Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa - obsah čísla 1/2009

Číslo 1 vyšlo 8. ledna 2009. Zájemci o úplné znění textů si mohou čtrnáctideník Veřejná správa objednat na emailu verejna.sprava@moraviapress.cz  nebo faxu: 519 321 417. Objednávka ke stažení (xls, 16 kB). 

Nové číslo časopisu Veřejná správa mimo jiné přináší:   
  • Veřejná správa 01/2009 Veřejná správa 01/2009
    OSOBNOST
    Mirek Topolánek, předseda vlády
    České předsednictví má na první pololetí 2009 připravenou celou sérii projektů a návrhů, se kterými se chce na tématu Evropského roku 2009 „Tvořivost a inovace“ podílet. Za jednu z hlavních iniciativ považuji projekt digitalizace kulturního obsahu a jeho zachování a zpřístupnění dalším generacím – v květnu se v Praze odehraje konference věnující se Evropské digitální knihovně a přínosům jednotlivých členských států. Podporujeme projekt „Evropská známka kulturního dědictví a s tím související přístup široké veřejnosti k základním kulturním hodnotám Evropské unie.
  • Běh na dlouhou trať
    Prof. JUDr. Richard Pomahač CSc., Právnická fakulta UK
    Evropský správní prostor je sférou sdílených kompetencí, a to nejenom ve vertikálním rozměru, kde se na „vyšší“ úrovni rozhoduje a na „nižší“ úrovni jsou tato rozhodnutí prováděna, ale především v horizontálním rozměru, kde stojí evropská, národní, regionální a místní úroveň vládnutí vedle sebe. Z hlediska principu subsidiarity jako zásady ovládající evropské veřejné právo jsou si zde všechny tyto vlády navzájem rovny.
  • KONZULTACE
    Recyklační poplatek se bude týkat i některých nově registrovaných ojetin
    Jakub Kašpar, Ministerstvo životního prostředí
    Od 1. ledna 2009 vstoupila v účinnost novela zákona o odpadech, podle které mají povinnost noví majitelé ojetých vozidel, která nesplňují ani emisní normu EURO 3, zaplatit poplatek. Z něho bude Státní fond životního prostředí ČR přispívat na ekologickou likvidaci autovraků.
  • Biologicky rozložitelný odpad
    Ing. Dagmar Sirotková, Centrum pro hospodaření s vodami, Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka v. v. i.
    Před problém likvidace, v řadě případů velkých objemů vzniklé zelené hmoty, vlastně odpadu, je postavena většina měst a obcí. V současné době platný prováděcí právní předpis k zákonu o odpadech Vyhláška č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu, uvádí v příloze č. 5, části B zákaz ukládání kompostovatelného odpadu na skládku. Se vzniklým odpadem je ovšem nutno nějakým vhodným způsobem nakládat, pokud možno uvedený odpad využít.
  • Kartografie a geoinformatika pro včasné varování a nouzové řízení
  • Opatření na podporu rodin
    Jiří Sezemský, Ministerstvo práce a sociálních věcí
    Rodinná politika je jednou z hlavních vládních priorit. V listopadu vláda schválila materiál předložený ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem „Prorodinný balíček“, který obsahuje sedm různých opatření na podporu rodin s dětmi.
  • EVROPSKÁ UNIE
    Londýn stále vede
    Ing. Jiří Zukal, konzultant pro otázky Evropské unie
    Už osmnáct let se před koncem roku publikuje v Londýně studie zaměřená na porovnání evropských měst z hlediska jejich vstřícnosti k podnikatelským aktivitám. Vydává ji společnost Cushman & Wakefield, která patří k největším světovým poradenským společnostem v oblasti podnikání s nemovitostmi a ve finančních službách.
  • DOBRÁ PRAXE
    Strategické plánování: jedna z podmínek rozvoje měst
    Ing. Karel Malík, Magistrát města Ostravy
    Mezi základní strategické dokumenty řešící směřování rozvoje města již tradičně patří územně plánovací dokumentace, kterou již v současné době nikdo nepovažuje za něco mimořádného. Ba naopak, územní plán mají ze zákona za povinnost pořizovat všechny obce a města. K novějším dokumentům pak patří zejména strategické plány rozvoje měst (SPRM), na jejichž základě město může realizovat konkrétní projekty a naplnit tak vize dané SPRM.
  • HERALDIKA
    Slavkov (Zlínský kraj) 
  • PŘÍLOHY

vytisknout  e-mailem