Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Světové policejní mistrovství v ledním hokeji

Ve Svijanské aréně v Liberci se ve dnech 13.–19. dubna 2015 uskuteční Světové policejní mistrovství v ledním hokeji, které pořádá Unie tělovýchovných organizací Policie ČR, sportovní svaz policistů a hasičů (UNITOP ČR) ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR a Policií ČR. Záštitu nad akcí převzali ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý.  

Na šampionát je přihlášeno deset policejních hokejových celků, které se utkají o mistrovský titul. Dva týmy budou reprezentovat Švýcarsko, po jednom Českou republiku, Německo, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Rusko, USA a Kanadu. Fanoušci hokeje se tak mají na co těšit. 
 
Český hokejový reprezentační tým 
Český hokejový reprezentační tým s trenéry a členy realizačního týmu
 
Naváže český tým na úspěch ze Švýcarska?
Realizační tým české policejní hokejové reprezentace měl nelehký úkol. Sestavit tým, který bude schopen navázat na úspěch z roku 2011, kdy tehdejší kádr získal bronzovou medaili na neoficiálním Mistrovství světa policistů, armády a pohraniční stráže v ledním hokeji ve švýcarském Lyss po vítězství nad Itálií. Mistrovský titul vybojovalo domácí Švýcarsko.
Od roku 2011 prošlo družstvo generační obměnou, z původního družstva zbyla jen třetina hráčů. „Většina policistů současného výběru hraje soutěže v rámci Českého svazu ledního hokeje, jsou zde i bývalí hráči I. a II. ligy, krajských přeborů, všichni jsou to dobří hokejisté, aktivní sportovci,“ upřesňuje člen realizačního týmu české hokejové reprezentace Jindřich Janáček a dodává, že základem úspěchu je nejen dobrý tým, ale i trocha toho štěstí.
 
Naši soupeři jsou pro nás velká neznámá, říká trenér Daněk
Český policejní manšaft je nasazen na první pozici ve skupině A. „Je to dáno tím, že jsme pořadatelskou zemí, vychází to z určité tradice,“ vysvětluje nasazení českého týmu předseda organizačního výboru policejního mistrovství Josef Haupt. Koho z devíti soupeřů budeme mít ve skupině A, zatím není jasné, neboť rozlosování do skupin proběhne až 13. dubna, těsně před začátkem šampionátu.     
„Odpovědět na otázku, které z přihlášených týmů bychom si v základní skupině nepřáli, není jednoduché. Naši soupeři jsou pro nás zatím velká neznámá,“ říká trenér českého týmu Jan Daněk. Jeho slova potvrzuje i druhý trenér Ludvík Berger, podle kterého skutečně nelze odhadnout sílu výběrů. „Předpokládáme, že dobře připraveny budou oba týmy Švýcarska, které vyhrálo mistrovství světa na domácí půdě v roce 2011, ale také družstva Ruska, USA a Kanady, kde patří hokej k národním sportům,“ uvažuje Berger. Oba trenéři se shodují, že nelze podcenit žádného ze soupeřů. „Vyhrát ve skupině je základní předpoklad úspěchu. Do turnaje jdeme s tím, že chceme získat alespoň jednu z medailí, pokud možno tu nejcennější,“ říká rozhodně trenér Daněk.
 
Těžce na cvičišti, lehce na bojišti
Hokejisté české reprezentace absolvovali v polovině března týdenní soustředění, které bylo zaměřeno hlavně na nácvik herních situací. Odehráli dvě přípravná utkání s celky HC Náchod a PSK Liberec, které hrají krajské přebory. V závěru soustředění se zúčastnili mezinárodního turnaje čtyř národních výběrů Hockey Cup 2015, který se konal v Trutnově. Zde skončili druzí za domácím HC BAK Trutnov.
V průběhu soustředění vybral realizační tým 22 hráčů, základní kádr, který bude reprezentovat Policii ČR. Sestavit kvalitní policejní reprezentační družstvo, ať již v hokeji či jiném sportu, není jednoduché, neboť hráči kromě dobré výkonnosti musí splňovat také další podmínku, která vychází ze stanov policejních soutěží UNITOP ČR. „Tým mohou tvořit pouze sportovci, kteří jsou ve služebním nebo zaměstnaneckém poměru u Policie ČR nebo studenti Policejní akademie ČR v Praze,“ doplňuje Josef Haupt. Hráči jsou v první řadě policisté, sportu se nemohou věnovat na vrcholové úrovni, ale pouze ve svém volném čase.   
 „Každý policista je povinen udržovat se v dobré fyzické kondici a sportovní policejní kluby, kterých je v současnosti 117, mu k tomu vytváří dobré podmínky. Policisté si mohou vybrat z celé škály sportů od střelby, přes fotbal, tenis, hokej, zápas až po plavání,“ vyjmenovává prezident UNITOP ČR Vladislav Husák. Účast v reprezentačních družstvech je pro policisty, podle slov prezidenta Husáka, velkou příležitostí navázat pracovní i mimopracovní přátelství s kolegy ze zahraničních sborů.
 
UNITOP ČR již v minulosti zajišťoval řadu policejních mistrovství evropského i světového formátu (např. policejní mistrovství Evropy ve volejbale žen, policejní mistrovství Evropy v zápase mužů, policejní mistrovství Evropy i světa v maratonu, policejní mistrovství světa ve fotbale mužů aj.). „Světový šampionát v hokeji pořádáme poprvé. Uděláme vše potřebné, abychom zajistili jeho bezproblémový průběh ku spokojenosti všech. Jako aktivní hokejista věřím v úspěch našeho týmu. Ať vyhraje ten nejlepší v duchu fair play,“ uzavírá prezident Husák.
 
Harmonogram zápasů – finále bude v sobotu 
Světové policejní mistrovství v ledním hokeji bude slavnostně zahájeno 14. dubna 2015. Zápasy ve skupinách proběhnou ve středu 15. a ve čtvrtek 16. dubna 2015. V pátek 17. dubna 2015od 8.00-20.45 hodin jsou v plánu semifinálová utkání a zápasy o 7. a 9. místo. V sobotu 18. dubna 2015 od 8.30 hodin sehrají týmy zápas o 5. místo. Ve 12.00 hodin začne boj o bronzovou medaili a v 16.00 hodin šampionát vyvrcholí finálovým utkáním dvou nejlepších celků.
Podrobný rozpis zápasů najdete na: http://www.police-hockey.com/
 
Vstup na stadiony bude v průběhu policejního mistrovství pro veřejnost zdarma.
Přijďte podpořit český hokejový tým!
 
 
Kontakty pro média:
Informace o šampionátu a činnosti UNITOP ČR poskytne viceprezident UNITOP ČR PaedDr. Josef Haupt, mobil: +420 602 385 937, http://www.policie-sport.cz
 
Veškeré informace o Světovém policejním mistrovství v ledním hokeji a průběžné výsledky zápasů najdete na: http://www.police-hockey.com/
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
UNITOP ČR
mobil: +420 733 676 899

 

vytisknout  e-mailem