Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čeští policisté získali bronzovou medaili

Třetí místo na evropském šampionátu je historickým úspěchem pro českou policejní fotbalovou reprezentaci, říká vedoucí realizačního týmu Václav Kuthan. 

 
Ve dnech 23.–30. června 2014 se v Praze uskutečnilo 16. policejní mistrovství Evropy ve fotbale mužů, které pořádala Unie tělovýchovných organizací Policie ČR, svaz policistů a hasičů (UNITOP ČR) z pověření Evropské policejní sportovní unie (USPE) pod záštitou ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého.
 
Ve finálovém turnaji policejního mistrovství své síly změřilo osm nejlepších reprezentačních výběrů z České republiky, Slovenska, Německa, Francie Řecka, Bulharska, Holandska a ze Švýcarska. „Byli jsme překvapeni poměrně dobrou úrovní hry všech zúčastněných týmů, která při porovnání s úrovní předešlého mistrovství v Řecku značně vzrostla,“ říká trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Beránek a dodává, že čeští policisté podali kvalitní výkony, za které se nemusí stydět. „Byli jsme nejlepším celkem ve skupině A, ze které jsme po remíze s úřadujícím mistrem Evropy Francií a po výhře nad Bulharskem a Holandskem postupovali do semifinále z prvního místa,“ upřesňuje druhý z trenérů Karel Surý. Týmy ve skupině B byly poměrně vyrovnané. Role favorita zde patřila Německu, které sice prohrálo zápas s Řeky v základní skupině, nicméně díky výhře nad Švýcarskem a Slovenskem a značnému bodovému náskoku, mělo postup do semifinále z prvního místa zajištěný.
 
Francie roli favorita neobhájila
V sobotu 28. června proběhly semifinálové zápasy, které přinesly řadu překvapení. Očekávaný duel dvou nejsilnějších celků šampionátu Francie a Německa skončil vítězstvím německých fotbalistů. Ti si porážkou Francie 3:0 otevřeli cestu do finále, stejně tak Řekové, kteří porazili Čechy 3:1 až v závěru utkání při hře bez brankaře. „Prohra s Řeckem pro nás byla určitým zklamáním, měli jsme několik šancí, které jsme nedokázali proměnit. Neměli jsme štěstí,“ konstatuje vedoucí realizačního týmu české reprezentace Václav Kuthan. Podle jeho slov výsledek zápasu negativně ovlivnila i absence tří zraněných hráčů základní sestavy.    
 
Čeští policisté prokázali obrovskou vůli a bojovnost
Poslední nadějí na zisk medaile byla výhra nad Francií. Zápas se hrál v neděli 29. června na Rošického stadionu. „S týmem Francie jsme sehráli velice vyrovnané utkání v základní skupině. Věděli jsme, že zápas nebude jednoduchý, ale že na jejich úroveň máme,“ líčí své pocity kapitán českého policejního týmu a bývalý prvoligový hráč FC Slovan Liberec Zbyněk Rampáček. „V prvním poločase jsme prohrávali 0:1. Francouzi byli podstatně lepší, aktivnější. Ve 47. minutě vyrovnal Lubomír Pinkava na 1:1, což nás hodně namotivovalo,“ říká kapitán Rampáček. O vítězství Čechů rozhodl druhý gól Lubomíra Pinkavy, který padl pět minut před koncem zápasu. Češi tak porazili Francouze 2:1. „Pro českou policejní fotbalovou reprezentaci je to historický úspěch,“ zhodnotil zisk bronzové medaile na 16. policejním mistrovství Evropy ve fotbale mužů Václav Kuthan. „Máme obrovskou radost. Když nám nevyšel postup do finále, hrozně jsme chtěli získat alespoň bronzovou medaili, což se nám povedlo,“ dodává Rampáček.     
 
Mistrovský titul patří zaslouženě policistům z Německa
Mistrem Evropy se stal tým Německa, kterému ve finále podlehlo Řecko 4:2. Přesto, že se Řekové snažili a v prvním poločase dokonce vedli, Němci dokázali vyrovnat a v druhé části hry již nedali soupeři šanci. „Německo bylo bezesporu nejlepším týmem na šampionátu. Němci měli řadu kvalitních hráčů, převyšovali ostatní technicky i fyzickou kondicí. Titul získali zaslouženě,“ přiznává trenér Beránek, podle kterého je v Německu velice kvalitní systém policejních fotbalových soutěží, z něhož se rekrutují nejlepší hráči do národního týmu. 
 
Slavnostní předání medailí proběhlo přímo na Rošického stadionu. Medaile vítězům předal člen výkonného výboru USPE Řek Rigas Oustampasidis. Viceprezident UNITOP ČR Josef Haupt poblahopřál vítězům, poděkoval rozhodčím a Fotbalové asociaci ČR za velkou podporu a pomoc při zajištění mistrovství.
  
Technický delegát USPE Ivar Toressen ocenil vynikající organizaci a bezproblémový průběh šampionátu. V závěru ceremoniálu byla předána putovní vlajka USPE delegátu z Německa, kde se ve dnech 8.–11. srpna 2014 uskuteční Policejní mistrovství Evropy v triatlonu.
 
Nejlepším střelcem šampionátu s šesti góly se stal český policista Lubomír Pinkava. Nejužitečnějším hráčem byl vyhlášen řecký fotbalista Emmanouil Doskas. Titul nejlepšího brankáře získal zaslouženě Němec Danny Kempter a cena pro fair play tým putovala do Švýcarska.
 
Pořadí týmů na 16. policejním mistrovství Evropy ve fotbale mužů
 
1. Německo
2. Řecko
3. Česká republika
 
4. Francie
5. Bulharsko
6. Švýcarsko
7. Holandsko
8. Slovensko
 
Další, v pořadí již 17. policejní mistrovství Evropy ve fotbale mužů se uskuteční za čtyři roky v Německu. Milovníci ženského fotbalu se však dočkají mnohem dříve. V roce 2016 pořádá UNITOP ČR evropský šampionát ve fotbale žen.
 
Veškeré informace o šampionátu: http://www.police-football.com/index.htm
Fotogalerie z jednotlivých dnů: http://www.police-football.com/24_6_2014.htm
 
 
PaedDr. Josef Haupt
viceprezident UNITOP ČR
http://www.policie-sport.cz/
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková

vytisknout  e-mailem