Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa č. 5 / 2010

Vyšlo 11. 3. 2010 

Veřejná správa 5/2010Veřejná správa 5/2010

Nové číslo časopisu Veřejná správa (vychází 11. 3. 2010) mimo jiné přináší:

  • Osobnost
    Vyváženost mezi prevencí a represí je u nás dobře nastavena

    plk. JUDr. Jiří Komorous, první náměstek ministra vnitra
    Stát si v protidrogové politice stanovil několik hlavních cílů, jichž se bude snažit v průběhu následujících devíti let dosáhnout. Jako prioritní vidím dva cíle. Prvním cílem je snížení míry experimentálního a příležitostného užívání drog zejména mladými lidmi. Rovněž se budeme snažit snížit míru problémového a intenzivního užívání drog - s tím souvisí ztížit dostupnost drog.

    Digitalizace všech dokumentů by nám trvala asi tři sta let
    PhDr. Eva Drašarová, CSc., ředitelka Národního archivu ČR
    Všechny archivy dnes většinou mají i své vlastní webové stránky, kde nabízejí další prohloubení informací o spravovaných fondech. Badatelé tak nemusejí přejíždět celou republiku, aby zjistili, kde jsou jaké archiválie. Samotné bádání lze zatím provádět pouze v archivech, ale do budoucna by se to díky připravované digitalizaci mělo změnit.
  • Konzultace
    Právní úprava místních poplatků
     
    JUDr. Jiří Kroupa
    V průběhu minulého roku byl dvakrát novelizován zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích. Novely přinášejí – s účinností od ledna 2010, respektive 2011 – dílčí změny do právní úpravy této významné kategorie příjmů rozpočtů obecní samosprávy.
  • Evropská unie
    Opatrný optimismus občanů
    Ing. Jiří Zukal
    Z posledního průzkumu vyplývá, že vzrůstá mírný optimismus občanů ve státech EU a přibývá názorů, že vrchol finanční a hospodářské krize je již překonán. Některé její dopady, spojené zvláště s vysokou mírou nezaměstnanosti, však zřejmě ještě porostou.
  • Projekty
    Zapojování veřejnosti do projektů udržitelného rozvoje
    Vojtěch Černý, Agora CE
    Norské zkušenosti se zapojováním veřejnosti do tvorby rozvojových projektů jsou v České republice stále velmi málo známé, partnerství měst ojedinělá. Tuto situaci má pomoci změnit připravovaný česko-norský projekt Rozvoj měst – společně a udržitelně.
      
    Dr. Ing. Michal Ďurovič, Ing. Hana Paulusová
    Jednou z velkých starostí nejen českých archivářů je záchrana archiválií a knih napsaných na kyselém papíře. Ta je sice finančně i technologicky náročná, ale bez její realizace hrozí, že se tyto dokumenty během následujících tří dekád stanou zcela nečitelnými. 
     
  • Příloha
    Zpravodaj Institutu pro místní správu Praha

Foto na titulu: Radoslav Bernat

 

www.isss.cz

 

vytisknout  e-mailem