Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Amsterodamu zasedala neformální Rada pro spravedlnost a vnitřní věci

Včera, 25. ledna 2016, se ministr vnitra Milan Chovanec setkal v Amsterodamu se svými kolegy z EU na Radě ministrů vnitřních věcí. Rada diskutovala o třech hlavních oblastech, jimiž byly: boj proti terorismu, kybernetická bezpečnost a migrace. 

V bloku věnovaném boji proti terorismu panovala podle ministra vnitra shoda. „Dnešní diskusi jsme vedli také o potřebě efektivní výměny informací. Česká republika patří k pěti státům, které předávají důležité informace Europolu, je ovšem potřeba, aby tyto informace poskytovaly i ostatní země,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

V souvislosti s digitalizací společnosti, která přináší řadu výhod, ale také hrozeb, zhlédli ministři film, jehož smyslem bylo zvýšit mezi členskými státy zájem o problematiku kybernetické bezpečnosti.

Poslední oblastí, kterou se ministři pro spravedlnost a vnitřní věci zabývali, byl aktuální vývoj v migrační problematice a možnost vzniku Evropské pohraniční a pobřežní stráže.

Milan Chovanec se dále vyjádřil k nutnosti snížit objem nelegální migrace, což není možné, pokud do EU může vstoupit nelegálně kdokoliv, kdo při vstupu požádá o azyl: „Dokud budou zachována tato nelogická pravidla, čísla se nezmění, a to ani působením společné pohraniční stráže.“ Podle ministra je nutné zlepšit kontrolu v prvních místech vstupu a důkladně zde zajistit procedury, zejména registraci a screening: „Neregistrovaný příchod a další pohyb neidentifikovaných migrantů je bezpečnostním rizikem, navíc se jasně prokazuje, že přesouvání migrantů po EU je technicky nefunkční řešení. Prioritou při řešení migrační krize je nyní bezpečnost.“ Pokud se Řecku nepodaří v řádu týdnů situaci s uprchlíky na svém území zvládnout, nevyloučil Milan Chovanec po včerejším jednání ani možnost krátkodobého vyloučení této země ze schengenského prostoru volného pohybu.  Česká republika a další země Visegrádské skupiny jsou připraveny Řecku pomáhat.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem