Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 28. května 2009 v budově Ministerstva vnitra na Letné. V zastoupení 1. náměstka ministra vnitra jednání zahájila ředitelka odboru prevence kriminality (OPK) Mgr. Jitka Gjuričová.
 
Na zasedání byly projednány:
  • informace z „Výzkumu prvovězněných žen v České republice“,
  • průběžná informace o realizaci dotační politiky v oblasti prevence sociálně patologických jevů v působnosti resortu školství, mládeže a tělovýchovy,
  • návrh Koncepce romské integrace,
  • informace o závěrech 18. zasedání Komise OSN pro prevenci kriminality a trestní justici,
  • informace o komunitárním programu Evropské unie Daphne III zaměřený na boj proti násilí.
O výzkumu prvovězněných žen v České republice, který provedl Institut kriminologie a sociální prevence (IKSP) v letech 2005-2007, informovala PhDr. Alena Marešová. Šetření ukázalo, že se sledované ženy dopouštěly nejvíce majetkových trestných činů, s odstupem pak násilných a drogových deliktů. Studie poukazuje také na to, že se jedná nejen o problém trestně právní, ale i o problém sociální. Vyplývá z ní, že je nezbytné preventivně působit i na prostředí, do kterého se ženy po vykonání trestu vracejí, v zájmu jejich resocializace a odvrácení případné recidivy. Více na webu IKSP
 
Zástupkyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) PhDr. Pavla Doležalová hovořila o realizaci dotační politiky resortu v oblasti prevence sociálně patologických jevů. V roce 2008 bylo rozděleno 13 370 000 Kč, z toho 50 % Kč na programy protidrogové prevence a 50 % na programy ostatních sociálně negativních jevů. Nejvíce finančních prostředků v přepočtu na obyvatele dostaly kraje Moravskoslezský, Praha, Jihomoravský a Středočeský, nejvíce programů realizovaly kraje Praha, Jihomoravský a Středočeský.
 
Bc. Gabriela Hrabaňová z Rady vlády pro záležitosti romské komunity (RVZRK) sdělila, že projednávání Koncepce romské integrace na rok 2010 – 2013 (dále jen Koncepce) ve vládě ČR bylo odloženo na listopad t.r. Předložila inovovaný návrh Koncepce, která přistupuje k řešení romských záležitostí ze čtyř hledisek – národnostního, sociokulturního, bezpečnostního a z hlediska lidských práv. Z diskuse vyplynulo, že předpokladem pro zlepšení situace Romů ve společnosti je partnerský, multidisciplinární a meziresortní přístup.
 
Informaci o 18. zasedání Komise OSN pro prevenci kriminality a trestní justici (dále jen Komise), které se konalo ve dnech 16. – 24. dubna 2009 v sídle OSN ve Vídni, podala Mgr. Veronika Jaňourová z odboru prevence kriminality MV. Delegace České republiky, vedená velvyslancem ČR při mezinárodních organizacích ve Vídni ing. Ivanem Počuchem a tvořená zástupci Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva financí a Ministerstva vnitra, byla v souvislosti s českým předsednictvím v EU pověřena vedením koordinačních schůzek Evropské unie. Témata jednání se týkala především ekonomických trestných činů a podvodů, trestných činů souvisejících se zneužíváním a krádežemi identity, trestní reformy a snižování přeplněnosti věznic včetně právní pomoci v trestním systému justice, ratifikace a implementace mezinárodních instrumentů v prevenci a v boji s terorismem, obchodování s lidmi apod. Jednání Komise probíhalo formou workshopů, seminářů či panelových diskusí a bylo přijato celkem 11 rezolucí, z nichž  na pěti z nich se podílela Česká republika.
 
Mgr. Jaňourová poskytla i informaci o komunitárním programu EU Daphne III, který je zaměřen na boj proti násilí a je propojen s příslušnými regionálními politikami jednotlivých zemí. V roce 2009 je zacílen na násilí v ulicích na dětech a mezi dětmi, tělesné trestání dětí, pomoc obětem a svědkům domácího násilí a na personální vzdělanost orgánů činných v trestním řízení a pracovníků právnických profesí ve vztahu k násilí mezi blízkými partnery. O finanční dotace mohou žádat výzkumná centra, regionální a místní úřady, univerzity a další školská zařízení, sociální pracovníci, lékaři a zdravotníci, nestátní neziskové organizace, soukromé i veřejné instituce. Více informací je k dispozici na webu Programu Daphne či na mailu JLS-DAPHNE@ec.europa.eu .
      
Příští zasedání RVPPK se uskuteční 25. června 2009.
  
 
Odbor prevence kriminality, 8.6.2009
Mgr. Květa Dočkalová

vytisknout  e-mailem