Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa č. 24 / 2010

Vyšlo 2. 12. 2010 

Nové číslo časopisu (vyšlo 2. 12. 2010) Veřejná správa mimo jiné přináší:

  • Veřejná správa 24/2010Veřejná správa 24/2010
    Anketa
    Bezpečnost chodce nebo cyklisty a zklidňování dopravy
    Ivana Jungová

  • Téma
    Na zelenou aneb Bezpečně do školy
    Radek Patrný
    Ve školních projektech, podporovaných Nadací Partnerství v programu Na zelenou, mají děti možnost poukázat na problematická místa při cestě do školy. Na základě jejich podnětů jsou odborníky zpracovány dopravně-inženýrské studie, obsahující návrhy opatření na zmírnění identifikovaných rizik. Města a obce tak získají kvalifikovaný podklad pro rozhodování o realizaci náročnějších stavebních úprav.

  • Konzultace
    Slib člena zastupitelstva obce
    Mgr. Jan Břeň
    Členovi zastupitelstva obce ukládá zákon o obcích několik povinností. Vedle obecných (základních) povinností uvedených v § 83 existuje ještě povinnost, která v případě svého řádného nesplnění má za následek ztrátu mandátu člena zastupitelstva. Touto povinností je složení slibu člena zastupitelstva obce.

  • Zahraničí
    Austrálie bude vládnout pomocí videokonferencí
    Petr Růžička
    Vlády celého světa hledají úspory ve veřejných financích a snižují své rozpočty. Ačkoliv jsou tyto změny důsledkem finanční krize posledních dvou let, nejedná se pouze o dočasný trend. Do budoucna bude muset státní správa hledat oblasti, kde se dá ušetřit. Jednou z možností je cestování. Rozlehlé státy jako Kanada nebo Austrálie utrácejí ročně miliony dolarů za cestovní náklady svých úředníků.

  • Evropská unie
    Nejlépe je u maminky a tatínka?
    Ing. Jiří Zukal
    Evropský statistický úřad (Eurostat) vydal v říjnu zprávu o projektu, ve kterém zkoumal život mladých lidí v zemích Sedmadvacítky z hlediska jejich samostatného bydlení. Výzkum ukázal, že pětina žen a třetina mužů ve věkové kategorii 25 – 34 let žije společně alespoň s jedním z rodičů. Třináct procent tvoří studenti vysokých škol, s rodiči žije v Evropské unii celkem 51 milionů mladých lidí.

  • Přísnější předpisy pro průmyslové emise
    Auditoři našli v platbách méně chyb

  • Dobrá praxe
    Bezpečná komunita Kroměříž
    MUDr. Jarmila Číhalová
    Světová zdravotnická organizace iniciovala program nazvaný Bezpečná komunita, jehož cílem je snížit počet a závažnost úrazů. Město Kroměříž se k tomuto programu připojilo v roce 2000, přičemž navázalo na protiúrazové aktivity dalšího svého projektu Zdravé město.

  • Projekty
    Evropské ocenění Bezpečných cest do školy
    Petra Lukešová
    V polovině října proběhl v Bruselu třetí ročník Evropského dne silniční bezpečnosti vyhlašovaného Evropskou komisí. Jeho součástí byla mimo jiné konference v Evropském parlamentu prezentující základní témata nové politiky silniční bezpečnosti pro rok 2011 – 2020 a slavnostní vyhlášení Evropských cen v oblasti silniční bezpečnosti (European Road Safety Awards). Občanské sdružení Pražské matky získalo první místo za své aktivity v rámci programu Bezpečné cesty do školy.

  • Heraldika
    BOROVNÍK (Jihomoravský kraj)

  • Příloha
    Korupce v České republice

foto na titulu archiv města Kroměříž

vytisknout  e-mailem