Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sokolovští Asistenti prevence kriminality

Nebývá zvykem, aby po ukončení základní přípravy Asistentů prevence kriminality (Asistent) se jejich účastníci spontánně dohodli na jejím neformálním pokračování a s odstupem již necelého půlroku společně se zástupci Policie ČR a Městské policie Sokolov opět zasedli v prostorech městského úřadu doslova ke kulatému stolu.  

Toto neformální setkání se uskutečnilo 19. září za účasti lektora a kouče, který zobecnil konkrétní zkušenosti z výkonu služby ostatních asistentů z téměř dvaceti měst České republiky a předal poznatky z dobré praxe i z profesních selhání.

V dopoledních hodinách se, vedle vyhodnocení konkrétních aktivit asistentů  zvláště v sociálně vyloučených lokalitách, součinnosti s policisty a strážníky, značná pozornost věnovala taktéž bezpečnosti osob, bytů a bytových domů.

Zajímavým podnětem byl návrh specifikace nové pracovní pozice domovního preventisty, který by se věnoval zabezpečení nejen provozuschopnosti daného bytového objektu, ale i bezpečnosti a veřejného pořádku uvnitř budovy a v jejím bezprostředním okolí.

Předpokladem jeho úspěšné činnosti by byla jeho místní a osobní znalost, neformální autorita a schopnost předcházet konfliktním situacím spolu s dovedností zvládat společensky nežádoucí jednání obtížně zvladatelných jedinců.

Za jednu z nejdůležitějších jeho dovedností by bylo možné považovat získání většiny bydlících k dodržování společenských norem chování, prolomení lhostejnosti k vandalismu, poškozování bytového fondu a výrazné snížení páchání přestupkové a trestné činnosti obyvateli domovního komplexu.

Pokud by nově vytvořená pracovní pozice byla takto v budoucnosti definována a byli na ni vybráni vhodní kandidáti, zcela určitě by měli podporu nejen asistentů, ale i policistů a strážníků městské policie.

Mgr. Hana Procházková, Městská policie Sokolov      

vytisknout  e-mailem