Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V4DIS

Na konferenci V4DIS představili svoje zkušenosti s informačními technologiemi zástupci měst Bratislava, Gdaňsk a Turčianské Teplice. Podívejme se, jak tato města využívají multimédia, sociální sítě, specializované portály, ale i databáze a aplikace
ve prospěch občanů či turistů.
 
Propagovat události města již dávno neznamená spolehnout se jenom na webovou prezentaci a textové informace v ní. Stránky města Gdaňsk www.gdansk.pl hojně využívají multimédia. Pokud si prohlížíte některou z cizojazyčných verzí, můžete si udělat obrázek o městě i prostřednictvím krátkého propagačního videa. Vybírat dále můžete z rubriky „Publikacje i Multimedia“ nebo na konci úvodní stránky využít nabídku video příspěvků, kterými se město prezentuje na kanálu Youtube www.youtube.com/user/gdanskpl. Na záznamech z webové kamery můžete také sledovat, jak postupují práce na stavbě stadiónu, na kterém se bude odehrávat Mistrovství evropy ve fotbale Euro 2012. Tomuto sportovnímu svátku je věnována i samostatná stránka, kde jsou k dispozici například vizualizace stadionu. Ale hlavně by v čase mistrovství měla sloužit ke komunikaci mezi fanoušky. Za Polsko je Gdaňsk také jedním z kandidátů na Evropské město kultury 2016 www.gdansk2016.eu. Jejich heslo „Svoboda kultury a kultura svobody“ je názorně představeno ve videoklipu souboje Johna Lennona a Stalina. Gdaňsk 2016 má i svoji stránku na Facebooku www.facebook.com/pages/Gdansk2016/110768421819  nebo na Myspace www.myspace.com/gdansk2016. Z našeho pohledu je zajímavé, že v rubrice „Support Gdańsk and the Metropolis!“ nalezneme, že kandidaturu města podporuje i Václav Havel.
 
Také Turčianské Teplice se snaží zapojit nové technologie. Stránku na Facebooku, která má 700 fanoušků, vytvořil informatik města Martin Hrivnák. U sociálních sítí Mgr. Marek Papajčík, redaktor turistické části Visit bratislavského webu, zmínil výhodu, kdy jejich využíváním ušetří město prostředky na reklamu, na druhou stranu ne vždy lze jejich obsah kontrolovat. Nemusí to být přímo zaměstnanci města, kdo fanpage vytvářejí, ale i nadšení uživatelé, kteří mají rádi svoje město. Bratislava vužívá Web 2.0 (Twitter, Flickr, Youtube, Linked-in, Tripadvisor). Na Facebooku je propagováno nejen samotné město, ale vznikají i fanpage pro akce jako byly například vánoční trhy. Svoji stránku tam má i městské divadlo. Další zajímavou možností, jak popularizovat stránky, je přejímání odkazů Bratislavy na stránky partnerů – tzv. widget. Příklad si můžete prohlédnout na stránce Správy tělovýchovných a rekreačních zařízení hlavního města Slovenské republiky Bratislavy www.starz.sk, kde jsou takhle zařazeny odkazy na novinky z Bratislavy.
 
Také služby pro občana se v digitální době značně rozšiřují. Občan města Gdaňsk si může přes web zamluvit návštěvu úřadu (konkrétního úředníka a čas), po registraci on-line a obdržení unikátního kódu pomocí SMS zprávy se může vypravit do úřadu v daný čas a vyhnout se tak frontám. Jeden z tvůrců stránek Tomasz Luczyc-Wyhouski doplnil, že dále pracují na systému pro nahlašování problémů ve městě, kterých si obyvatelé povšimnou, například díry nebo překážky na povrchu vozovky. Mělo by být možné na mapě vyznačit problematická místa a odeslat je úředníkovi. V Turčianských Teplicích občanům usnadňuje komunikaci s úřadem projekt Digitální město, o kterém se více dozvíte na dvoustraně Dobré praxe. Bratislava testuje v současné době dotykovou elektronickou úřední desku. Na webových stránkách mě pak v rubrice On-line služeb zaujaly aplikace digitální mapy, Georeceive a Geoshopping. Jak se uvádí na webu: „Georeceive je služba pro vzdálené oznamování změn obsahu digitální mapy. Uživateli poskytuje přehled o oznámených stavbách, zasílání a autorizaci geodetické dokumentace a informace o aktuálním stavu vyřizování oznámení. Geoshopping je služba pro poskytování elektronických výstupů digitální mapy v standardních údajových formátech a pro přehled o vyřizování požadavek uživatelů na výstupy.“
 
