o fiktivní instituci, v niž je soustředěno vše, co kdy bylo nebo bude napsáno. K tomuto bohatství nejsou žádné přístupové metody. Povídka byla napsána v roce 1941, ale v mnohém lze spatřovat podobnost se současným webem.

  • Evropská unie
    Evropská jazyková cena LABEL
    Ing. Jitka Valchářová, Mgr. Jan Trnka, NAEP
    Podpora mnohojazyčnosti je součástí evropské politiky již od doby Římských smluv, nicméně až v posledních letech se jedná o strategickou a systematickou podporu. Dokladem toho je i fakt, že od roku 2007 se mnohojazyčnost stala zcela samostatnou oblastí politiky EU – vznikl Direktorát pro mnohojazyčnost, který spadá do kompetencí eurokomisaře Leonarda Orbana.

  • Nabídka studijních návštěv

  • Dobrá praxe
    Liberecký kraj: Podpora odborného vzdělání
    Zuzana Junková, KrÚ Libereckého kraje
    Liberecký kraj, který vždy byl a zůstává významným průmyslovým centrem včetně souvisejícího odborného školství, se rozhodl podpořit zájem o studium technických oborů. Vzdělání přispívá ke konkurenceschopnosti a mělo by zahrnovat i gramotnost pro trh práce. Mezi zájemci o profesi v tomto odvětví by mohl být větší podíl žen.

  • Rozvoj města: Kopřivnický CVRKot
    Ing. Mgr. Lucie Petříčková, MÚ Kopřivnice
    O zaměření kopřivnického projektu CVRKot napovídá mnohé již rozšifrování jeho názvu – ten je totiž zkratkou pro „Celoživotní vzdělávání pro další rozvoj Kopřivnice“. Hlavním cílem CVRKotu je vytvoření podmínek pro realizaci vize celoživotního vzdělávání v Kopřivnici a na Kopřivnicku.

  • Téma
    Byrokracie není sprosté slovo, prohlásil premiér
    Na říjnový seminář o stavu české veřejné správy pozval europoslanec Edvard Kožušník, který stojí v čele think-tanku eStat.cz, Jana Fischera. Ten je jako statistik aktivním spolupracovníkem zmíněného projektu.
     

  • Heraldika
    Knovíz (Středočeský kraj)

  • Příloha
    Operační program rozvoj lidských zdrojů. Analýza rozdělení podpory v krajích České republiky
    Mgr. Radek Kozák

 Foto na titulu - Liberec: Radoslav Bernat

vytisknout  e-mailem