Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uvážlivost může být ku prospěchu celé Evropské unii

V posledních dnech předcházejících okamžiku, kdy se na Českou republiku soustředí pozornost Evropy i světa, kdy začne významná kvalitativní změna v dějinách země uprostřed Evropy, jsme položili dvě otázky jejímu premiérovi Mirku Topolánkovi.
   
Ing. Mirek Topolánek Ing. Mirek Topolánek
Evropská unie vyhlásila tématem Evropského roku 2009 Tvořivost a inovace". Pane premiére, jak se budeme, jako země s velkou technickou, vzdělávací i kulturní tradicí, během půlročního předsednictví na tomto tématu podílet?
Doufám, že pozornost na českou tvořivost přilákala už kampaň a klip s kostkou cukru: s touto tradiční českou komoditou, která zdomácněla po celém světě, si hrají nejen sportovci, ale i zástupci vědy a kultury. Chceme tím říci, že máme co nabídnout i dnes – ostatně Česká republika se 1. ledna stává také členem Evropské kosmické agentury, která český výzkum hodnotí velmi vysoko. Samo české předsednictví má na první pololetí 2009 připravenou celou sérii projektů a návrhů, se kterými se chce na tématu Evropského roku 2009 „Tvořivost a inovace“ podílet. Za jednu z hlavních iniciativ považuji projekt digitalizace kulturního obsahu a jeho zachování a zpřístupnění dalším generacím – v květnu se v Praze odehraje konference věnující se Evropské digitální knihovně a přínosům jednotlivých členských států. Podporujeme projekt „Evropská známka kulturního dědictví“ a s tím související přístup široké veřejnosti k základním kulturním hodnotám Evropské unie. V oblasti inovací a výzkumu chce české předsednictví prosazovat co nejrychlejší rozvoj Evropského výzkumného prostoru a umožnit co nejširší mobilitu výzkumných pracovníků. S tím souvisí i důraz na spolupráci vysokých škol a výzkumných ústavů s podniky a výrobci, kteří tak mohou zvyšovat svou konkurenceschopnost v globálním měřítku. Stejně tak jsme připraveni bojovat za důslednější ochranu práv duševního vlastnictví a patentů, které se v zemích, kde nejsou respektovány, stávají nástrojem nekalé hospodářské soutěže.
   
Co je největším přínosem, plynoucím z možnosti koordinovat a inspirativně obohacovat dlouhodobé i každodenní operativní činnosti EU 27, pro zemi naší velikosti?
České předsednictví v Radě EU je výjimečnou politickou příležitostí, díky které můžeme dokázat ostatním členským zemím, že jsme seriozním a zodpovědným partnerem a že jsme schopni zkoordinovat politiky dvaceti sedmi států EU. Přínosem z toho plynoucím tedy bude jistá autorita a vybudovaný respekt, ale také silná politická zkušenost do budoucna. Pro zemi naší velikosti se jedná o mimořádnou šanci viditelně předvést vize, priority a styl na evropské a tím pádem i mezinárodní politické scéně. Nikoli hlučným prosazováním ryze národních zájmů, ale diplomatickým moderováním společných politik shrnutých v hesle Evropa bez bariér - jde o již známá „3E“: Ekonomika, Energetika, Evropa a svět - a uplatněním geopoliticko-historických výhod; například při rozhovorech mezi Východem a Západem v oblasti integrace balkánských republik do evropských struktur, či mezi Jihem a Severem na poli energetické spolupráce. Česká republika může konečně svým evropským partnerům i sama sobě dokázat, že není „euroskeptická“, ale historicky opatrná a že tato uvážlivost může být ku prospěchu celé Evropské unii.
    
Text: Jiří Chum
Foto: Luděk Krušinský

vytisknout  e-mailem