Zaujmout turisty a spojit síly v regionu
I v době informačních technologií jde však o to, jak přilákat turisty a poskytnout jim patřičný servis, a to do města i přilehlého regionu. Město Gdaňsk se snaží pomoci s propagací i ostatním obcím v regionu. Navrhlo jim sběr informací jako jsou například hotelové či turistické objekty. Na stránkách gdansk.pl tak vznikla „Mapa metropolitarna“. Význam to má zejména pro malé obce, které nedisponují technickými prostředky na vlastní prezentaci. Zajímavým projektem je i společný portál tří měst – Gdaňsk, Gdynia a Sopot na www.shopandsee.eu  prezentující se sloganem See our sea, shop in our shops – three cities - one destination. Naleznete tady nejen přehled a mapu obchodních středisek, ale můžete se nechat inspirovat v rubrice Tourism některou ze zajímavých tras – například po stopách jantaru nebo majáků. Vybírat lze i ze zařízení pro relaxaci v rubrice Health and Beauty. Vyhledávání si přitom můžete omezit jen na jedno z měst, nebo ponechat na celý region. Mezi turistickými zajímavostmi se objevuje i nejdelší dřevěné molo v Evropě (511,5 m) nebo dům převrácený vzhůru nohama v oblasti Centre for Education and Regional Promotion.
 
Pro změnu na bratislavském turistickém webu se v rubrice Památky a historie – Kuriozity dozvíte příběhy, které se váží k sochám patřícím již neodmyslitelně k městu patří (Schöne Náci či Posměváček). A jaký je symbol města Gdaňsk? Stačí se na www.gdansk4u.pl podívat do rubriky SightSeeing – Top of Gdansk. Na tomto portálu, který spravuje Gdańską Organizację Turystyczną, se turista dozví vše potřebné (ubytování, jídlo, nakupování, zábava, památky, sport a aktivity, doprava) a uspěje tak ve vyhledávání v přehledně uspořádaných databázích. Jednotlivé položky seznamu jsou pak doplněny možností zobrazení na mapě a případně i informací o speciální nabídce Pro ubytování pak stačí zadat údaje do vyhledávacího formuláře.
 
Turistická část bratislavského webu www.bratislava.sk je umístěna v samostatné doméně visit.bratislava.sk. V roce 2009 proběhla modernizace této sekce. Součástí stránek je velký počet databází, ve kterých můžete pomocí vyhledávacího formuláře snadno najít požadované informace. Ať už se budou týkat základních služeb pro turisty jako je ubytování, stravování či využití volného času (zábava a noční život nebo sport, nakupování, wellness či relax). Není problém si vyhledat i kulturní zařízení, atrakci či památku, ale uspějete i při hledání dopravy a autoslužeb. Nechybí ani možnost si on-line rezervovat ubytování.
 
A jaké existují cizojazyčné verze stránek? U města Bratislavy a Turčianských Teplic anglická a německá. Město Gdaňsk nabízí anglickou, španělskou, německou, francouzskou, ruskou, ukrajinskou a speciální, ve které je pro překlad používán regionální jazyk kaszubski.
 
Za zmínku stojí ještě zajímavá aplikace města Gdaňsk na www.gdansk.pl/komunikacja?taxi=true „kalkulátor TAXI“. Pokud si chcete porovnat, za kolik vás odvezou jednotlivé taxislužby, stačí v případě cesty po městě zadat kilometry, místo odkud a kam pojedete, v jaký den a hodinách (6 – 22 nebo 22 – 6). Po zadání těchto údajů obdržíte seznam provozovatelů spolu s vypočtenou cenou. Rozepsána je i výše počáteční taxy a poplatku za jízdu. Stejně tak si můžete zjistit cenu, pokud pojedete za hranice města, jen stanovíte místo ulic počet kilometrů po městě a mimo město.
 
Kudy z nudy a do budoucnosti?
Možná jste pro naplánování výletu už využili portál Kudy z nudy. Od září 2009 má projekt svoji stránku i na Facebooku www.facebook.com/kudyznudy. Zatím má osm tisíc fanoušků. Nechat se inspirovat můžete i díky některé z šedesáti videoreportáží na Youtube, například k návštěvě skelné huti u Hluboké, která je v krátkém videu představena jako jedna z posledních na jihu Čech, a ukázána je zde i výroba skleněných korálků. Poté co navštívíte některé z míst v České republice, můžete dát ostatním vědět, jak se vám tam líbilo, i prostřednictvím aplikace Pocitová mapa apps.facebook.com/pocitova-mapa/. Stačí jen místu na mapě přiřadit příslušnou barvu.
 
