Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Synchronizované plavání v plné přípravě

České duo akvabel – sportovkyně Centra sportu MV Soňa Bernardová a Alžběta Dufková – zahájilo v rušném Los Angeles přípravu na OH 2016. 

České reprezentační duo akvabel, čtyřnásobná olympionička Soňa Bernardovás dvojnásobnou olympioničkou Alžbětou Dufkovou, je rozhodnuto pokračovat ve společné závodní kariéře i v dalším olympijském cyklu na vrcholové úrovni. Právě v tomto týdnu zahájilo přípravu zostra – tréninkem u nejvyhledávanějšího světového choreografa, Francouze Stephana Miermonta.
Rozhodnutí Bernardové a Dufkové o dalším závodění v tomto páru může být výzvou jejich mladším českým konkurentkám, které mohly chvíli doufat, že alespoň právnička Bernardová už dá před nezbytnou každodenní plavecko-gymnasticko-taneční dřinou přednost kariéře advokátky. Ta už má ale půl roku po OH 2012 v Londýně přiměřeně čistý stůl a v hlavě jasno: stíhat bude obojí! Kdo ji zná, ví, že akurátně a důsledně (umanutost a geny rodu Bernardů se ani v jejím případě nezapřou).
„Rozhodly jsme se s Bětkou, která je o 15 let mladší a kterou jsem si sama před lety vybrala do synchronizovaného páru, že naše zkušenosti začneme předávat i největším talentům z řad juniorek. A uvidíme, jak jim to na domácích trénincích s námi půjde. V Centru sportu MV i v Brně nám zatím vycházejí vstříc jak v bazénu naší mateřské TJ Tesla na Lesné, tak i vedení většího městského bazénu za Lužánkami. Teď jsme ale musely odletět do Ameriky za Stephanem, samozřejmě se souhlasem naší trenérky Líby Zídkové, i když z úsporných důvodů bez ní. Protože základem úspěchů na letošním ME bude perfektní zvládnutí každého prvku, ale i novinek v technické sestavě. A na to je právě Stephan Miermont machr,“ vysvětluje Bernardová.
A kdo je choreograf Stephan Miermont? Velká osobnost sportu i kumštu, první muž, který sám ve vodě dokázal konkurovat akvabelám – ženám. V choreografii je takovou osobností, že si ho vybírají nejambicióznější reprezentace od USA po Čínu, jen aby jim pomohl eliminovat dosavadní náskok Rusek. Zajímavostí je, že Miermonta si cení také světoznámý kanadský Cirque du Soleil, pro který připravil vodní show… Miermont se z pracovních důvodů nedávno usídlil u Beverly Hills. A kdo chce jeho rady, musí rychle za ním.
A tak dvojici našich ambiciózních akvabel nezbylo než znovu sáhnout do vlastních i rodinných úspor, požádat o uvolnění zaměstnavatele Centrum sportu MV a o přízeň sponzory, aby mohla odcestovat za expertem do Kalifornie. Třikrát denně trénují ve vodě klubového nebo privátního bazénu a trénují i na suchu.
„Měly jsme to o víkendu jen pár kroků k místu, kde se předávaly americké hudební trofeje Grammy 2013. Ale byly jsme tak unavené, že jsme raději daly přednost spánku. Protože, co nenatrénujeme tady, v Evropě už bude složitější. Ale v Los Angeles je možné rozptýlení a zábava každý den – kdybychom si ji chtěly připustit: poprvé tu prožíváme svátek sv. Valentina, a to je tady „něco“. Na ulicích, v obchodech, restauracích, v televizi – předhání se laviny romantických nabídek. S intenzivním sportovním tréninkem to však moc dohromady nejde…“
Přesto si studentka francouzštiny a ruštiny Alžběta Dufková, akvabela, která skvěle hraje na flétnu, našla chvilku a přes facebook jejich dua prozradila fanouškům momentálně nejposlouchanější hit losangeleských rádií… V případě mimořádného zájmu by děvčatům mohl choreograf skladbu pustit i do podvodních reproduktorů v bazénu, ale… „Kdepak, na tréninku s ním u vody není čas na nic jiného, co by se netýkalo našich závodních sestav. To je filozofie, kterou jsme společně přijaly. Nejsme v L. A. na výletě, ale na tvrdém tréninku, bez kterého by nastartovat první poolympijskou sezonu a první sezonu směrem k OH 2016 ani nemělo smysl,“ míní zkušeně Soňa Bernardová. „Kdybych neměla pocit, že mohu být v synchronizovaném páru přínosem i při hrách v Riu, zůstala bych už dávno jen v kanceláři nebo u soudů…“
Doma jsou nedostižné, v Evropě patří stále mezi top 10. A na příštích letních OH v Riu by chtěly skončit ještě líp než loni pod pěti kruhy v bazénu v Londýně, kdy jim na 14. místě těsně unikl postup do finále.
 
Soňa BERNARDOVÁ (2.2. čerstvě 37), účastnice olympijských soutěží duet akvabel 2000 (s Janou Rybářovou), 2004 (s Ivou Bursovou), v Pekingu 2008 a Londýně 2012 (s Alžbětou Dufkovou), 7. a 8. na ME. Instruktorka sportu Centra sportu MV a členka Tesly Brno.
Alžběta DUFKOVÁ (22), účastnice olympijských soutěží duet akvabel v Pekingu 2008 a Londýně 2012 (se Soňou Bernardovou), 2. sólo na juniorském šampionátu USA, 8. v duetu (s Bernardovou) na SP. Instruktorka sportu Centra sportu MV a členka Tesly Brno.
 
Centrum sportu MV, 14. února 2013
 
Odkazy do noveho okna

f_01 Vypadá to jako  dovolená...

f_01 Vypadá to jako dovolená... 

Detailní náhled

f_02 ... ale je to tvrdý trénink

f_02 ... ale je to tvrdý trénink 

Detailní náhled

f_03 Příprava ve vodě

f_03 Příprava ve vodě 

Detailní náhled

f_04 V bazénu

f_04 V bazénu 

Detailní náhled

f_05 Příprava na suchu

f_05 Příprava na suchu 

Detailní náhled

f_06 V tělocvičně

f_06 V tělocvičně 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem