Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 24. února 2011 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Řídil ho Mgr. Radek Jiránek z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK). 

Projednány byly následující body:

  • Prezentace vítězného projektu Národního kola ceny ECPA 2010.
  • Informace z výzkumu „Předcházení kriminality u dětí a mladistvých“.
    Informace o kampani ke sčítání lidu 2011
  • Projednání a schválení „Zprávy o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011za rok 2010 a úkoly na rok 2011“ po vnitoresortním připomínkovém řízení a Plánu činnosti Republikového výboru pro prevenci kriminality na rok 2011.

Na jednání byly přizváni zástupci občanského sdružení Proxima Sociale, aby seznámili členy RVPPK s projektem „Prevence kriminality v Praze 11 a Praze 12“, který zvítězil v národním kole ECPA 2010. Mgr. Jindřich Exner a Jaroslava Janíčková stručně představili svou organizaci, která působí již téměř 15 let a zaměřuje se na pomoc lidem v tíživých životních situacích. Poté hovořili o svém komplexním projektu zaměřeném na děti a mládež v pražské sídlištní aglomeraci, který propojuje primární a sekundární prevenci kriminality a sociálně nežádoucích jevů. V rámci primární prevence probíhají přednášky na základních školách, mladým lidem jsou poskytovány služby sociální prevence v nízkoprahových klubech nebo prostřednictvím terénních programů přímo v přirozeném prostředí (ulice sídlišť, parky, přirozená shromaždiště mládeže, kluby, restaurace). Sekundární prevence je v projektu zastoupená probačními programy pro mladistvé pachatele protiprávních činů. Programy usilují o pozitivní změny v postojích a chování mladých lidí formou skupinové socioterapie, pracovní terapie a nácviku modelového chování v situacích, které ke spáchání protiprávních činů vedly. Velmi důležitá je také úzká součinnost a spolupráce Proxima Sociale o.s. s místní samosprávou a městskou policií. Zkušenosti s tímto projektem získávané už od roku 2006 jednoznačně dokazují účinnost takovýchto preventivních aktivit. Podrobnosti najdete na www.proximasociale.cz

Informaci o jednom ze čtyř témat výzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci nazvaného „Kriminální chování dětí a mladistvých“ podala PhDr. Markéta Štěchová. Výzkum byl zaměřen na faktický dopad aplikace zákona č. 218/2003 Sb. na mladistvého pachatele, jehož účelem mj. je uplatnění takového opatření vůči pachateli, které sníží riziko dalšího protiprávního jednání. V rámci zadaného úkolu byly analyzovány vybrané případy mladistvých pachatelů, pravomocně odsouzených v roce 2006 za krádež (nejčastěji se vyskytující tr. čin v této věkové skupině; §247 tr.zák.,) a byl jim uložen podmíněný trest odnětí svobody. Zároveň byly porovnány dva podsoubory - pachatelé, jimž byl k uvedenému trestu souběžně uložen dohled probačního úředníka a pachatelé, kterým dohled probačního úředníka uložen nebyl. Ač statistický rozdíl recidivujících pachatelů mezi oběma skupinami není příliš výrazný, poznatky vyznívají ve prospěch ukládání opatření dohledu. Jmenovaný výzkum ještě probíhá, po jeho dokončení najdete výsledky tradičně na webu IKSP – www.ok.cz/iksp

Mgr. Gabriela Harabaňová z Rady vlády pro záležitosti romské menšiny informovala o strategii podpory Romů při sčítání lidu, domů a bytů 2011, na které RVZRM spolupracuje s Úřadem vlády ČR a Českým statistickým úřadem. Cílem kampaně je poskytnout Romům maximum informací o tom, jak bude probíhat sčítání lidu, k čemu slouží jeho výsledky a hlavně odpovědět na všechny dotazy, které mohou Romové v souvislosti se sčítáním mít. V rámci kampaně byl vytvořen letáček, jehož cílem je odpovědět na nejčastější dotazy. Je určen pracovníkům v přímé práci s Romy i samotným romským uživatelům. Letáček je v současnosti distribuován Romům prostřednictvím krajských koordinátorů pro romské záležitosti, nestátních neziskových organizací a terénních pracovníků obcí. Romské respondenty upozorňuje na blížící se sčítání a možnost přihlášení se k romské národnosti bez rizika zneužití osobních údajů také banner zveřejněný na webových stránkách významných romských organizací i na stránkách Úřadu vlády ČR.

O ukončení vnitroresortního připomínkového řízení a zapracování připomínek do „Zprávy o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 za rok 2010 a úkolech na rok 2011“ informovala PhDr. Ivana Dostálová z OPK MV. Nyní materiál projde meziresortním připomínkovým řízením a v březnu t.r. bude projednán vládou ČR. Dále členové RVPPK schválili Plán činnosti Republikového výboru pro prevenci kriminality na rok 2011.

V závěru jednání seznámil přítomné Mgr. Vlastimil Nečas z Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky s poslaneckým návrhem na doplnění seznamu o nové omamné a psychotropní látky (především syntetické kanaboidy). Jejich výskyt se v poslední době prudce zvýšil zejména v Moravskoslezském kraji v souvislosti se zákazem těchto látek v sousedním Polsku a je třeba na tuto situaci pružně reagovat.

Příští zasedání RVPPK se uskuteční dne 24. března 2011.

Odbor prevence kriminality MV, 8.3.2011
Mgr. Květa Dočkalová
 

 

vytisknout  e-mailem