Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Duben 2022 

Ministerstvo vnitra České republiky
odbor prevence kriminality

Tisková zpráva
duben 2022


Pravidelné zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality – duben 2022
Dne 22. dubna 2022 se konalo zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (RVPPK), které mělo následující program:

  1. Informace o proběhlém Dni bezpečnějšího internetu dne 8. 2. 2022 – Ministerstvo vnitra
  2. Doporučení ministru vnitra ke zřízení Komise RVPPK ke koordinaci prevence kybernetické kriminality (v souladu se Strategií prevence kriminality v ČR na léta 2022–2027) – Ministerstvo vnitra
  3. Boj proti sexuálnímu zneužívání dětí (online i offline) v kontextu EU a CZ PRES (Strategie EU pro účinnější boj proti sexuálnímu zneužívání dětí, návrh EK k nové evropské legislativě) – Ministerstvo vnitra  
  4. Rozšíření projektu Tvoje cesta onlinem – kyberbezpečí spojené s finanční gramotností – Policejní prezidium ČR
  5. Informace Policie ČR o systému práce a vzdělávání v oblasti řešení kybernetické kriminality / kriminality páchané prostřednictvím informačních technologií na úrovni ÚSKPV PP ČR a KŘP – Policejní prezidium ČR
  6. Různé

V úvodu informoval JUDr. Nováček o schválení Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022–2027 vládou dne 6. dubna 2022 usnesením č. 276 a poděkoval za spolupráci na přípravě. Strategie je již dostupná na webu Ministerstva vnitra, v sekci O nás / Prevence kriminality / Dokumenty (https://www.mvcr.cz/clanek/strategie-prevence-kriminality-v-ceske-republice-na-leta-2022-az-2027.aspx).
V bodu 1. seznámila Mgr. Kosová z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra účastníky jednání s průběhem Dne bezpečnějšího internetu, který se konal 8. února 2022. Podrobnější informace jsou dostupné na webových stránkách Prevence kriminality https://prevencekriminality.cz/ohlednuti-za-dnem-bezpecnejsiho-internetu/.
V bodu 2. JUDr. Barbořík připomněl čerstvě schválenou Strategii prevence kriminality a její strategický cíl G – prevence kybernetické kriminality, první specifický cíl G.1 Nastavit systém spolupráce a vzdělávání v oblasti prevence kybernetické kriminality na národní úrovni, první opatření G.1.1 Vytvořit pracovní skupinu / komisi v rámci RVPPK ke koordinaci aktivit a spolupráce v prevenci kybernetické kriminality. K tomuto bylo přijato usnesení – doporučení ministrovi vnitra jako předsedovi Republikového výboru zřídit Komisi Republikového výboru pro prevenci kriminality pro koordinaci a spolupráci v prevenci kybernetické kriminality.
Bod 3. patřil představení boje proti sexuálnímu zneužívání dětí v kontextu EU. Mgr. Bělohlávková z odboru prevence kriminality popsala nárůst nahlášených případů (CSAM) v digitálním světě z 1 mil. v roce 2010 na 17 mil. v roce 2019, které tvořilo 70 mil. fotografií a videí. Zároveň upozornila, že při odhalování a vyšetřování se do konfliktu dostává ochrana soukromí a ochrana dětí.
Plk. Mgr. Zuzana Pidrmanová z oddělení prevence Policejního prezidia ČR v rámci bodu 4. seznámila účastníky s projektem Tvoje cesta, který má 3 pilíře prioritních oblastí prevence – Tvoje cesta načisto, Tvoje cesta onlinem a Tvoje cesta v dopravě.
Také bod 5. se držel tématu a v jeho rámci Kpt. Bc. Trmal z ÚSKPV seznámil účastníky s tématem kriminality páchané v kyberprostoru. Uvedl hlavní trendy této trestné činnosti, různorodost pachatelů, nové mody operandi. V oblasti vzdělávání jako problém uvedl zejména potřebu proškolit všechny stávající policisty, kterých je přes 40 tisíc.

Příští zasedání RVPPK se uskuteční ve čtvrtek 26. května 2022.


Přílohy:
Příloha ad bod 1 - 1_DBI 2022 podklad pro RVPPK.pdf
Příloha ad bod 3 - 3_SexzneužíváníRVPPK042022
Příloha ad bod 4 – 4_Tvoje cesta ZP -  RVPK
Příloha ad bod 5 – 5_kriminalita v kyberprostoru, současné výzvy, vzdělání


Kontakt:
Odbor prevence kriminality MVČR, opk@mvcr.cz, tel.: +420 974 832 255

vytisknout  e-mailem