Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 29. října 2009 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Řídil ho Mgr. Radek Jiránek z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK). 

Body jednání byly následující:

  • Analýza pilotního sběru dat v rámci Národního registru dětských úrazů FN Brno
  • Zpráva Vojenské policie k zabezpečení úkolů prevence kriminality za rok 2009
  • Výroční zpráva ve věcech drog v České republice v roce 2009
  • Vyhlášení dotačních programů pro nestátní neziskové organizace pro rok 2011

S činností Národního registru dětských úrazů seznámili přítomné doc. MUDr. Veronika Benešová, Csc. a doc. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D. Data v registru, získávaná od všech dětských traunacenter deklarovaných vyhláškou MZ, umožňují pravidelné srovnávací analýzy, jakékoliv vyžádané analýzy a on-line aplikace ke třídění a vyhledávání výsledků. Poznatky z Úrazového registru ČR ukazují například, že nejčastěji se děti zraní doma a v okolí domova, a to zejména ve věku 0-5 let. Nejzávažnějším druhem úrazu dětí 0-19 let jsou dlouhodobě dopravní nehody, úmyslné sebepoškození, dále utonutí a jiné způsoby udušení. Druhou nejčastější vnější příčinou smrti dětí mezi 15-19 rokem hned po dopravních nehodách je úmyslné sebepoškození (sebevražda). Úmrtnost dětí na úrazy, jejich četnost i závažnost se v ČR v posledních letech snižuje, což svědčí nejen o dobrém systému zdravotní péče a soustředění závažných úrazů do dětských traumacenter s vysokou odbornou úrovní, ale také o efektivitě zavádění systémových opatření, preventivních aktivit a kampaní zaměřených zejména na oblast dopravních úrazů.

Podstatné informace ze Zprávy Vojenské policie k zabezpečení úkolů prevence kriminality za rok 2009 přednesl zástupce Ministerstva obrany mjr. ing. Zdeněk Matyásek. Vojenská policie (VP) se zaměřuje na příčiny a podmínky trestné činnosti páchané vojáky, na její včasné odhalení a přijímání efektivních opatření k jejich důsledné eliminaci. Nejzávažnějšími delikty páchanými vojáky byla v roce 2009 drogová kriminalita, projevy extremismu a násilná trestná činnost v civilním prostředí. V souvislosti s působením lektorského týmu VP vyškoleného zejména v uvedené problematice a k prevenci korupčního jednání se předpokládá v následujících letech pokles trestné činnosti tohoto druhu.

O situaci ve věcech drog v České republice informoval zástupce Národního monitorovacího střediska Mgr. Vlastimil Nečas. Výroční zpráva za rok 2009 je tradičně členěna do kapitol podle pěti klíčových indikátorů, kterými jsou: drogy v obecné populaci, problémoví uživatelé drog, žádosti o léčbu, drogová úmrtí a drogové trestné činny. Celá zpráva je ke stažení na webu www.drogy-info.cz
V diskusi upozornila MUDr. Truellová z Ministerstva zdravotnictví na nutnost zaměřit se na problematiku vlivu drog na děti závislých matek, alarmující situace v této oblasti by měla vyvolat širokou informační kampaň.

PhDr. Olga Šifferová z odboru prevence kriminality MV podala přehled žádostí o poskytnutí státní dotace, které byly v rámci výzvy pro rok 2011 v programech „Prevence v oblasti obchodování s lidmi a pomoc obětem obchodování s lidmi“ a „Prevence domácího násilí s důrazem na práci s násilnými osobami“ podány nestátními neziskovými organizacemi. Pro rok 2011 byla částka alokovaná na tyto specifické programy snížena na 3 mil. Kč. Komise pro výběr projektů zasedne v únoru 2011 a přidělené finanční prostředky budou uvolněny do konce března 2011.

Příští zasedání RVPPK se uskuteční ve čtvrtek 24. února 2011.

 

Informuje: Mgr. Květa Dočkalová, odbor prevence kriminality, 3. 12. 2010

vytisknout  e-mailem