Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 25. června 2009 v budově Ministerstva vnitra na Letné. V zastoupení 1. náměstka ministra vnitra plk. JUDr. Jiřího Komorouse jednání vedla ředitelka odboru prevence kriminality (OPK) Mgr. Jitka Gjuričová. Na zasedání byla projednána:
  • zpráva Vojenské policie k prevenci kriminality
  • tvorba „Národního akčního plánu transformace systému péče o ohrožené děti“   
  • zpráva o činnosti Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky za rok 2008
  • příprava materiálu „Hodnocení systému péče o ohrožené děti“
  • pracovní verze „Návrhu legislativní úpravy prevence kriminality v ČR“
Průvodní slovo ke zprávě o činnosti Vojenské policie (VP) v oblasti prevence sociálně nežádoucích jevů v roce 2008 pronesl plk. ing. Milan Diviak z Ministerstva obrany ČR. Úkolem VP, která vznikla v roce 1991, je zajištění bezpečnostní situace se zaměřením na příčiny a podmínky páchání trestné činnosti v Armádě ČR. Cílem činnosti VP je zejména předcházení trestné činnosti majetkového charakteru, alkoholové a drogové závislosti a vojenských trestných činů. Výsledky minulého roku ukázaly, že situace je ustálená, srovnatelná s léty předchozími. V loňském roce musela VP reagovat i na zvyšující se aktivity extremistického hnutí, které prolíná i do AČR. V rámci zkvalitnění systému prevence došlo v roce 2008 i k ustavení funkce metodicko-analytického a koordinačního pracovníka na jednotlivých útvarech. Včasné odhalování protiprávního jednání a přijímání efektivních opatření by mělo vést k jeho důsledné eliminaci.
 
Zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí Mgr. Jana Pretlová uvedla, že předkládaný Národní akční plán transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti na období 2009 až 2011 (NAP) je výsledkem mezirezortní spolupráce a definuje klíčové aktivity nutné pro zvýšení kvality práce s ohroženými dětmi a rodinami. Měl by také oslovit veřejnost, které se toto téma úzce dotýká. Cíle transformace systému jsou zvýšení kvality práce a dostupnosti služeb pro ohrožené děti a rodiny, sjednocení postupu pracovníků při řešení konkrétní situace ohrožení dítěte, snížení počtu dětí dlouhodobě umístěných ve všech typech ústavní péče, podpora rozvoje osobnosti a zvýšení životních šancí ohrožených dětí.
  
Mgr. Ferdinand Raditsch z odboru prevence kriminality v souvislosti s přípravou materiálu Hodnocení systému péče o ohrožené děti sdělil, že na OPK byly od roku 1999 byly zpracovány čtyři vládní materiály, které popsaly a identifikovaly řadu problémů v systému péče o ohrožené děti v České republice. Jejich řešení bylo testováno pomocí projektu Systém včasné intervence (SVI), zavedeném ve vybraných městech. Vyhodnocení SVI prokázalo efektivitu zmíněného projektu v praxi a stalo se základem pro Národní architekturu SVI, jež bude zpracována v připravovaném dokumentu, který projedná vláda ČR v listopadu t.r.
  
Většina mechanismů SVI bude využita také v procesu výše zmíněné transformace systému péče o ohrožené děti, a to jak v oblasti informačního propojení institucí a subjektů, tak v oblasti týmové spolupráce na lokální i regionální úrovni.
  
S Výroční zprávou o činnosti Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky za rok 2008 (RVKPP) seznámil přítomné Mgr. Vladimír Sklenář z odboru pro koordinaci protidrogové politiky RVKPP. Znění zprávy je k dispozici na Informačním portálu o ilegálních a legálních drogách.
   
O pracovní verzi Návrhu legislativní úpravy prevence kriminality v České republice informovala Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka odboru prevence kriminality, který návrh zpracovává. Cílem legislativní úpravy je vytvořit podmínky pro systémové provádění preventivních aktivit eliminujících protiprávní činnost a zvyšujících bezpečí občanů. Návrh byl zaslán k vyjádření představitelům krajů a měst realizujícím Program prevence kriminality a dalším vybraným městům, která realizovala dřívější podoby Programu prevence kriminality, krajským ředitelstvím Policie ČR, policejním preventistům a dalším zainteresovaným subjektům. Mgr. Gjuričová požádala členy RVPPK, aby do konce července t.r. zaslali také svá stanoviska. Poté bude ustavena oficiální meziresortní pracovní skupina, jejímž úkolem bude vypracovat na základě získaných podkladů další verzi návrhu legislativní úpravy prevence kriminality v ČR.
 
Na závěr jednání referovala Mgr. Alena Horáková o aktivitách odboru prevence kriminality v rámci právě ukončeného českého předsednictví v Evropské unii. Odbor zorganizoval dvě jednání Evropské sítě prevence kriminality (EUCPN) v únoru ve Zbirohu a začátkem června v Plzni a dvě mezinárodní expertní konference – o národních koordinačních mechanismech pátrání po pohřešovaných dětech v evropských zemích, která se konala v květnu v Praze, a konferenci na téma boje proti obchodování s lidmi uspořádané v červnu v Plzni. Všechny akce byly hodnoceny jejich účastníky jako zdařilé a přínosné.
   
Příští zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality se koná 24. září 2009.
  
 
Odbor prevence kriminality, 30.6.2009
Mgr. Květa Dočkalová

vytisknout  e-mailem