Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Upravujeme režim na hranicích. Po Velikonocích se mj. rozšíří možnosti vycestovat do zahraničí

Od 14. dubna 2020 mohou občané v nezbytných a jasně odůvodněných případech vycestovat do zahraničí. Návrh Ministerstva vnitra vychází vstříc lidem, kteří např. musejí jet do zahraničí vyřídit úřední povinnosti, vyjet na služební cestu, na pohřeb, za rodinou nebo v jiné mimořádné naléhavé situaci. Podmínkou bude prodloužení nouzového stavu. 

Usnesení vlády upravuje vstup občanů do Česka a karanténní opatření. Hranice nadále zůstávají uzavřené a stále platí zákaz vstupu cizinců na naše území včetně přerušení vydávání víz. Sjednocujeme také pravidla pro pendlery na všech hranicích.

"Plošný zákaz cestování je extrémním opatřením, které bylo nutné a osvědčilo se. Hranice proto zatím otevřít nemůžeme. Umožníme ale vycestovat těm, pro které to je životně nutné. To je v současnosti maximum možného," vysvětlil předseda Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Lidé budou muset i tak dodržet podmínky omezení volného pohybu a karanténa po návratu dopadne na širší skupinu osob než dnes. Tabulku pravidel pro vstup na území ČR a karanténní opatření naleznete v příloze.
 

Vycestování na dobu kratší než 24 hodin

Jde o možnost v naléhavé a mimořádné situaci vycestovat bez nutnosti karantény po návratu. Tuto možnost získají:

  • Zaměstnanci složek IZS, pokud musejí zasahovat v sousedním státě. Může jít např. o hasiče z Aše, který musí kvůli pomoci při likvidaci požáru vyjet do Německa, nebo např. pro zaměstnance horské služby.

  • Zemědělci, kteří musejí kvůli práci vyjet během dne do sousední země.

  • Všichni občané, kteří musejí za hranice jet k doktorovi, veterináři, na pohřeb, k soudu, na úřad nebo krátkodobě vyjet pečovat o rodinné příslušníky z důvodu jejich zdravotního stavu. Důvod výjezdu budou muset na hranicích doložit.
     

Vycestování na dobu delší než 24 hodin

Jde o možnost vycestovat s nutností 14denní karantény po návratu. Kromě výše zmíněných případů, které občan nestihne do 24 hodin, jde o nezbytně nutné a odůvodněné případy, které nelze vyřídit v České republice. Jde např. o možnost vycestovat za zaměstnáním či na služební cestu. Stačí, když občan na hranicích ukáže pracovní smlouvu.

Je např. možné:

  • Cesty za zaměstnáním, výkonem povolání, služební cesty atd. - pravidla karantény se liší

  • Cesty za rodinou - běžné cesty za rodinou podléhají následné karanténě, včetně péče o osoby blízké (na základě potvrzení od lékaře o nutnosti péče v případě péče do 24 hodin není nutná následná karanténa).

Není nezbytné, tedy není možné:

  • Cestovat do zahraničí do parku, lesa či na chalupu.

  • Zajet na nákup nebo do zábavního parku.
     

Pendleři

Sjednocujeme postup pro příhraniční pracovníky. Při výjezdu za prací pro ně budou platit stejné podmínky pro všechny sousední státy – režim dva týdny v zahraničí, dva týdny v domácí karanténě.

Nadále mohou překračovat hranice bez 14denní karantény pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách a v IZS. Nově k nim přibudou pracovníci kritické infrastruktury. V těchto případech je zapotřebí doložit nótu zastupitelského úřadu cílové země o garancích ze strany zahraničních zaměstnavatelů, tj. je potřeba se v těchto případech obrátit se žádostí o vystavení nóty na příslušný zastupitelský úřad Německa, Rakouska, Polska či Slovenska v Praze.

Současně je nutné sledovat pravidla v ostatních zemích, zda je vůbec přicestování možné.

Pro všechny osoby v Česku stále platí omezení volného pohybu nařízené Ministerstvem zdravotnictví, a to i v případech vycestování z ČR. Nemožnost vycestovat je tedy vázaná na platnost mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.

Všechny osoby kromě výjimek mají po návratu povinnost oznámit návrat krajské hygienické stanici. Osoby cestující do ČR také mají povinnost oznámit jakékoliv příznaky chřipkových onemocnění lékaři.

  

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

  


7. dubna 2020

vytisknout  e-mailem