Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společný jmenovatel: Tradice a spolupráce

Starosta Libor Karásek s tanečníkem Old Stars HradišťanStarosta Libor Karásek
s tanečníkem Old Stars Hradišťan

V souvislosti s akcí, která prezentuje mimo jiné také přátelské vazby a spolupráci mezi mikroregiony a sounáležitost zdejších obyvatel, jsme starostovi Uherského Hradiště Ing. Liboru Karáskovi položili několik otázek.

V Uherském Hradišti se zrodila novodobá tradice. Kdy a proč se objevil nápad na pořádání Slováckých slavností, když se ve zdejší oblasti koná řada mezinárodně proslulých akcí?
V roce 2002 jsem chtěli uspořádat přímo v Uherském Hradišti, kde se žádný podobný podnik nekonal, velkou akci, která by byla nejen vinobraním. Na jaře 2003 se konala schůzka, které se mimo jiné účastnil rovněž zdejší podnikatel Ivo Valenta, který měl zkušenosti ze zahraničí, a pozastavil se nad tím, že chceme akci pořádat až za rok. Přislíbil nám finanční podporu, když ji uspořádáme ještě tentýž rok. To byla výzva. Intenzivně jsme proto začali připravovat nultý ročník, který se natolik vydařil, že jsme jej nakonec pojali jako první ročník a začali připravovat další.

Čím se jednotlivé ročníky liší?
Každý je od té doby větší, lepší, krásnější a bohatší. Nejdříve tady bylo jen několik obcí a letos, jestli jsem dobře počítal, už se jich přihlásilo více než pět desítek. Zpočátku byla menší účast návštěvníků. Vloni už jich ale přijelo čtyřicet tisíc a letos jich dle mého odhadu bude opět více. Osvědčilo se nám propojení kulturních tradic s historickými památkami a vinobraním. Zpočátku jsme zvažovali, zda je vhodné spojovat Dny evropského dědictví s vinobraním, ale nakonec se ukázalo, že to byl šťastný nápad, že se památky s folklorem a tradicemi nádherně snoubí.

Region Slovácko tvoří sedm mikroregionů, zaznamenali jsme ale účastníky i z Jihomoravského kraje.
Zdejší oblast rozdělila bohužel reforma veřejné správy v roce 2003 mezi dva kraje - Zlínský a Jihomoravský. Protože některé obce historicky patří spádově k Uherskému Hradišti, museli jsme se se situací vypořádat. Poradili jsme si. My máme Region Slovácko a Jihomoravský kraj si založil obdobnou organizaci, Mezi obcemi i regiony funguje výborná spolupráce, která dokládá, že jsou na zdejších slavnostech zastoupeny obce, které sem historicky patří. Jejich rozmanitost se pozná podle krojů, vystoupení i tradičních kulinářských specialit. Jedno mají ale všichni jejich obyvatelé společné: srdce, kořeny a úctu k tradici, kterou máme v sobě a já ji vnímám jako největší bohatství naší oblasti a jak jsem řekl i při zahájení, je naší povinností pospolitost a tradici předávat i těm, kdo přijdou po nás.

Jak se u vás daří spolupráci města a malých obcí?
Už od nástupu do funkce starosty jsem se snažil brát kolegy z menších měst a obcí jako rovnocenné partnery a výsledek je vidět i na těchto slavnostech. Dobře vím, jak je někdy náročné úkoly plnit. Ve městě jde sice o větší rozsah práce, ale máme na ni aparát lidí, zatímco v malých obcích je na všechno často starosta sám nebo s jedním pomocníkem. Vzhlížím k nim s hlubokou úctou a před těmi, kteří si navíc přivstali, aby se na slavnosti oblékli do typických krojů, smekám.

Problematické záležitosti řešíte s okolními obcemi společně?
V našem správním obvodu je celkem 48 měst a obcí ve kterých žije na sto tisíc lidí. Setkáváme se pravidelně a když je třeba, řadu věcí řešíme společně. Je to rychlejší a není třeba vyšlapávat jinou cestu. Jsem současně členem krajského zastupitelstva, tak se snažím kolegům z menších měst a obcí, kteří něco potřebují, například v souvislosti s projekty, vždy pomoci.

Vraťme se ještě ke Slováckým slavnostem. Jak je tak rozsáhlá akce financována?
Finance na ni jsou ze tří zdrojů. Z našeho městského rozpočtu, z rozpočtu Zlínského kraje a hlavní finanční dotace je od holdingu Synot. Rozpočet je 3,5 milionů korun, které ale zůstávají v regionu. Za sedm let úzké spolupráce se Synotem musím říct na adresu Ivo Valenty, že je jeho přístup k podpoře akce obdivuhodný.

Společnost Synot má veřejnost v povědomí v souvislosti s výrobou hracích automatů. Nemůže to snižovat prestiž slavností?
Synot sice začínal s výrobou zábavní techniky, ale dnes je to velká společnost s širokým spektrem činností od nákupu a správy nemovitostí přes prodej automobilů a výrobu software pro komunikační techniku. Působí v několika evropských zemích. Slavnosti podporuje sázková společnost SYNOTtip, odkud ze zákona plynou prostředky do Nadace Děti-kultura-sport, která rozděluje mimo jiné na uměleckou činnost a sport dětí mezi 25 a 30 miliony korun ročně.

Dostávají nějakou odměnu obce, které se slavností účastní aktivně?
Ano, ale zdaleka jim nepokrývá náklady, které musejí na účast vynaložit.

Bezesporu slavnosti podporují drobné podnikatele...
Akce podobného typu jsou vždy výraznou podporou drobného podnikání. V první řadě musím zmínit ubytovací služby, zajímavá je pro malé živnostníky také účast na jarmarku, kde své výrobky nabízejí, což je pro ně současně tou nejlepší prezentací.

Je skvělé, že zdejší štafetu přebírá mladá generace. Jaká je ale současná pozice seniorů?
Mnohé soubory se omladily, senioři si samozřejmě našli své místo ve folkloru sami, nenechali se jen tak vytěsnit. U nás se velmi rozmáhají mužské a ženské pěvecké sbory, které dávají prostor tanečníkům, kteří už opustili parket. Například zdejší Hradišťan má dnes svůj Old stars Hradišťan, a tak bych mohl pokračovat.
 

Text foto: PhDr. Eva Fišerová

vytisknout  e-mailem