Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 29. dubna 2011 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Řídil ho Mgr. Radek Jiránek z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK). 

Projednány byly následující body:
  • Problematika násilí na dětech
  • Informace o ukončení projektu vzdělávání sociálních kurátorů
  • Akční plán realizace Národní strategie protidrogové politiky na období 2010-2012
  • Návrh koncepce práce s násilnou osobou – domácí násilí
  • Příprava Strategie prevence kriminality na léta 2012 až 2015

Problematice násilí na dětech se věnovaly tři příspěvky. O Národní strategii prevence násilí na dětech v ČR na období 2008-2018 informovala Mgr. Zuzana di Falco z Úřadu vlády ČR. Česká republika vypracovala tento dokument v souladu s doporučením OSN. Cílem materiálu je zvýšit ochranu dětí před všemi formami násilí, ke které se státy zavázaly ratifikací Úmluvy o právech dítěte. První Národní akční plán k realizaci Strategie byl připraven na období 2009-2010 a zahrnoval monitoring všech preventivních aktivit na úrovni primární, sekundární a terciární prevence v ČR, odbornou diskusi a analýzu přípravy sběru dat týkajících se všech forem interpersonálního násilí na dětech tak, aby data byla porovnatelná i na evropské a světové úrovni a zdůrazňoval zejména implementaci a prosazování práv dětí. Znění Národní strategii prevence násilí na dětech v ČR na období 2008-2011 najdete na webu MV.

MUDr. Iva Truellová z Ministerstva zdravotnictví uvedla, že v roce 2008 byla při MZ ustavena Pracovní skupina pro prevenci násilí na dětech. Pracovní skupina se schází cca 3x do roka a koordinuje plnění úkolů MZ, které se týkají problematiky prevence násilí na dětech a rizikového chování dětí a mladistvých. Řeší problematiku sociální pediatrie, důsledné implementace Úmluvy o právech dítěte v resortu zdravotnictví, péče o ohrožené děti, rizikového chování dětí a dorostu, transformaci kojeneckých ústavů a dětských domovů pro děti do 3 let věku v dětská centra apod.

O „Programu zřizování speciálních výslechových místností pro dětské oběti a svědky“, který od roku 2007 realizuje Ministerstvo vnitra, referovala Mgr. Iva Fürbacherová z OPK. V rámci programu bylo nově zřízeno nebo inovováno 14 speciálních výslechových místností po celé České republice (podpořeno datací v celkové výši. 2,5 mil. Kč). Hlavním důvodem budování těchto místností je dále nepoškozovat dítě – oběť, popřípadě svědka, trestné činnosti a zmírnit tak traumatický zážitek prožité události. Technika výslechů dětí v těchto místnostech klade na policisty velké nároky, a proto OPK MV připravil vzdělávací semináře zaměřené na komunikaci, vývojovou psychologii, správné vedení výslechů a protokolaci a také na praktické rozbory ukázkových výslechů za účasti psychologa. V současné době je v provozu celkem 30 výslechových místností v rámci 12 krajů ČR.

O projektu Profesní vzdělávání sociálních kurátorů hovořila Mgr. Tereza Čakrtová z Ministerstva práce a sociálních věcí.Projekt ESF byl realizován z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a jeho řešitelem byla Ostravská univerzita v Ostravě. Projekt byl zaměřen na celonárodní profesní vzdělávání specifické skupiny sociálních pracovníků – sociální kurátory působící na jednotlivých obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, kde poskytují pomoc osobám ohroženým sociálním vyloučením nebo osobám sociálně vyloučeným. Cílem projektu byla systematizace a zkvalitnění práce sociálních kurátorů a směřoval k prohloubení a rozšíření odborných kompetencí sociálních kurátorů, především v oblasti přímé práce s klientem. Podrobnosti o projektu najdete na stránkách OU.

Zástupkyně Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Ing. Lucia Kiššová podala informaci o Akčním plánu realizaceNárodní strategie protidrogové politiky na období 2010 až 2012. Národní strategie protidrogové politiky na období 2010 až 2018 (dále jen „Národní strategie 2010–2018“), kterou vláda České republiky schválila svým usnesením č. 340 ze dne 10. května 2010, se v období 9 let zaměřuje na dosažení 4 hlavních cílů:

  • snížení míry experimentálního a příležitostného užívání drog zejména mladými lidmi,

  • snížení míry problémového a intenzivního užívání drog,

  • snížení potenciálního rizika spojeného s užíváním drog pro jedince a společnost,

  • snížení dostupnosti drog zejména pro mladé lidi.

Celé znění Akčního plánu (Publikace)

Jednou z priorit odboru prevence kriminality MV v oblasti domácího násilí je práce s násilnou osobou. O činnosti Pracovní skupiny k návrhu koncepce práce s násilnou osobou hovořila Mgr. Barbora Holušová z OPK MV. Koncepce bude zahrnovat zakotvení práce s agresory jako systémového opatření, vytvoření probačních programů pro dospělé agresory, využívání práce sociálních kurátorů, zapojení policejních psychologů např. po vykázání násilné osoby, iniciování vzniku specializovaných pracovišť v krajích, systém vzdělávání policistů, pracovníků v justici a v sociálních službách. Navrhne také změnu legislativy ve smyslu povinné účasti v terapeutickém programu nařízenou v trestním či civilním řízení. Členy pracovní skupiny jsou kromě pracovníků MV i zástupci Policie ČR, Probační a mediační služby, Ministerstva práce a sociálních věcí, Asociace manželských a rodinných poraden, informačních center a nevládních neziskových organizací zaměřených na problematiku domácího násilí. 

S náměty OPK, které by měly být součástí nové Strategie prevence kriminality na léta 2012 až 2015 seznámil členy Republikového výboru Mgr. Radek Jiránek. Vyzval přítomné k dodání podkladů pro novou Strategii z hlediska jejich resortů a seznámil je s časovým harmonogramem fází přípravy tak, aby dokument mohl být v září předložen na jednání Vládě ČR.

            Příští zasedání RVPPK se uskuteční dne 26. května 2011.

Odbor prevence kriminality MV
Mgr. Květa Dočkalová
11.5.2011 

vytisknout  e-mailem