Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Valašské variace

Rád vařím a vyhledávám kvalitní jídlo, proto se můj první tip bude točit kolem kvalitní gastronomie. Údolí Léskové se nachází kousek za Vsetínem a na jeho konci je trojice hotelů Lanterna, Galik a Horal. Jejich provozovatel se před lety rozhodl opravit staré hotely z dob socialismu a na investici rozhodně nešetřil. Ať už jste vyznavači aktivního či pasivního odpočinku a vyžadujete buď vysoký standard, nebo spíš turistickou třídu ubytování, triumvirát hotelů s názvem Resort Valachy pod vedením ředitele Tomáše Blably vám bude naprosto vyhovovat. Novinkou letošní sezóny je možnost ubytování ještě ve větším soukromí – nově postavených chatách – dřevěnicích, které jsou v docházkové vzdálenosti od recepce Horalu. Nádherné valašské prostředí vybízí k výletům v každém ročním období. K dispozici je golfové hřiště (místní říkají „horský“ golf), sportovní areál s tenisovým kurtem.
 
Pokud holdujete cyklistice, jistě si vyberete mezi cyklotrasami všech obtížností, nejjednodušší cyklostezka vede přímo údolím a jednou z odpočinkových zastávek může být výrobna tradičních koláčů – frgálů. Duchovní potravu zase nabízí dřevěný kostelík Panny Marie Sněžné postavený v roce 1754. Zkušenější cyklisté mohou vyrazit na některou z cyklotras vyznačených v bezprostředním okolí údolí na beskydských kopcích, část z nich se pak v zimě mění na běžkařské tratě. Vyznavači sjezdového lyžování si také přijdou na své, například na svahu Razula, případně na dalších sjezdových tratích v okolí.
 
Jak cyklisti, tak lyžaři a turisté určitě ocení rozsáhlé lázeňské služby včetně několika druhů masáží a saun. Jak se správně saunovat, samozřejmě bez plavek, vám pak na přání předvedou mistři saunéři, kteří vás zasvětí do různých saunovacích rituálů. Tak mne napadá, víte, že existuje mistrovství světa v saunovacích rituálech? A karlovští si nevedou vůbec špatně. Ve vyhřívaném bazénu, na masážích, v saunách a také například ve fitness centru se dá strávit docela dost času a zažehnat tak například špatné počasí, či jen posílit svoji lenost a nechat se rozmazlovat. Za zmínku stojí také památník partyzánům, který je na hraničním kopci se Slovenskem – Makovském průsmyku.
 
Dobře se najíte jak na Lanterně, tak v Horalu, ale můj tip je bezpochyby Lanterna a její vyhlídková restaurace, kde lze ochutnat sezónní speciality v několikachodovém menu. Naposledy jsem měl to potěšení v březnu a vychutnával regionální produkty upravené šikovnými kuchaři s citem pro vstupní produkt. Pokud máte zájem o větší výběr jídel a chutí, rozhodně si nenechte ujít Karlovský gastrofestival na začátku října. Pokud při čtení těchto řádků uvažujete, že vyrazíte, doporučuji rychle zarezervovat ubytování a slibuji, že nebudete litovat spousty gastronomických zážitků. Samozřejmě jsou v nejbližším okolí i další dobré restaurace, například Kohútka. A pokud se budete vracet přes Starý Hrozenkov, nezapomeňte se stavit v místní pekárně, kde koupíte poctivý chléb rovnou z pekařských vozíků a prodají vám ho staří majitelé, kteří na stejném místě pečou chleba už několik desítek let.
 
Jiří Reichl

 

vytisknout  e-mailem