Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 22/2009

Aktuální číslo

Číslo 22 vyšlo 29. října 2009. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB).  

Veřejná správa 22/2009Veřejná správa 22 / 2009
Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:

  • Města, obce
    XIV. valné shromáždění: Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů
    Luhačovice, protkané podzimní nostalgií lázeňského města podtržené deštěm, hostily 11.–13. října v Městském domě kultury Elektra jubilejní setkání Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů. Od doby, kdy bylo Sdružení založeno, uplynulo totiž patnáct let.

    Institut pro místní správu Praha: Konference eSvět – Quo vadis elektronizace veřejné správy?
    eGovernment vstoupil do viditelné fáze: propojují se počítačové sítě, to, co bylo pro občana přístupné jen velmi zprostředkovaně, je dnes přístupné všem. Neotevřeli jsme však tak trochu Pandořinu skříňku?
     
  • Osobnost
    O něco víc peněz na obecní služby
    Senátor a starosta města Chýnov Pavel Eyber
    Parlament schválil drobnou novelu zákona o místních poplatcích, která by mohla, a to i výrazně, pomoci rozpočtům některých obcí. Od ledna příštího roku se zvyšuje strop místního poplatku z ubytovací kapacity o dvě koruny na osobu a den a zároveň je umožněno poplatek vybírat i od provozovatelů takzvaných zaměstnaneckých ubytoven, které zákon až dosud od platby osvobozoval.
     
  • Konzultace
    Čeští zástupci zabodovali
    V soutěži „The International Awards for Liveable Communities“, jejíž finále proběhlo ve dnech 8. až 12. října v Plzni, získala česká města řadu významných ocenění za své aktivity a projekty podporující udržitelný rozvoj na místní úrovni.
     
  • Konzultace
    Sociální služby po krácení výdajů
    Ministerstvo práce a sociálních věcí si uvědomuje zásadní snížení částky, která je pro dotace na sociální služby vyhrazené ze státního rozpočtu na rok 2010. V této situace je důležité, aby se na finančním zajištění poskytování sociálních služeb podílely významně také územní rozpočty samospráv a dále úhrady od uživatelů služeb, v nichž jsou tyto úhrady stanoveny, a to odpovídajícím způsobem k zajištěným činnostem.
     
  • V obcích připravují řešení
    PhDr. Eva Fišerová
    Starostové měst a obcí po oznámení snížení dotace pro poskytovatele sociálních služeb z letošních 6, 8 miliardy na 3 miliardy v příštím roce zvažují možnosti, jak zachovat kvalitní sociální služby.
     
  • Dobrá praxe
    Služby sociální péče pro seniory a potenciál jejich rozvoje
    Ing. Šárka Prudká
    Permanentní zlepšování kvality života přináší zvyšování průměrného dožití, ale zároveň klesá počet narozených dětí. Před společností tak narůstá obrovský úkol, jak zabezpečit potřebné podmínky života seniorů a zajistit tak jejich důstojné stáří. Město Havířov je ve srovnání s průměrným vývojem České republiky odlišné a výrazně specifické.
     
  • Evropská unie
    Radomyšl a Montoggio našly porozumění
    Marie Jelínková
    Malebný jihočeský městys Radomyšl je znám také dobře fungující spoluprací s italským městečkem Montoggio. To leží v regionu Ligurie v provincii Janov. Delegace radomyšlské radnice byla pozvána, spolu se zástupci mysliveckého sdružení a jihočeských podnikatelů k návštěvě Obchodní, průmyslové a živnostenské komory v Janově. Oproti tomu Radomyšl se chystá na návštěvu italských partnerů, která je plánována na konec června roku 2010 u příležitosti slavné pouti ke kostelu sv. Jana Křtitele.
     
  • Konference
    Ivana Havlíková
    Správní úřady 2009
    Ve dnech 17. a 18. září 2009 se v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové konal 3. ročník konference pod názvem Správní úřady 2009. Konference byla pořádána pod záštitou Ministerstva vnitra ČR a statutárního města Hradec Králové.
     
  • Projekty
    Voda: Závazek pro naši budoucnost
     
  • Recenze
    Marketing měst a obcí
     
  • Heraldika
    Zákolany (Ústecký kraj)
     
  • Příloha
    Zákon o zaměstnanosti v číslech roku 2009
    Stávající zákon o zaměstnanosti v dotazech a odpovědích - Příklady z praxe

foto na titulu: Montoggio, autor: Ivana Řandová

vytisknout  e-mailem