A jak se promítá virtuálno do turistiky? Karel Mls ve svém vystoupení upozornil na různé možnosti virtuální turistiky - od tradičního 2D panoramatického zobrazení, přes Google street view (během olympiády bylo možné si vyzkoušet virtuální projížďku po sjezdovkách), 3D animaci až k virtuálním světům a historické turistice. Pomocí virtuální zážitkové turistiky se vám tak poštěstí navštívit destinace nebo zažít situace, které by jinak nebylo možné absolvovat (středověký turnaj, ale i prozkoumání vesmíru). Prof. RNDr. Josef Zelenka, CSc. se ve své prezentaci mimo jiné zamýšlel nad budoucím fungování cestovních kanceláří, kdy mohou být využíváni virtuální agenti. Zatím se objevují spíše v obchodní sféře. Ukázku použití si můžete prohlédnout na Chatbots.org. Například vám poradí virtuální postavička Ewa zastupující investiční banku nebo asistentka Karolina zodpovídající dotazy ohledně produkce keramiky Paradyż.
 
Ať už tedy máte v plánu cestu virtuální nebo skutečnou, nezapomeňte se porozhlédnout po internetu. A nalákat vás mohou i prezentace teprve plánovaných projektů, tak jako v případě terasovitých zahrad na svahu nad hlavním městem Bratislavy www.visutezahrady.bratislava.sk, zatím jsou dostupné jen vizualizace, ukázky studií a studentských prací. Pro srovnání nechybí ani fotogalerie zahrad ve světě. Jen si přeji, aby nezůstala jen v internetové realitě. Takový rozhled do kraje ve skutečnosti nenahradí žádný panoramatický snímek!
 
text    Ivana Jungová
foto   Radoslav Bernat

 
Konference V4DIS 2010 www.v4dis.eu  je pokračováním projektu probíhajícího již od roku 2004 a účastníci ze zemí Visegrádu mají zde příležitost podělit se o své zkušenosti z využívání služeb eGovernmentu a e-turismu. Součástí programu bylo i předání ocenění vítězům soutěže Eurocrest a JuniorErb. 
 
Vítězové soutěží
Eurocrest
V soutěži Eurocrest o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů v Evropě se mezi hlavní oceněné projekty roku zařadily oficiální stránky města Moravské Budějovice www.mbudejovice.cz, loňský vítěz kategorie měst v národní soutěži Zlatý Erb. Mezi letošními oceněnými projekty se umístily také oficiální stránky slovenského Trenčína www.trencin.sk a polského Gdaňsku www.gdansk.pl.
 
JuniorErb
Na letošní konferenci ISSS byly oceněny také nejlepší weby v soutěži JuniorErb. Ta je určena mladým lidem do 18 let, kteří vytvářejí vlastní webové stránky pro města, obce, regiony, turistická místa či veřejnou správu. Za Českou republiku zvítězil Petr Socha (16 let), student oboru informační technologie na průmyslové škole v Liberci se stránkami www.liberec-city.cz a David Alexa (18 let), student gymnázia v Českém Těšíně a letošní maturant s webem www.gmct.cz. Dále byly oceněny dva slovenské weby – stránky obce Horná Lehota na www.hornalehota.sk  (Matúš Gura) a mládežnického parlamentu ve Vráblích mpv.sk (Ľudovít Franta). Z maďarských webů zaujme bkvfigyelo.hu  (Dániel Stein). Již grafika napovídá, že se bude jednat o nekonvenční web. BKV Figyelő znamená něco jako Pozorovatel MHD, konkrétně budapeštské hromadné dopravy. Web s podtitulem „Protože takhle to už dál nejde!“ se zabývá situací, která v budapešťské hromadné dopravě panuje, co a jak nefunguje, co se komu v MHD přihodilo, zážitky s revizory. Na gollesmnagykanizsa.blogspot.com představuje Martin Gölles město Nagykanizsa (Velká Kaniža). Naleznete zde historii města, fotky, seznam slavných rodáků, vzdělávacích zařízení, základní údaje o samosprávě, ale i program městského kulturního centra a historické údaje o počtu obyvatel v různých dějinných obdobích. Web dne1950.com (Benjamin Yaski) zase seznamuje s Debrecínským lidovým souborem, k dispozici je jak program jeho folklórních vystoupení, tak tance a písně, jimiž se zabývá. Radosław Dziadosz na www.gimnazjum-wisniowa.pl vytvořil stránky višňovského Gymnázia Lvovských Orlíků (název školy se vztahuje k dětským obráncům tehdy polského Lvova v polsko-ukrajinské válce 1918–1920). Na celkem přehledných stránkách si můžete prohlédnout také různá ocenění, které škola získala. S webem www.miastoja.pl soutěžila Gabriela Gamracy. Jedná se o teenagerský webzin města Jarosław na jihovýchodě Polska s podtitulem „Město jde za mnou, protože město jsem já“. Flashová prezentace poznaj.trzebiatow.net (Łukasz Gawryś) přibližuje město Trzebiatów ležící nedaleko Baltu.
 
 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem