Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Správci předali správu obcí novým zastupitelstvům

Správci 17 obcí úspěšně dovedli obce k dodatečným volbám a předali jejich správu do rukou nově zvolených zastupitelů. V obcích tak končí provizorium, při kterém zde nepůsobily řádně zvolené orgány obce. 

V 17 obcích se z důvodu nepodání kandidátních listin 5. – 6. října 2018 neuskutečnily volby do zastupitelstev obcí. Ministr vnitra Jan Hamáček proto do nich jmenoval správce z řad zaměstnanců odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra. Správci následně zastupovali obec navenek ve styku s občany a úřady a připravovali dodatečné komunální volby. I jejich zásluhou se ve všech obcích podařilo místním občanům sestavit kandidátní listiny, proto se dodatečné volby mohly konat hned v prvním „náhradním“ termínu – 26. ledna 2019.

V minulých dnech proběhla v těchto obcích ustavující zasedání, při kterých se podařilo zvolit nového starostu i místostarostu. Vzhledem k tomu, že činnost správců končí právě dnem ustavujícího zasedání, došlo bezprostředně po tomto datu k protokolárnímu předání obcí novým starostům. V tuto chvíli tak již obce opět fungují v běžném režimu.

Jedná se o obce: Němčovice, Skomelno, Horšice, Litichovice, Roblín, Kluky, Kadlín, Děkov, Tatobity, Víska u Jevíčka, Kbelnice, Střítež, Ždírec, Hodějice, Lipovec, Dlouhá Lhota, Němčice.

Ministerstvo vnitra je i nadále připraveno poskytnout všem těmto obcím metodickou pomoc při řešení případných problémů.

Klára Pěknicová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem