Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zákony, směrnice

Vyhláškou č. 52/2008 Sb. se stanoví zásady a termíny finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy nebo Národním fondem. Vyhláška se týká příspěvkových organizací zřízených územním samosprávným celkem, pokud jim byly ze státního rozpočtu poskytnuty dotace na výzkum a vývoj. Nevztahuje se však na právnické osoby zřízené územním samosprávným celkem, kterým byly poskytnuty ze státního rozpočtu dotace na poskytování sociálních služeb. Vyhláška s mnoha přílohami nabývá účinnosti dnem 1. března 2008.

Pod č. 54/2008 Sb. je vedena vyhláška o způsobu předepisování léčivých přípravků, údajích uváděných na lékařském předpisu a o pravidlech používání lékařských předpisů. Vyhláška vydaná Ministerstvem zdravotnictví se mj. zabývá členěním lékařských předpisů, receptů, objednávek na léčivé přípravky, žádanek na léčivé přípravky; dále uvádí možnost použití receptu v elektronické podobě, žádanky v elektronické podobě a stanoví pro tyto formy závazné předpoklady. Dále se zde řeší zacházení s lékařskými předpisy s modrým pruhem, údaje na receptu, komunikace lékařů s centrálním úložištěm elektronických receptů, výpisy z receptů, uchovávání lékařských předpisů. Součástí vyhlášky v části třetí je obdobná regulace v podmínkách veterinární péče. Vyhláška se vzory receptů v přílohách nabývá účinnosti dnem 25. února 2008.

Vyhláškou č. 55/2008 Sb. se mění vyhláška č. 529/2005 Sb., o administrativní bezpečnosti a o registrech utajovaných informací. Řeší se zde nově přenosné schránky pro dokumenty s utajovanými informacemi, evidence utajovaných dokumentů, příprava utajovaných zásilek k přepravě a jejich přeprava. Vyhláška vydaná Národním bezpečnostním úřadem nabývá účinnosti dnem 1. března 2008.

Celá částka 17 Sbírky zákonů je věnována položce č. 56/2008 Sb., která představuje úplné znění zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), jak vyplývá z dosavadních změn.

Zákonem č. 57/2008 Sb., se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů. Změna se týká dopadů mezinárodních smluv na situaci související s přístupem na trh práce; dále změněný § 103 zmocňuje vládu k vydání nařízení, kterým stanoví podmínky přístupu na trh práce pro příslušníky dotčených států, jestliže současně vláda rozhodne, že vůči těmto státům a v jakém rozsahu bude nových přístupových možností využito. Zákon nabývá účinnosti patnáctým dnem po dni jeho vyhlášení (26. únor 2008).

Vyhláškou č. 59/2008 Sb. se mění vyhláška č. 376/2003 Sb., o veterinárních kontrolách dovozu a tranzitu produktů ze třetích zemí, ve znění pozdějších předpisů. vyhlášku vydává Ministerstvo zemědělství podle § 78 veterinárního zákona a k provedení § 33 odst. 6 veterinárního zákona. Změny se týkají

§ 1,9,10 a 30, mění se i přílohy. Reaguje se na změny v předpisech Evropských společenství. Problematika se týká např. převozu dotčeného zboží přes hranice, vyhodnocování rizik krajskou veterinární správou, výluk z veterinárních kontrol. Účinnost vyhlášky nastává dnem 1. března 2008.

Pod č. 61/2008 je vyhlášeno úplné znění zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií, jak vyplývá z pozdějších změn.

Vyhláškou č. 62/2008 Sb. se mění vyhláška č. 207/1995 Sb., kterou se stanoví stupně zdravotního postižení a způsob jejich posuzování pro účely dávek státní sociální podpory, ve znění vyhlášky č. 156/1997 Sb. Změna vyhlášky se týká položek v příloze a nabývá účinnosti dnem 1. března 2008.

Text: -mb-

vytisknout  e-mailem